Tai yra ištrauka iš Jaredo Diamondo knygos „Ginklai, mikrobai ir plienas. Visuomenių likimai, kurią iš anglų kalbos vertė Vytautas Grenda, išleido leidykla „Kitos knygos“.

Visais šiais atžvilgiais Jungtinės Valstijos yra absoliučiai „įprasta“ šalis. Penkios iš šešių daugiausia gyventojų turinčių pasaulio šalių yra tautas sulydantys tigliai, o politinę vienybę pasiekė tik neseniai. Jose vis dar gyvena šimtai kalbinių ir etninių grupių. Pavyzdžiui, Rusija, anksčiau buvusi nedidelė slavų valstybė su centru Maskvoje, iki 1582 metų net nebuvo pradėjusi ekspansijos toliau Uralo kalnų. Nuo tada iki XIX amžiaus ji pasiglemžė dešimčių neslavų tautų žemes, tačiau daugelis tų tautų išlaikė savo ankstesnę kalbą ir kultūrinę tapatybę. Amerikos istorija yra pasakojimas apie tai, kaip mūsų platus žemynas tapo amerikietiškas, o Rusijos – kaip Rusija tapo rusiška. Indija, kurioje kalbama 850 kalbų, Indonezija su 670 kalbų ir Brazilija su 210 kalbų, taip pat yra neseniai sukurti politiniai dariniai (tiksliau, Indija buvo atkurta).

Ši pastariesiems laikams būdingo tautų tiglio taisyklė turi didelę išimtį – Kiniją, kuri yra daugiausia gyventojų turinti pasaulio šalis. Dabar Kinija, bent jau nespecialistams, atrodo...