Taigi, pasidomėjau projektais, kurie šiuo metu yra arčiausiai nugalėtojo pakylos ir tai, ką pamačiau, neleidžia tylėti. Tarp kelių visiškai nepriimtinų ir nesuprantamų projektų vienas yra pats atgrasiausias. Jo idėja tokia – didžiulis granito obeliskas, maždaug 12-aukščio namo dydžio su dar keistesniu ūgliu viršūnėje. Priešais jį betoninė aikštė ir du fontanai.

Šis obeliskas turėtų simbolizuoti laisvę, o Lukiškių aikštė turėtų būti vilniečių susibūrimo, paminėjimų ir rekreacinė vieta. Niekaip negaliu įsivaizduoti savęs maloniai leidžiant laiko tokioje aikštėje, ar atvedant pasigrožėti tokiu statiniu miesto svečius.

Nieko prieš obeliskus neturiu, ypač prieš tuos, kurie stovi Egipte, Romoje ar Paryžiuje ir mena tūkstantmečių istoriją. Obeliskai kilę iš senovės Egipto simbolizavo saulės dievą Ra. Jie buvo statomi poromis priešais įėjimus į šventyklas ir dažnai buvo naudojami pažymėti faraonų pasiekimams. Mažesni obeliskai taip pat dažnai pasitaiko Europos ir Amerikos kapinėse ir turi memorialinę reikšmę.

Didingi obeliskai pastatyti Europoje ir Amerikoje žymi svarbius istorinius įvykius, dažnai tampa paminklais karo aukoms ir didvyriams. Obeliskų XX-ajame amžiuje itin gausiai pridygo Kinijoje, Šiaurės Korėjoje, Mongolijoje ir Rusijoje. Dauguma jų žymi Sovietinės armijos pasiekimus išvaduojant kaimynines šalis nuo „piktų priešų".

Prieš dešimtį metų teko apsilankyti Stokholme, nuostabaus grožio mieste, kuriame akį patraukė modernus ir be galo negražus stiklo obeliskas, kurį 1974-aisiais pastatė vietos architektas Edvinas Öhrström. Stokholmo gyventojams šis obeliskas visai nepatiko ir jie šį statinį vadina falu įvairiais slengais. Kaip paaiškino vietinis gyventojas, šis ir kiti panašūs statiniai buvo pastatyti tuo metu, kai Švedija išgyveno socializmo aukso amžių. Įdomu, kokį aukso amžių mes šiuo metu išgyvename, kad pasistatytume obeliską su ūgliu miesto centrinėje aikštėje? Ar tikrai lietuviams laisvės idėja geriausiai siejasi su obelisku?

Siūlau visiems vilniečiams neabejingiems Lukiškių aikštės ateičiai užsukti į Lietuvos architektų sąjungos tinklalapį ir įvertinti šį ir kitus laiminčius projektus. Dar nevėlu pareikšti savo nuomonę šiuo svarbiu klausimu. Kitaip metų metus gali tekti gėrėtis vietoj Lenino skulptūros išdygusiu obelisku su ūgliu viršūnėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!