iekiant maitintis sveikai bei išlaikyti proporcingą kūno svorį bei formas, suvartojamas maisto medžiagų kiekis turėtų būti subalansuotas pagal konkretaus žmogaus amžių bei gyvenimo būdą. Mažai fiziškai aktyviems žmonėms vartojant per daug „tuščių kalorijų“ gali išsivystyti įvairių sveikatos problemų, tačiau fiziškai aktyviems žmonėms reikia žymiai daugiau grynos energijos, todėl jie gali suvartoti daugiau kalorijų turinčio maisto, be neigiamų pasekmių. Taigi, įskaitant ir cukraus.
2022.04.19 06:15
Cukrus mityboje: kokiais atvejais jis mums reikalingas ir netgi naudingas?
(1)www.DELFI.lt
FOTO:
Mūsų taip mėgstamas cukrus yra lengvai įsisavinamas, neturi vitaminų ar mineralinių medžiagų. Su juo gautas energijos perteklius paverčiamas ir saugomas riebalų pavidalu (sukūrus kalorijų perteklių), todėl vartojant per daug cukraus gali išsivystyti nutukimas ar kiti medžiagų apykaitos sutrikimai. Energija gaunama iš maisto ar gėrimų, pagamintų iš pridėtinio cukraus, vadinama tuščiomis kalorijomis, kadangi juose mažai arba nėra kitų svarbių maisto medžiagų, kurias organizmas prisitaikęs natūraliai proporcingai gauti kartu: vitaminų, mineralų, baltymų, skaidulų, aminorūgščių.