Manipuliuoja mumis net ir mūsų ilgauodegiai augintiniai: tie jų tyri, nuginkluojantys žvilgsniai, nejučia priverčiantys mus, žmones, išpildyti visus jų norus, yra akivaizdus įrodymas, jog manipuliuoti evoliucija išmokė ir juos. Ir netgi mes patys šiuo aspektu vargu ar esame šventieji, nes jei ir nedarome to sąmoningai bei apgalvotai, greičiausiai vis vien turime savų triukų, išmoktų kažkada ir pasiteisinusių, kuriuos nuolat atkartojame, tačiau dažniausiai apie tai nė nesusimąstome.

Manipuliacijos yra toks poveikio mechanizmas, kuriuo daroma įtaka taikant į psichologiškai silpnas kiekvieno mūsų vietas. Tarkim, mes labai norime būti geri kurioje nors srityje, tačiau tokiais išties nesame – tai automatiškai yra mūsų silpnybė, ir jei kažkas pradeda mus girti, neva mes iš tikrųjų esame toje srityje geri, tai taip glosto mūsų savimeilę, jog mes nejučia pradedame labai stengtis, nertis iš kailio, kad pagyras pateisinti, bei taip atsiduriame giriančiojo įtakos lauke. Jeigu nesame sąmoningi, realybė, kurioje mes daugų daugiausiai esame vidutiniokais, visada pralaimės kovą kažkieko sukurtai iliuzijai, kurioje mes esame geriausi, tad atsispirti pagyroms bus taip sunku, kaip narkomanui sunku atsispirti dozei narkotikų. Ir gerai, jei mus taip nepelnytai giria tarkim mūsų sutuoktinis, kurio tikslas, kad besistengdami mes bent kažkiek judėtume į priekį, tačiau jei mus giria žmogus, kuriam mes išties nerūpim ir kurio vienintelis tikslas yra priversti mus tarnauti – tai jau visai kita istorija.

Lietuvoje prieš keletą metų gimęs judėjimas „Didysis šeimų gynimo maršas“ taip pat buvo suvyniotas į absoliučiai manipuliacinį popierėlį

O dabar panagrinėkime priešingą manipuliacijų mechanizmą, kai esam perdėtai ir nepelnytai nuvertinami. Tarkim esame puikus sutuoktinis, atidus, kantrus ir mokantis mylėti, tačiau to nesame įsisąmoninę bei nesuprantame. Savo vertės nesuvokimas – tai silpna mūsų vieta, ir jei sukūrėme santykius su antrąja puse, kuri nuolat mus nuvertina, nuolat kritikuoja, galiausiai mes, jausdami kaltę dėl visko iš eilės, patikime, jog išties esame nieko verti. Tokia santuoka mums tampa tarsi kalėjimu ir mes nebegalime iš jos ištrūkti, nes galvojame, jog būdami nevykėliais nebūsim daugiau reikalingi niekam kitam, o dabartinis mūsų sutuoktinis gali atrodyti tarsi vienintelis, galintis mus tokius pakęsti, t.y. mes patenkame į spąstus žmogaus, kuris ir sukūrė iliuziją apie mus tokius.

Pasakoti istorijas kaip mumis manipuliuoja politikai, ypač politikai populistai, būtų galima tiesiog be galo

Dar viena labai paplitusi manipuliacijų rūšis – tai aukos spąstai. Pasaulyje yra pilna žmonių, kurie įvairiausiose gyvenimo situacijose, nepaisydami aplinkybių, renkasi būti aukomis. Tokie žmonės gali elgtis nepakenčiamai, provokuoti konfliktus, sukurti tikrą pragarą juos supantiems žmonėms, tačiau vos pajutę pavojų iškart „perjungs“ save į aukos rėžimą taip nusimesdami nuo savęs bet tokią atsakomybę už tai ką padarė. Turbūt pamenat neseną įvykį, kai nuo mamos, vykdant teismo sprendimą, buvo bandoma atplėšti berniuką, arba labai panašią, tik jau labai seną istoriją, kai Deimantę Kedytę, taip pat vykdant teismo sprendimą, teko dar dramatiškiau atplėšti nuo Neringos Venckienės bei perduoti mamai Laimutei Stankūnaitei. Abi teismo sprendimo nevykdžiusios moterys kone tobulai atliko aukų vaidmenis savo manipuliacijomis mobilizuodamos dalį visuomenės – nes aukas juk norisi gelbėti, jų norisi gailėti – taip jau šios manipuliacijos veikia, o ant jų kabliuko užkimbam dažnas iš mūsų.

Ne mažiau dramatiškai aukas vaidina ir futbolininkai, po menkiausio varžovo prisilietimo, ar netgi be jo, krisdami tarsi pakirsti kulkos bei raitydamiesi iš skausmo, bei taip manipuliuodami tiek teisėjais, tiek sirgalių tribūnomis. Gerai, kad sulėtinti epizodų pakartojimai dažniausiai viską atskleidžia.

Pasakoti istorijas kaip mumis manipuliuoja politikai, ypač politikai populistai, būtų galima tiesiog be galo. Šio reikalo čempionas – Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas bei jo sukurta visa propagandos mašina, „įdiegusi“ į daugumos atsilikusios bei degraduojančios Rusijos žmonių galvas mintį, jog jie išskirtiniai, dvasingi, kovojantys šventą karą prieš nacistinį Ukrainos rėžimą ir prieš supuvusius bei ištvirkusius Vakarus. Atsispirti tokiam išaukštinimui supuvusi Rusijos visuomenė neturėjo jokių šansų.

Lietuvoje prieš keletą metų gimęs judėjimas „Didysis šeimų gynimo maršas“ taip pat buvo suvyniotas į absoliučiai manipuliacinį popierėlį, nes ginti juk galima tik tai, kas yra užpulta ir ką norima sunaikinti, o apie kilusią grėsmę bent vienai Lietuvos šeimai nieko išgirsti taip ir neteko. Akivaizdu, kad šio judėjimo ideologai tiesiog taikė į homofobines nuotaikas Lietuvoje bei taip siekė įtakos ir populiarumo, arba kitaip – politinių dividentų.

Turbūt jau supratote, kad mūsų visų silpnos vietos, per kurias esam manipuliuojami – tai neteisingas savęs ir realybės suvokimas, atėjęs iš mūsų vaikystės, kurį mums suformavo užauginę mus žmonės, dažniausiai aišku mūsų tėvai. Kuo prasčiau mes suvokiame save ir mus supančią aplinką – tuo didesnė tikimybė, jog papulsime į įvairaus plauko manipuliatorių spąstus, galbūt į jų rankas atiduodami ir savo likimą, o vienintelis būdas padedantis to išvengti – tai žengimas savęs pažinimo ir saviugdos keliu.