Miesto centras – lyg po festivalio

„Gyvenu Kranto gatvėje ir matau, kas čia vyksta. Centras visada buvo tvarkingas, bet, kai atsidarė restoranas „Hesburger“, gražiausiose miesto vietose pasipylė šiukšlės. Akivaizdu, kad žmonės nesugeba šiukšlių išmesti į čia pat stovinčias šiukšliadėžes“, – piktinosi panevėžietė Rima.

Moteris negaili pastabų miesto jaunimui. „Ant suoliukų susėdę, ten, kur pavalgė, ten šiukšles ir palieka. Negi jie ir namuose taip elgiasi? Miesto centras virsta kiaulide, po savaitgalio šiukšlių, kaip po festivalio“, – kalbėjo Rima.

Šiukšlių daugiau

Kad miesto centre atsirado daugiau šiukšlių ir dažniau užsipildo šiukšliadėžės pastebi ir miesto švara bei tvarka besirūpinanti bendrovė „Panevėžio specialusis autotransportas“.

„Miesto centre pastebimas didesnis atliekų susidarymas šiukšliadėžėse. Taip pat pastebime įvairiausiose vietose paliekamas maisto atliekas, tokias šiukšles išnešioja vėjas ir paukščiai, jos pasklinda po teritoriją ir žaliuosius plotus“, – teigė bendrovės „Panevėžio specialusis autotransportas“ komunikacijos specialistė Justina Indulytė.

Šiukšlės Panevėžyje

Nesilaiko rekomendacijų

Specialistė tvirtino, kad bendrovės darbuotojai kiekvieną dieną atlieka teritorijų valymo darbus. Viešose erdvėse šiukšliadėžės periodiškai ištuštinamos mažiausiai 3 kartus per savaitę.

„Aptarnavimo dažnumas keičiasi nuo sezoniškumo ir šiukšliadėžių užsipildymo. Esant poreikiui, visuomet yra inicijuojami papildomi jų ištuštinimai. Gavus informaciją apie užfiksuotus šiukšlinimo atvejus – juos skubame išspręsti“, – aiškino J. Indulytė.

Anot komunikacijos specialistės, dažnu atveju gyventojai pamiršta, kad įvairias pakuočių atliekas yra rekomenduotina suspausti, kad jos šiukšliadėžėje užimtų mažiau vietos. Šis mažas gestas padeda išvengti greito šiukšliadėžių persipildymo.

Priklauso nuo kultūros

Pasak J. Indulytės, Panevėžio mieste yra pastatyta apie 800 šiukšliadėžių.

„Dar didesnis šiukšliadėžių skaičius problemą išspręstų tik iš dalies, nes daugybė dalykų priklauso nuo pačių panevėžiečių kultūros, aplinkybių ir net vyraujančio sezoniškumo. Vis dar labai dažnai pasitaiko atvejų, kai šiukšliadėžės yra laužomos ir piktavališkai niokojamos. Tikimės, kad tokių atveju ateityje mažės ir gyventojai taps sąmoningesni“, – vylėsi J. Indulytė.

Kviečia prisidėti prie miesto švarios aplinkos išlaikymo

„Hesburger“ tarptautinės plėtros direktorė Ieva Salmela naujienų portalui JP teigė, kad prie restorano Panevėžyje, Elektros gatvėje, yra užtikrintas pakankamas kiekis šiukšliadėžių: viena yra prie įėjimo, viena – maisto išsivežti zonoje, dar dvi – lauko terasoje. Restorano viduje taip pat yra pakankamai šiukšliadėžių, kad būtų patogu išmesti pakuotes.

„Manome, kad kiekvienam žmogui yra malonu gyventi švarioje bei tvarkingoje aplinkoje, tad norime pakviesti visus prisidėti prie savo miesto švarios aplinkos išlaikymo“, – kalbėjo I. Salmela.