Narkotikų vartojimas yra visame pasaulyje itin paplitęs reiškinys, tad išsiaiškinkime, kodėl žmonės taip nori pakeisti savo psichikos būseną, t.y. taip nori apsvaigti?

Pirmus kartus žmonės išbando narkotikus tiesiog vedini smalsumo, įkalbėti draugų, patirdami uždraustojo vaisiaus trauką, o štai sekančius kartus žmonių motyvai būna jau visai kiti. Vieniems žmonėms pakartoti norisi, nes tai buvo visai smagus žaidimas ir laiko praleidimo būdas, o kitiems – nes pavartoję jie įgijo galių, kurių niekada neturėjo, tačiau visada troško turėti. Įsivaizduokime kompleksuotą, bendrauti bijantį tylenį, kurį apsvaigusį tampa sunku užčiaupti. Arba drovų vyruką, bijantį moterų, bijantį net pažvelgti joms į akis, kuris apsvaigęs gali prieiti prie kiekvienos ir drąsiai užkalbinti. Arba įsivaizduokime moterį, negalinčią patirti elementaraus džiaugsmo, kuri apsvaigusi tiesiog švyti ir džiaugiasi viskuo iš eilės.

Tiems žmonėms, kuriuos narkotikai veikia lengvai, atpalaiduoja, kažkuo intensyviau sudomina, paryškina pojūčius, narkotikai ir liks tik žaidimu, o greičiausiai, po kažkurio laikotarpio, iš jų gyvenimo aplamai išnyks. O štai žmonėms, kuriuos narkotikai išlaisvina iš baimių ir kompleksų, kardinaliai pakeičia, kuriems suteikia pilnatvės ir laimės pojūtį, nepažintą neapsvaigus, narkotikai yra itin pavojingi bei gali nutempti tokius žmones į visišką gyvenimo dugną.

Kodėl taip yra, kodėl vienus žmones narkotikai veikia taip stipriai, o kitus veikia daug lengviau? To priežastys glūdi vaikystėje. Žmonės, kurių vaikystė buvo saugi, netraumuojanti, yra laisvi savo vidumi, drąsūs ir laimingi, todėl narkotikai negali šiems žmonėms pasiūlyti kažko ypatingo, kažko, ko jie ir taip neturėtų savyje, ir labai priešingai žmonėms, kurių vaikystė buvo sunki ir traumuojanti, kurių vaikystėje trūko meilės – narkotikai šiems žmonėms tarsi duoda viską, ko jie visada troško. Tačiau tai tėra iliuzija, nes pasibaigus poveikiui nieko nebelieka. Lieka tik noras apsvaigti dar.

O dabar išsiaiškinkime kartui ir visiems laikams. Produktas, kurio maisto prekių parduotuvėje ar viešojo maitinimo įstaigoje, sulaukę tam tikro amžiaus, galime įsigyti kiekvienas, kalbu, aišku, apie alkoholį, yra lygiai toks pat narkotikas poveikio žmogui prasme, kaip ir visi kiti, vadinami šiuo bauginančiu žodžiu, o nuo jų skiriasi tik savo teisiniu statusu. Alkoholis yra legalusis mūsų šalies narkotikas, sugeneruojantis visai nemažas įplaukas į šalies biudžetą. Tačiau pasaulyje yra visokių šalių. Yra tokių, kuriose uždraustas ir alkoholis, bei yra tokių, kuriose kiti narkotikai yra visiškai legalūs.

Ir pabaigai aptarkime tai, kas svarbiausia. Ar tikrai mes, kaip brandi visuomenė, supratę polinkio nekontroliuojamai svaigintis priežastis, galime leisti sau smerkti tai darančius žmones, o gal visgi reiktų daryti viską, kas įmanoma, kad jiems padėti? Narkotikai – tai tarsi nuskausminamųjų vaistų tabletė, skirta ne kūno, o sielos ligoniui, tačiau egzistuoja ir metodai, gydantys pačias ligas. Psichoterapija, kuri taip pat vis dar susilaukia kreivų ir skeptiškų žvilgsnių mūsų visuomenėje – vienas iš jų.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt