„Ketvirtadienį, apie 14:30val. atėjau balsuoti į Vilniaus miesto savivaldybę. Žmonių nemažai, bet darbas vyko efektyviai. Kol laukiau savo eilės įmesti savo balsavimo biuletenį į balsadėžę, pamačiau, kad balsuoti atvyko vyras ir moteris. Nenoriu jų įžeisti, tačiau matosi, kad gyvenimas tų žmonių nemylėjo. O ir kvapas jautėsi. Net nustebau, nes tokio tipo žmonės neatrodo kaip tie, kuriems rūpėtų pilietinis gyvenimas.

Kai atėjo jų eilė balsuoti, vyras nusprendė eiti balsuoti ne į tam skirtą privačią balsavimo būdelę, o atsisėdo prie šalia esančios kavinės staliuko. Pasidėjo savo biuletenius, išsitraukė lapą, ant kurio surašyta, už ką balsuoti. Išsitraukė ir kažkokią didelę piniginę su įvairiomis kortelėmis, jas irgi apžiūrinėjo.

Kai pamačiau tai, nuėjau prie darbuotojų ir informavau, kad vyksta pažeidimas: žmogus balsuoja ne būdelėje, dar blogiau – jis balsuoja išvis jau kavinės teritorijoje. Darbuotoja gūžčiojo pečiais ir nenorėjo imtis jokių veiksmų. Iš serijos – ką padarysi. Kai paklausiau, kur stebėtojai, man buvo atsakyta, kad jų nėra. Toliau prašiau, kad ką nors darytų dėl pažeidimo, bet darbuotojos nieko nenorėjo daryti. Gavau atsakymą: matote, kiek žmonių?

Kol vyras balsavo kavinėje, spėjau pakalbėti su trimis darbuotojomis, kurios nesiėmė veiksmų. Galų gale, kai jau vyras užklijavo savo voką, prie jo priėjo viena iš darbuotojų, jam kažką pasakė ir nuėjo. Nuoširdžiai nesuprantu tokio abejingumo ir kaip išvis žmogus gali balsuoti kavinėje prie staliuko“, – piktinosi Viktorija.


Situaciją pakomentavo VRK

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė susisiekė su minėta rinkimų apylinke bei paprašė pakomentuoti susidariusią situaciją. Ji dėkoja pilietei, informavusiai apie galimą pažeidimą, tačiau išvardinti dalykai pažeidimu laikomi nėra:

„Kartais pasitaiko atvejų, kad rinkėjai pageidauja atsisėsti ir ramiai skirti laiko perskaityti biuletenius, išsirinkti, ką reitinguoti, juos užpildyti. Taip pat būna, kad rinkėjai atvyksta iš anksto pasidomėję kandidatais ir užsirašę ant lapelio kandidatų reitingo numerius, kad jų nepamirštų. Balsavimo kabinos yra skirtos tam, kad būtų užtikrinta balsavimo paslaptis arba, kad pašaliniai asmenys nedarytų įtakos rinkėjo sprendimui.

Susisiekėme su balsavimą Vilniaus miesto savivaldybėje organizuojančios rinkimų komisijos pirmininke, kuri mus informavo, kad komisija žino šį faktą ir nefiksavo jokių asmenų, kurie būtų galėję daryti įtaką šio rinkėjo balsavimo pasirinkimui ar būtų stebėję, kaip jis balsuoja.

Rinkėjui buvo pasiūlyta pasinaudoti balsavimo kabina, tačiau jis šiuo pasiūlymu nepasinaudojo. Jeigu rinkėjas balsavimo biuletenių neišsinešė iš savivaldybės patalpos, tai balsavimas sėdint prie staliuko nėra rinkimų tvarkos pažeidimas. Nepaisant to, esame dėkingi pilietiškiems rinkėjams, kurie kelia klausimus dėl balsavimo tvarkos ir informuoja apie atvejus, kurie jiems pasirodo įtartini“, – tvirtino I. Ramanavičienė.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)