Šiuo metu tai „pasienio“ miestas, kuriame pilna kariuomenės, policijos ir kitų saugumo pajėgų, kurioms tai yra paskutinis saugus didelis miestas prieš įvažiuojant į karo zoną (Donetsko apskritį, Slaviansko rajoną). Miesto gyventojai teigia, kad karas jų taip niekada ir nepasiekė, tačiau retkarčiais tolumoje teko girdėti sprogimus.

Šį sekmadienį Iziumas pasitiko labai ramus. Pačiame mieste 8 val. atsidarė visos rinkiminės apylinkės. Papildomos apsaugos prie apylinkių nebuvo matyti. Pačiose apylinkėse balsavimas kol kas vyksta normaliai: nėra jokių bandymų blokuoti rinkimus, kol kas neužfiksuotos ir jokios provokacijos. Palyginus, ateina daug žmonių. Rinkimų apylinkėse dirbantys žmonės teigia, kad aktyvumas kol kas nėra didelis. Iziume jis tikriausiai sieks apie 40 proc., bet pasak jų, tai normalus rinkimų aktyvumas.

Situacija kiek pasikeičia išvažiavus iš Iziumo ir važiuojant Slaviansko kryptimi. Artėjant link jo ir sustojant kaimuose, įsikūrusiuose apylinkėse, situacija šiek tiek keičiasi: nors rinkimai vyksta ir žmonės noriai eina į juos, tačiau prie kiekvienos apylinkės budi po kelis policininkus, kurie vilki šalmus, neperšaunamas liemenes ir turi automatinius ginklus.

Užėjus į rinkimų apylinkes (kurios dažniausiai įsikūrusios mokyklose ir kultūros centruose) kiekvieną dar pasitinka papildomas policininkas. Tiesa, vietinių rinkimų komisijų nariai teigia, kad kol kas nebuvo jokių išpuolių ir provokacijų, o pas jau gerą savaitę yra ramu.

Keli kalbinti policininkai teigė, kad buvo imtasi gerokai daugiau saugumo priemonių. Teritorijose aplink Slavianską budi specialiųjų pajėgų kariai, patį miestą blokuoja net keli gerai ginkluoti patikros punktai, kurie neleidžia separatistams išeiti iš Slaviansko ir važiuoti Šiaurės kryptimi, todėl net apie 30 km prie Slaviansko esančiose apylinkėse rinkimai vyksta ir žmonės noriai balsuoja. Tiesa, pasitaiko atvejų, kai yra suteikiama balsavimo teisė žmonėms, atvažiuojantiems iš tų Slaviansko teritorijų, kuriose neatsidarė rinkimų apylinkės dėl separatistų grėsmės.