Siekdami suprasti, pažvelkime į sąmokslo teorijas giliau, į pačią jų esmę, panagrinėkime, kas jas kuria, kas skleidžia, kokius žmones ir kodėl jos labiausiai įtraukia, kaip veikia mūsų protus ir kaip nuo jų apsisaugoti.

Sąmokslo teorijose pateikiama alternatyvi realybė kaip taisyklė yra tamsesnė ir baisesnė už tikrąją tiesą – šis faktas yra tarsi raktas, atrakinantis bei demaskuojantis sąmokslo teorijas, atskleidžiantis paties paslaptingojo reiškinio paslaptis. O dabar apie viską išsamiau.

Kokius žmones ir kodėl įtraukia sąmokslo teorijos? Labiausiai įtraukia nusivylusius savimi, tačiau niekaip to nesuvokiančius, taip pat pasimetusius ir išsigandusius žmones.

Nusivylusius savimi todėl, kad mums nepavykstant pasiekti tikslų, nepavykstant susikurti gyvenimo, kokio jaučiamės verti, labai patogu, užuot prisiėmus atsakomybę bei pamėginus dar, dar ir dar, imti ir suversti kaltę „blogajam“ pasauliui – taip mes tarsi išlaisvinam save, įtikėdami, jog ne mes nepadarėme kažko iki galo, nepadarėme teisingai, o pats pasaulis yra iš principo neteisingas bei blogas, toks, kokį jį ir piešia sąmokslo teorijos, tad neva nuo mūsų išties mažai kas tepriklauso.

2020 metais, supratęs, jog pralaimėjo JAV prezidento rinkimus, Donaldas Trumpas paskelbė jokiais įrodymais nepagrįstą rinkimų klastojimo sąmokslo teoriją, taip mobilizuodamas dalį savo šalininkų. Ši sąmokslo teorija sujaudino būtent nusivylusius savimi, tačiau to nesuvokiančius, neprisiimančius atsakomybės bei kaltinančius viską iš eilės tuomečio Amerikos prezidento šalininkus, nes tobulai atkartojo jų pačių mąstymą bei įsitikinimus, ko pasekoje nusivylusieji įsiaudrino bei pakilo į šventą kovą prieš „blogį“ šturmuodami Kapitolijų bei sukeldami šalyje nemenką politinę krizę.

Pasimetusius ir išsigandusius žmones sąmokslo teorijos įtraukia todėl, nes tokie žmonės ieško greitų išeičių iš bėdos, tarsi skęstantysis ieško šiaudo, už kurio galėtų griebtis, t.y. ieško paprastų ir aiškių atsakymų, tokių, kokių mūsų sudėtingas bei painus pasaulis įprastai pateikti negali, tačiau tą visada gali padaryti sąmokslo teorijos, nupiešiančios supaprastintą vaizdą bei įvardinančios kaltąjį „blogį“. COVID-19 pandemijos išsigandę bei jos valdymo būdų gerai nesuprasdami žmonės tiesiog „gėrė“ į save visas sąmokslo teorijas iš eilės – nuo farmacininkų sąmokslo ir Bilo Geitso siekio „sučipuoti“ visus vakcinomis iki specialiai vykdomo žmonių kiekio pasaulyje mažinimo, neva organizuoto pasaulio galingiausiųjų, ko pasekoje priešinosi vyriausybių ribojimams, protestavo bei kėlė riaušes.

Kaip nuo sąmokslo teorijų apsisaugoti, kaip įgyti joms atsparumą? Deja, bet stebuklingos piliulės, apsaugančios nuo sąmokslo teorijų, tiesiog nėra, tačiau viena akivaizdu – norėdami įgyti bent dalinį imunitetą sąmokslo teorijoms, privalome išlikti nuoširdūs patys su savimi, o tai yra išties nelengva užduotis.

Jei, pavyzdžiui, nepavyksta pasiekti karjeros tikslų, privalome nesustoti ir toliau sunkiai bei kantriai dirbti arba keisti veiklos sritį į mums tinkamesnę, ir jokiu būdu neleisti mūsų protų užvaldyti pragaištingoms mintims, jog kažkas mus nuskriaudė, kažkas neįvertino, kažkas iš mūsų kažką atėmė arba nedavė mums to, ko esam išties verti, nes jei, užuot prisiėmę atsakomybę bei ieškoję išeičių, leisime panašioms mintims mus užvaldyti, kartu su jomis į mūsų galvą atkeliaus ir sąmokslo teorijos.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt