Žirgų globos asociacija soc. tinklų įraše neslėpė apmaudo – siekis suteikti kiekvienam gyvūnui pagarbą ir priežiūrą aktualus ir suvokiamas ne visiems. „Delfi“ susisiekė su „Arklių slėniu“, kuris leido pasidalinti įrašu ir su skaitytojais:

„Pasaulinę gyvūnų globos dieną norėtųsi palinkėti tokio švelnaus, globojančio ir pagarbaus santykio su gyvūnais, kokį spinduliuoja Šv. Pranciškus, šios dienos globėjas. DEJA. Būtent šiandien mus pasiekė vaizdo įrašas, kurį pažiūrėjus supranti, kad iki taip trokštamos pagarbos gyvūnams mūsuose dar toli kaip iki mėnulio.

Nereikia būti dideliu arklių elgsenos specialistu, kad peržiūrėjus šį įrašą plika akimi pamatytum kelis dalykus:

1. Ant poniuko nugaros užsiropštęs žmogus yra gerokai per didelių gabaritų, kad jotų ant tokio mažo arkliuko;

2. Poniukas išgyvena DIDELĮ STRESĄ – apie tai byloja jo kūno kalba: įsitempimas, sustingimas, atsisakymas judėti;

3. Situaciją stebintys žmonės juokiasi, o dvi moterys pribėgusios daužo ponį, kad jis, sustingęs iš siaubo, dar gi tą neproporcingai didelę naštą neštų;

4. Tai yra gyvūno kankinimas, už kurį turi būti atsakyta. Atsakyti, mūsų galva, turėtų VISI įvykio dalyviai.

Ši vaizdo įrašą lydintis sveikinimas (nuotrauką įdedame į komentarus) skelbia, kad tai yra SVAJONĖS IŠSIPILDYMAS. Tikrai? Norėtume visai šiai kompanijai – solenizantui, kurio svajonė išsipildė gimimo dienos proga, visiems stebėjusiems ir nieko nedariusiems, besijuokusiems, gyvūno šeimininkams ir visiems kitiems įvardinti, iš ko šios svajonės išsipildymas susideda.

Taigi, mokslu pagrįstos „svajonės išsipildymo“ sudedamosios dalys:

1. Paprastai poniai sveria nuo 90 iki 150 kilogramų, o ant savęs gali nešti ne daugiau nei 10–20 proc. savo kūno svorio, t. y. nuo 9 iki 30 kg.

2. Suaugęs žmogus sveria tikrai daugiau nei 30 kg. Jodamas ant ponio jis gali sukelti gyvūnui labai rimtų fizinės ir psichinės sveikatos bėdų.

3. Kadangi ponių kojos ir nugara nepritaikyti nešti didelį svorį, tokia apkrova gali sukelti stuburo deformaciją, skausmą, gali atsirasti sąnarių uždegimai, artritas.

4. Visa ši žala gali būti ilgalaikė.

5. Tokio jojimo metu ypač padidėja traumų tikimybė.

6. Ilgalaikiai psichologiniai padariniai, tokie kaip ilgalaikis nerimas, žmonių ir apynasrių baimė;

7. Išsivystęs gynybinis elgesys: traukimasis, atsisakymas judėti;

8. Elgesenos ir tolimesnio treniravimo sunkumai, nulemti nepasitikėjimo ir baimės.

Apie MORALINĘ šio vyksmo PUSĘ mes nesakysime nieko. TIESIOG NETURIME ŽODŽIŲ“, – dalijosi Žirgų globos asociacija.

„Laisvės TV“ direktorė šokiruota

Įrašas netrukus pradėjo sklisti viešojoje erdvėje. Gabija Milašiūtė neslėpė emocijų - savo įrašu sutiko pasidalinti su „Delfi“ skaitytojais:

„Pažiūrėk kas vyksta valstybėje su gyvūnų gerove ir bus aišku, kaip iš tikrųjų valstybė gyvena. Mums iki gerovės kaip iki mėnulio. Ir nors ir norisi tikėti, kad sparčiai sąmoningėjame, bet tokie momentai tiesiog palieka be amo.

Suprantama, kodėl „Arklių slėnis“ pasidalijo be vardų, bet aš dalinuosi su – tikiu, kad turime žinoti savo „herojus“. Simarono žirgas, supranti. Tai mes dabar pilnom akim ašarų žiūrim į šitą kankinimą“, – apmaudu dalijosi ji.

Sureagavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informaciją gavo ir teigia, jog šiuo metu yra pradėtas tyrimas.

„Informuojame, kad Jūsų pranešimas buvo sėkmingai užregistruotas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) 2024-10-07. Pranešimui suteiktas unikalus registracijos numeris VSP-256. Jūsų pranešimas bus nagrinėjamas pagal nustatytą tvarką. Mes Jus informuosime apie tyrimo eigą bei galutinius rezultatus, kai tik jie bus pasiekti“, – buvo rašoma VMVT atsakyme.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)