Esu anglų k. specialistė/as, turiu metodininko kvalifikacinį laipsnį, darbo patirtis – daugiau nei 20 m., dirbu vienoje geriausių tam tikro regiono reitinguojamoje mokykloje. Išsilavinimas įgytas Lietuvoje, taip pat Oksforde (JK) ir Bournemouth (JK). Manau, tai raktas į mano komentarą.

Kaip visi girdėjome, nuvilnijo siaubinga nepasitenkinimo banga dėl 2024 m. valstybinio anglų k. brandos egzamino, ir tai ne be reikalo. Būdamas dalyko profesionalu/e, kai tik buvo įkeltos užduotys (ir po savo mokinių lavinos nusiskundimų) ėmiausi jas atlikti. Aišku, įsirangiau lovoje ir vienu metu žiūrėdama/as filmą per „Netflix“ (tai čia man tas VBE easy-peasy...) pradėjau nuo klausymo užduoties ir jau po pirmo karto perklausos teko „Netflix’ui“ įjungti pauzę. Čia reikėjo pilno susikaupimo.

Kuo toliau, tuo buvo „fainiau“. Suma summarum, abiturientai visiškai teisūs dėl užduočių sunkumo, o dar vargas jiems, jei kabinetuose buvo itin prasta aparatūra, ar skambėjo aidas. Pripažinsiu, tikrai dviejų atsakymų nebūčiau įrašiusi/ęs paskutinėje užduotyje, ir tai visai ne todėl, kad nesuprasčiau teksto, mano lygiui ten buvo viskas gerai, bet užduotys buvo labai tricky (užsuktos), neesminė informacija kalbamajame tekste pateikta kaip esminė, ir tai jau parodo C1 lygio užduotis. Be abejo, ir vietomis žodynas buvo tikrai ne B2 lygio.

Egzamino dieną kaip tik tuo metu buvau viename mieste, kur dislokuota NATO oro pajėgų bazė. Na, ir čia, mano nuostabai, vidury egzamino NATO orlaiviai turėjo kelis pakilimus, o tuo pasekoje apie 30 sek. miestas gaudžia kaip klube, kai negirdi draugo per ištiestos rankos atstumą.

Su skaitymo užduotimis lygiai taip pat, ypač paskutinės užduoties santraukos tekstas, yra „užsuktas“ ir buvo vidutiniškai besimokantiems mokiniams tas pats, kaip plika akimi pamatyti Marso kanjonus. Darkart pasikartosiu, tos užduotys taip pat C1 lygio.

Vienintelė paguoda buvo rašto darbai, ir matosi, kad asmuo (ar DI), tai sukūręs, gyvena realybėje ir puikiai ugdymo turinį ir savo darbą išmano. Bet kai atėjo laikas rašyti rašto darbus, mokiniai buvo taip nusivylę, kad visiškai nekilo nei ranka, nei mintys kažką gudraus parašyti. (Ačiū už tai ŠMM ir egzaminų centro klerkams.)

Labai apmaudu, kad užduočių sudarinėtojai neatsakė nei į vieną komentarą, esantį viešoje erdvėje. Gal nustokite slėptis po šluota ir laikas prisiimti atsakomybę?! Atsiprašau, taigi buvo įkeltas vienos anglų k. ekspertės komentaras, kurią pasamdė ŠMM apibūdinti užduotis. Na, atsiprašau, bet gėda už savus. Pavėbleno kažką, pati nesuprato apie ką, apie tekstų aktualumą jaunimui ir panašias vapaliones, jokios akademinės analizės neišgirdome. Nežinau, gal reiktų naują kvalifikacinį laipsnį įsteigti – (š)ekspertas?

Brangieji klerkai, sėdintys ŠMM, prašau sudaryti komisiją įvertinti užduočių sudarinėtojų kompetencijai įvertinti, savo ruožtu (manau 99,9 proc. anglų k. mokytojų man pritars, (ne 100 proc., nes nesame vieningi)), kad būtų kuo greičiau suorganizuotas gyvas ir online susitikimas su užduočių sudarinėtojais ir mumis, mokytojais. Norime, kad būtų atskleistos jų asmenybės, jų išsilavinimas, ar tai yra žmonės tik teoretikai, ar praktikai, kurie dirba gimnazijose ir mato realybę savo akimis.

Antra, kodėl tos užduotys „nepraėjo“ pro antros grandinės filtrą? Jis yra privalomas, ir tie asmenys turėjo vetuoti tokias užduotis. Kas nutiko šioje vietoje?

Trečia, jei pateikiate tokias užduotis, turiu omeny „Summary“ tipo oužduotis tiek klausymo, tiek skaitymo, kurių nėra ŠMM probuotuose vadovėliuose, tuomet sudarykite bent po 20 užduočių knygą, kad būtų galima paruošti abiturientus egzaminui.

Apibendrinant, tikiuosi į šį komentarą (straipsnį) bus atsižvelgta ir vertinimo kartelė bus nuleista žemyn. Ir nebereiks kitais metais raudonuoti prieš visa Europą, kaip mūsų valstybė nekenčia savo mokinių ir vykdo viešas patyčias. Taip ir įvardinčiau šį egzaminą – PATYČIOS IŠ ABITURIENTŲ. Kada pagaliau pasieksime vakarietiškos Europos lygį? Kaip antai, kalbėjau su mokytoja iš Liuksemburgo, ji sakė visi mokiniai buvo patenkinti anglų k. egzaminu, buvo paruoštas pagal tai ką mokėsi, jokių netikėtumų ar „užsuktų“ užduočių nebuvo. Ech, gal ir mes kada nors to sulauksime...