Išties mokslininkai yra įrodę faktą, kad nuotaika užkrečiama. Tokia jau mūsų psichologija, bet ne visos emocijos taip lengvai perduodamos. Mokslininkas iš Jeilo S. Barsade 1999 metais atliko bandymą, tyrinėdamas įvairias darbo grupes. Jis padarė išvadą, kad linksmumas ir šilti jausmai perduodami lengviausiai. Irzlumas gali būti perduodamas sunkiau, o depresiška nuotaika sunkiausiai.

Greičiausiai visi esame patyrę, koks juokas yra užkrečiamas. Prieš keletą metų internautai vieni kitiems siuntinėjo vadinamąsias „Skype“ juoko grandines“, kur įvairūs pasaulio žmonės filmavo save besijuokiančius iš komiškų vaizdelių. Turbūt todėl šis vaizdo įrašas buvo tiek populiarus, nes prajuokindavo mus iki ašarų, nors ten nieko ypatinga – tik besijuokiantys, už pilvų susiėmę tokie pat žmonės. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad šypseną išspaudžia net už sienos nuoširdžiai besijuokiantys kaimynai, aišku, jei tai ne 3 valanda nakties ir jei nesigirdi garsių keiksmažodžių.

Kadangi pats esu medikas, buvo įdomu pasidomėti, kaip tai gali būti susiję su mūsų fiziologija. Yra žinoma, kad žmogaus smegenyse yra emocinis centras, kuris slypi limbinėje sistemoje. Psichologija besidomintieji žino, kad ši smegenų struktūra (neurologai patikslintų, kad tai greičiau struktūrų rinkinys) atsakinga ne tik už emocijas, bet ir už elgesį, sprendimų priėmimą, motyvaciją, ilgalaikę atmintį, uoslę. Juoką tyrinėję mokslininkai prideda, kad ši sistema geba aptikti šypsenas ir juoką bei paruošia mus atsakui. Tai leidžia mums sukurti bendrumo jausmą ir išgyventi kaip rūšiai.

Ką tik praėjo gegužės 1-oji ir saulėta nedarbo diena džiugino ne vieną. Turbūt daugelis vakare susimąstėte apie darbą. Ši tema dirbantiems žmonėms sukelia dvejopą jausmą. Ypač sunku dirbantiems nedraugiškoje aplinkoje, kur daug streso, veidmainystės. Gera tiems, kurie turi linksmą, žvalų, optimistišką šefą ar kolegą – čia niekada nebūna liūdna! Kodėl kartais darbo kolektyvui pakanka vieno „spindulėlio“, nenuoramos, kasdien atsinešančio po anekdotą ar juokingą istoriją, ir darbas tampa malonesnis? Atsakymas tas pats – juokas, šypsenos užkrečia, humoras sukuria optimistišką klimatą, o jei dar visam darbui vadovauja pozityvus žmogus – rezultatas nenuvilia. Tikra tiesa, o psichologai oriai priduria: įrodyta moksliškai.

O kodėl darbo rezultatams tiek svarbus vadovas? Atsakymas paprastas: ar ne šis žmogus yra pietų stalo „žvaigždė“, į kurį nukreiptos visų darbuotojų akys? Tad vadovo pozityvi nuotaika kaip griūvančių domino kaladėlių grandinė persirita per visą kolektyvą.

Vis dėlto niurzgliams ir nuobodoms, kurie ką tik susizgribot kelti savo reputaciją darbe ir jau dabar internetinės paieškos laukelyje surinkote tokius raktinius žodžius kaip „anekdotai“, „juokai“ ar „geras bajeris“, pridursiu – juokas užkrečiamas, jei jis išties nuoširdus. Vis dėlto tokia pradžia yra geresnė nei jokia, bet pozityvioms emocijoms reikia brandintis ir treniruotis. Tad pradėkite nuo plačios šypsenos savo kolegai ir šypsokitės, kol jis nusijuoks ir paklaus: „Kas?!“. Ogi nieko, nuo šiol darbe vienu laipsniu šilčiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!