Negalvokit, kad esu pats labai senas, man vos kiek daugiau nei 30. Bet atotrūkis – vau.

Prieš gerus porą metų pradėjau savo verslą ir pradėjau samdyti žmones. Kokių kadrų man teko prisižiūrėti! Nepasakosiu, kokioje srityje dirbu, dėl šventos ramybės, bet ieškau specialistų su aukštuoju išsilavinimu, ne darbuotojų už minimumą. Galvočiau, kad tokie žmonės išmanys kažkiek ir darbo etiką. Naivuolis.

Per tuos porą metų į vieną darbo pokalbį vaikinas atėjo kartu su savo mergina, koridoriuje, kol laukė savo eilės, bučiavosi. Nieko blogo yra meilė, bet ar laikas ir vieta tai demonstruoti prieš darbo pokalbį? Na, nežinau. Keista jau vien tai, kad kažkas atlydėjo – ir tai ne pirmas kartas. Būna, ateina kandidatė su drauge ar net dviem, matyt, su kompanija smagiau. Internetuose teko girdėti, kad ir su mamomis kartais ateina, bet man dar tokio atvejo nepasitaikė. Bet jau per daug ir nenustebčiau.

Kitas įdomesnis atvejis iš mano patirties. Mergina dirbo vos tris dienas, aišku, kad savo darbe negalėjo išvengti vienos ar kitos klaidos. Kai pasikviečiau pas save į kabinetą norėdamas paaiškinti, kas buvo padaryta ne taip ir kaip reikėtų daryti kitą kartą, ji apsiverkė, o kitą dieną, nieko nepareiškusi, darbe taip ir nebepasirodė. Susisiekti irgi buvo neįmanoma, man rodos, užblokavo ir darbovietės numerį. Prisiekiu, nieko pikto ar blogo nepasakiau, buvo normalus suaugusių žmonių pokalbis, siekiant išvengti klaidų ateityje. Paskui net kurį laiką ant širdies gulėjo, gal tikrai ką negero pasakiau – na, bet ne.

Dar viena tema – tai jaunuolių raštingumas. O siaube, elementariausiame CV sugeba palikti dešimtis rašybos klaidų, o ko tenka pamatyti motyvaciniuose laiškuose, net nepradėsiu. Atrodo, kad gimtosios kalbos niekas nebemoka, knygų nebeskaito, rašyti nesimoko. Ar čia mokyklose bėda, ar kur? Man gėda būtų tiek klaidų rašant daryti.

Apie tai, kad ateina žmonės be patirties, arba siunčia CV, visiškai nesusijusius su siūloma pozicija, ir reiškia norą gauti apie 1500 eurų į rankas, net nekalbėsiu. Kažkoks deliuzijų pasaulis.

Žinau, kad skambėsiu kaip dinozauras, na, bet turiu pasakyti: kas iš tų dienų jaunimo išeis? Blogų laikų jie akivaizdu, kad nematę, o jei teks susidurti su sunkumais, kaip jie suksis, neįsivaizduoju. Gerai sakoma, kad sunkūs laikai augina stiprią visuomenę, o lengvi – silpną. Tikiuosi, čia tik mano pesimizmas kalba.

Beje, šiuo metu darbuotojų nebeieškau, pavyko rasti gerą komandą, kurioje yra ir vos dvidešimtmetį pradėjusių jaunuolių, kurie dirba puikiai ir neprašo išleisti į draugės gimtadienį trečią dieną nuo įsidarbinimo. Bet jie, iš mano patirties kalbant, labiau išimtis.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt