„Nežinom, kur ieškoti pagalbos. Gyvename beveik Vilniaus centre – Kolektyvo gatvėje, bet žiurkių puotas matome kiekvieną vakarą. Jų čia ne vienetai, o kelios dešimtys, o gal ir visas šimtas. Kreipiausi į savivaldybę, „Grinda“, sveikatos centrą, veterinarijos tarnybą, visi gūžčiojo pečiais ir siuntė vieni pas kitus.Žiurkių veisiasi kiekvieną dieną vis daugiau ir daugiau“, – rašo skaitytojas ir prideda nuotraukų, kuriose matoma pulkai graužikų.

Žiurkės Vilniuje

„Delfi“ kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, tačiau jos atstovas Gabrielius Grubinskas sakė, jog savivaldybė nėra gavusi oficialaus skundo dėl minimos situacijos Kolektyvo gatvėje.

„Gali būti, kad gyventojas konsultavosi su savivaldybės specialistais, tačiau žodinė konsultacija yra labai priklausoma nuo to, kokią ir kiek informacijos gyventojas pateikė“, – sakė jis.

Specialistas pridūrė, kad „savivaldybė vykdo graužikų kontrolę bendrojo naudojimo teritorijose, o minima teritorija yra privataus namo sklype.

„Pagal Vilniaus savivaldybės tarybos patvirtintas Sanitarijos ir higienos taisykles, už graužikų kontrolę privačiose teritorijose yra atsakingi jų savininkai ir naudotojai. Nesilaikant šių taisyklių, gali būti taikoma administracinė atsakomybė“, – aiškino jis.

Vis dėlto priduriama, kad pasitaiko atvejų, kai graužikų veisimosi problema yra susijusi ne su žmogaus piktybiniu nenoru tvarkytis, bet su kitomis problemomis, tad kiekvienas panašus atvejis yra vertinamas individualiai, o į sprendimo paieškas gali būti įtraukti socialiniai darbuotojai, medikai ir įvairios kitos institucijos.

„Bet kuriuo atveju, jei problemą pastebintis gyventojas pateiktų skundą savivaldybei, situaciją būtų bandoma spręsti, o neturint galimybių jos išspręsti – perduotume atitinkamoms institucijoms“, – aiškina G. Grubinskas.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt