Prie namų turime daržiuką, šiltnamį. Todėl savu kompostu tręštos daržo gėrybės vyrauja ant mūsų ir vaikų stalo. Kovo mėnesį sudygsta, o balandį jau valgome savo salotas ir ridikėlius. Patys auginame pomidorų, paprikų daigus, panaudodami produktų pakuotes vietoje vazonėlių. Jie vėliau mus džiugins skoniais ir spalvomis bei formomis: nuo liepos pradžios iki rudens. Taip pat vasaros skoniai stiklainiuose puikiai papildo žiemos maistą. O namie kepta juoda bei balta duona beveik išstūmė pirktą parduotuvėje.

Kai kuriems dalykams įgyvendinti trūkdavo laiko, bet išėjusi į pensiją pradėjau įgyvendinti senų džinsų audinio panaudojimo galimybes. Juk džinso gamyba yra tarši, o pats audinys – gražus ir higieniškas. Dėvėtas suminkštėja, tampa malonesnis liečiant. Po truputį įvairius senus drabužius, audinių atraižas verčiu naudingais ūkyje daiktais. Tėvai nesunaikino kai kurių senų baldų, todėl jie atnaujinti mums vėl tarnauja.

Taigi, tuo metu, kai kažkas dejuoja dėl senjorų atskirties, mes turime norą kuo daugiau suspėti, kol dar leidžia sveikata. Prisimename senelių sveiko tradicinio maisto gaminimo, taupumo patirtį. Džiugu, kad atsiranda jaunų žmonių, ieškančių paprasto, tvaraus gyvenimo būdo. Kartais atrodo, kad galėčiau net kokią seriją pamokymų apie taupumą ir tvarumą namų ūkyje parašyti. Bet kai tiek daug rašančių...

Kartais juokauju, kad esame visai nenaudingi gamintojams ir pardavėjams, kurie siūlo vis naujus ir naujus savo gaminius. Bet dirbdami savo šeimai ne tik judame, bet sutaupome gana nemažas sumas kokiems nors reikalingiems daiktams. Jei rimtai, taip dirbdami galėjome negalvoti, kaip susitaupyti pinigų. Įsigijome šilumos siurblį namo šildymui. Lyg ir nebūtina, bet patogu. Dabar žiemos rytą nereikia skubėti į katilinę kurti katilo, o karštą vasarą atvėsiname kambarius iki komfortinės temperatūros. Taigi, dirbame, taupome ir saugome gamtą.

Papasakok, ką savo namuose įsirengei ar pasidarei pats, ir laimėk 1000 eurų vertės elektrinį paspirtuką. Visas sąlygas rasite paspaudę čia, o laiškus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)