Pirmiausia į „Delfi“ kreipėsi skaitytoja Olga.

„Klausimas: kaip vaikui mokytis iš namų, kai daromi remontai butuose? Gręžiama iš visų pusių, triukšmas – neįmanomas!

Gal karantino laikotarpiu reikėtų bent kol vyksta pamokos uždrausti remontus?“ – klausė ji.

Netrukus redakciją pasiekė ir skaitytojos Sandros laiškas. Moteris pasakojo apie tai, kaip remontas trikdo jos pačios darbą iš namų.

„Aš, kaip dauguma žmonių, dirbu iš namų, o mano kaimynai sugalvojo pasiremontuoti butelį. Gręžia, kala, stumdo... Ir taip – visą dieną. Neįmanoma dirbti, galva plyšta.

Aš suprantu, kad pagal įstatymus viskas tvarkinga, bet šiuo metu juk situacija kitokia ir dauguma žmonių dirba namuose. Tokie triukšmingi darbai tikrai trukdo“, – rašė Sandra.

Galiausiai savo istoriją papasakojo ir jauna šeima. Jie taip pat kenčia kaimynų keliamą triukšmą.

„Karantino metu esame priversti su mažamečiu vaiku būti užsidarę namie, dirbame taip pat iš namų. Kas savaime nebūtų labai sunku, jeigu ne nesiliaujantis kaimynų remonto triukšmas.

Kalbėta su kaimynais, jie net nesiruošia stabdyti darbų, karantinas, jų manymu, tam ne priežastis. Teisiniu požiūriu jie teisūs – triukšmauja darbo laiko, bet moraliniu? Kai žmonės su vaikais negali niekur išeiti ar išvažiuoti, yra priversti būti namie ir klausytis gręžimo.

Vaikas negali miegoti pietų miego, išgirdęs gręžimą verkia, gūžiasi ir bėga slėptis. Ir baisiausia, kad buto, atliekančio remonto darbus, savininkai yra visuomenėje gerai žinomi ir gerbiami teisininkai. Kaip gali teisinį darbą dirbantys žmonės taip stokoti moralinio teisingumo jausmo, žmogiškumo, empatijos?“ – klausė pora.

Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas informavo, kad į situaciją atsižvelgiama – savivaldybė jau kreipėsi dėl teisės aktų pakeitimo.

„Vilniaus miesto savivaldybė dažnai sulaukia gyventojų nusiskundimų dėl karantino metu keliamo triukšmo vykdant remonto ar statybos darbus daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose.

Gyventojai prašo priimti teisės aktus ir (ar) kitus reikiamus sprendimus, kad karantino ir kitų analogiškų priemonių metu būtų uždrausta vykdyti triukšmingus remonto, statybos darbus, tačiau Vyriausybės nutarime, reglamentuojančiame karantino sąlygas, nėra numatytas draudimas fiziniams ir juridiniams asmenims vykdyti remonto, statybos darbus.

Suprantame, kad karantino laikotarpiu didžioji dalis gyventojų dirba nuotoliniu būdu, vykdo saviizoliacijos sąlygas ir pasilieka namuose, todėl priversti kęsti remonto, statybos darbų keliamą triukšmą.

Atsižvelgdami į gyventojų prašymus ir kitas išdėstytas aplinkybes Vilniaus miesto savivaldybė jau kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl triukšmo valdymo įstatymo ar kitų teisės aktų pakeitimo“, – patikino G. Leperskas.