Mirties priežastis buvo netikėta

SSRS KGB 5-ojo skyriaus viršininko pavaduotojas, majoras Viačeslavas Afanasjevas (būtent jis, kaip paaiškėjo, ir buvo tas nukentėjusysis) mirė ligoninėje 1981 metų sausio 1-ąją, taip ir neatgavęs sąmonės. Šis pareigūnas buvo atsakingas už itin svarbų darbą su informacijos apsaugos sistemomis, todėl tyrimą dėl jo žūties ėmė kontroliuoti šio žinybos pirmininkas Jurijus Andropovas.

Valstybės saugumo komiteto tyrimų skyrius ir KGB Antrojo skyriaus (kontržvalgybos) darbuotojai svarstė keletą įvykių versijų: nuo paprasto apiplėšimo iki Vakarų žvalgybos agentūrų vykdomo sabotažo. Tačiau netrukus jie priėjo prie neįtikėtinos versijos – kad sostinės 5-ojo milicijos skyriaus milicininkai, dirbę Ždanovskajos metro stoties rajone, gali turėti tiesioginės įtakos majoro žūčiai. Nes būtent ten Afanasjevo pėdsakai ir nutrūko...

Nepaisant to, kad SSRS KGB turėjo didžiulę įtaką, ji negalėjo tiesiog paimti ir „supurtyti“ visos vidaus reikalų sistemos, surengdama dešimčių milicininkų paieškas ir apklausas. Didžiausia kliūtis buvo šalies vidaus reikalų ministras Nikolajus Ščiolokovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją