Birželio 25 vakarą savo feisbuko paskyroje pasidalinau įvykiu, kai Šiaulių autobusų stotyje, man kartu su sūnumi pasitinkant iš Vilniaus atvykusius giminaičius, mano autistiško paauglio vairuotojas paklausė: „Ar tau viskas gerai su galva?“

Sureagavau, nes esu įsitikinusi, kad žmogus, kurio kasdienis darbas yra susijęs su pačių įvairiausių poreikių keleivių vežimu ir bendravimu, tokiomis replikomis svaidytis negali – net tada, kai šalia esantis žmogus galbūt elgiasi neįprastai.

Po pasisakymo sulaukiau daug ir labai įvairių reakcijų, ir tai tik dar kartą patvirtina temos aktualumą. Pati istorija ir netgi komentarai man dar kartą parodo, kiek daug pamokų mes, kaip visuomenė, dar turime išmokti.

Viena tų pamokų – suprasti ir priimti, kad žmonės gali būti įvairūs ne tik savo išvaizda, išore, atvirai matoma negalia – įprasta išvaizda gali neatskleisti nematomų dalykų, taip vadinamos nematomos negalios, neuroįvairovės, kurią turintys taip pat neretai susiduria su aplinkinių nejautrumu ar stigmatizuojančiu elgesiu.

Kai pripažįstame, kad tokie įvykai, replikos nebėra „nieko tokio“ – prasideda ne tik problemos viešinimas, bet ir atsiranda galimi jos sprendimai. Vienas jų – Psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyva „Žvelk Giliau“.

Po mano pasisakymo feisbuke telefonu kalbėjomes su „Busturo“ darbuotoja. Pasidalinome nuomonėmis apie tai, kas įvyko, ir sutarėme, kad artimiausiu metu kartu planuosime renginį įmonės darbuotojams, kuriame Psichikos sveikatos ambasadoriai, neuroįvairovei save priskiraintys asmenys arba jų artimieji, pasidalins savo išgyventa patirtimi.

„Nes teorija yra teorija – ji gerai, tačiau reikia kažko kito, va to tikro, gyvo, pavyzdžio“ – taip sakė žmogus, pirmąsyk išgirdęs apie šią iniciatyvą.

Patvirtino faktą, kurį ir girdėjau per iniciatyvos mokymus – kad ne informuotumo didinimas, o būtent pokalbiai su išgyventą patirtį turinčiu žmogumi mažina psichikos sveikatos stigmą visuomenėje.

Kviečiu netylėti tada, kai skauda. Nesitaikstyti, kai mus užgauna. Kalbėkim ir kalbėkimės. Išdrįskim griauti mitus, kad psichikos sveikatos sunkumų ar sutrikimų gali turėti „kažkas, tik ne mes“. Iniciatyva „Žvelk Giliau“ yra apie mane. Apie kasdienį gyvenimą, kuris ištinka. Ir apie viltį, kad mes galim tapti jautresni ir išmokti priimti kitoniškumą.

***

Portalui „15min“ Įmonės „Busturas“ plėtros ir marketingo skyriaus vadovė Raimonda Pelutienė sakė, kad po šio įvykio kalbėjosi ir su mama, ir su vairuotoju.

„Jis atsiprašo ir gailisi dėl tokios situacijos. Tiesiog kai netikėtai iš nugaros pribėgo vaikas – nesuprato, ką jis sako ir nepagalvodamas pasakė. Šis vairuotojas pas mus dirba daug metų, yra sulaukęs daug gerų atsiliepimų iš keleivių. Tikrai nieko nenorėjo įžeisti ar įskaudinti“, – sakoma komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)