Tai yra ištrauka iš Giulios Enders knygos „Žarnyno žavumynai: viskas apie menkai vertinamą organą“. Knygą išleido leidykla „Kitos knygos“, o iš vokiečių kalbos vertė Kristina Sprindžiūnaitė.
Laktozės virškinimo geną turime visi. Retais atvejais nuo pat gimimo iš tiesų būna problemų. Tuomet motinos pienu maitinami kūdikiai smarkiai viduriuoja. 75 procentų žmonių šis genas su amžiumi tampa neveiklus. Galų gale, juk geriame ne vien iš krūties ar buteliuko. Išskyrus Vakarų Europą, Australiją ir JAV, kitur tik labai retas suaugęs žmogus toleruoja pieną. O ir mūsų platumose atsiranda vis daugiau produktų be laktozės, remiantis dabartiniais vertinimais, kas penktas VFR gyventojas jos netoleruoja. Kuo vyresnis žmogus, tuo didesnė tikimybė, kad jo organizmas nebeskaidys pieno cukraus – bet neretai netgi sulaukusiam šešiasdešimties nekyla mintis, kad pilvą pučia ar vis paviduriuojama dėl įprastos stiklinės pieno ar gardaus padažo su grietinėle.