Į mane, kaip teisininką, dažnai kreipiasi Lietuvos jaunuoliai su įvairaus pobūdžio klausimais apie pareigą bei prievolę atlikti karo tarnybą. Šiuo metu tokių klausimų dar labiau padaugėjo. Todėl norėčiau trumpai apibendrinti bei atsakyti į dažniausiai užduodamus teisinius klausimus, susijusius su karo prievole.

1. Koks teisės aktas reglamentuoja karo prievolės atlikimo tvarką bei sąlygas?

Pagrindinis teisės aktas – Karo prievolės įstatymas. Būtent jame aprašyti esminiai terminai, sąlygos ir kiti patys svarbiausi šios srities dalykai (pvz., karo prievolininkų amžius, kad nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos trukmė – 9 mėnesiai, kas yra alternatyvioji krašto apsaugos tarnyba ir t. t.). 

Bet šis įstatymas toli gražu nėra vienintelis, reglamentuojantis įvairius karinius reikalus. Dar yra tokie teisės aktai kaip Ginkluotos gynybos ir pasipriešinimo agresijai įstatymas, Karo padėties įstatymas, Mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymas, o kur dar įvairūs Vyriausybės nutarimai, krašto apsaugos ministro įsakymai ir kt. Visgi kiekvienam karo prievolininkui rekomenduočiau pradžiai paskaitinėti būtent Karo prievolės įstatymą.

2. Aš esu pacifistas (taikus žmogus), negaliu tarnauti su ginklu rankoje dėl religinių priežasčių. Kodėl mane kviečia atlikti karo prievolę?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)