„Žiežmarių darželyje tėvai ir Žiežmarių miesto bendruomenė skambina pavojaus varpais dėl nepriimtino ir nepilnaverčio vaikų maitinimo. Tėvai ir bendruomenė yra šokiruoti, kad vaikams tiekiami patiekalai ne tik neatitinka net minimalių subalansuotos mitybos reikalavimų, bet ir kelia rimtų klausimų apie jų sveikatingumą. Ši situacija yra ne tik dėl maisto kiekio, bet ir dėl netinkamų, nesubalansuotų produktų derinių, galinčių turėti ilgalaikes pasekmes vaikų fizinei ir psichinei sveikatai. Tėvai pastebėjo, kad vaikų porcijos darželyje yra menkos ir nesubalansuotos. Vienoje iš nuotraukų matoma porcija – vos keli gabalėliai bulvių, šiek tiek tarkuotų daržovių ir menkas mėsos kotletas. Ar ši nepilnavertė porcija tikrai gali patenkinti augančio vaiko poreikius? Ar keli gabalėliai bulvių ir šiek tiek mėsos gali suteikti pakankamai energijos visai dienai? Kur vaisiai ir šviežios daržovės, kurios yra būtinos vaikų augimui ir sveikatai? Kur žiūri atsakingos institucijos, kurios privalo užtikrinti, kad maistas būtų ne tik pilnavertis, bet ir sveikas?

Kita nuotrauka rodo dar vieną nesubalansuotą maitinimo tendenciją – virtas kiaušinis, burokėliai ir sviestu patepta duona. Ar tokie deriniai gali užtikrinti vaikams subalansuotą mitybą? Šie produktai, nors atskirai gali būti naudingi, sukuria menkavertę ir nesubalansuotą kombinaciją. Kiaušinis – baltymų šaltinis, tačiau jo derinys su duona ir burokėliais visiškai nekompensuoja trūkstamų angliavandenių, vitaminų ir mineralų. Kur žiūri kontrolės institucijos, kai tokie nesubalansuoti patiekalai yra kasdienėje vaikų mityboje?

Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, vaikų maitinimas ugdymo įstaigose turi atitikti labai griežtus reikalavimus. Vaikai privalo gauti visavertį, subalansuotą ir sveiką maistą, kuris atitinka jų amžiaus grupės poreikius. Sveikatos apsaugos ministerija nustato, kad maistas turi būti paruoštas pagal patvirtintas rekomendacijas, įtraukiant maisto įvairovę, baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralų kiekį. Tačiau dabartinis darželio meniu toli gražu neatitinka šių reikalavimų.

Žiežmarių miesto bendruomenė reikalauja, kad:

  • Vaikai kasdien gautų šviežių vaisių ir daržovių, o ne perdirbtų ir pasenusių produktų.

  • Patiekalai būtų gaminami tik iš kokybiškų, šviežių ir kuo mažiau perdirbtų produktų.

  • Maitinimo sistema užtikrintų maistinių medžiagų pusiausvyrą, kad būtų užtikrinta pakankama energija, baltymai, vitaminai ir mineralai.

  • Vaikų racione būtų įvairios mėsos, žuvies, pieno produktų, grūdinių produktų bei augalinės kilmės maisto.

  • Ir svarbiausia – maisto deriniai būtų tinkamai subalansuoti, kad vaikai gautų viską, ko jiems reikia augimui ir vystymuisi.

Mitybos specialistai perspėja, kad tokie menkaverčiai patiekalai gali turėti ilgalaikę neigiamą įtaką vaikų fiziniam ir psichiniam vystymuisi. Trūkstant svarbių maistinių medžiagų, vaikai gali susidurti su augimo problemomis, silpnu imunitetu ir pažinimo sutrikimais. Ar tikrai atsakingos institucijos atlieka savo pareigą, jei tokie patiekalai laikomi tinkamais?

Ar šios problemos nevertos skubaus kontrolės institucijų dėmesio? Tai turi rūpėti ne tik Žiežmarių miesto tėvams, bet ir visai mūsų Lietuvos visuomenei, kuri turi užtikrinti, kad mūsų vaikai gautų geriausią įmanomą maitinimą“, – buvo teigiama laiške.

Maitinimas Žiežmarių darželyje
Maitinimas Žiežmarių darželyje
Maitinimas Žiežmarių darželyje

Į situaciją sureagavo ir ugdymo įstaiga

Netrukus po tėvų pasipiktinimo, situaciją pakomentavo ugdymo įstaigos direktorė Alma Reklaitienė.

„Situacija žinoma, viskas daroma, kad ji būtų kuo greičiau išspręsta.

Maistą vaikų maitinimui tiekia maisto tiekėjai, laimėję viešuosius pirkimus per VCPO, virtuvėje dirba jų darbuotojai. Mokykla-darželis nuomoja jų veiklai patalpas.

Savivaldybės administracija mero potvarkiu sudarė darbo grupę, kurią sudaro savivaldybės atstovai, mokyklos-darželio bendruomenės nariai bei Visuomenės sveikatos biuro atstovai. Šios problemos sprendimui jau įvyko pirmasis darbo grupės posėdis, organizuojamas susirinkimas su mokyklos-darželio bendruomene. Yra išsiųstos pretenzijos maisto tiekėjui, parengtas ir išsiųstas raštas Valstybinei maisto veterinarinei tarnybai (VMVT), kuri pradėjo patikrinimus ir dabar laukiame išvadų“, – buvo teigiama komentare.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)