Šis tekstas pirmąkart publikuotas delfi.lt 2019 m. gruodį.

Girtavimas trukdė pasiekimams ir reputacijai

Skatinimas gerti atsisuko prieš pačius skatintojus. Nors oficialių tyrimų apie alkoholio vartojimo politiką ir statistiką sovietų okupacijos metais (po Antrojo pasaulinio karo) Lietuvoje nėra, tačiau istorikai, vartydami pavienius leidinius, tikina, kad alkoholio vartojimas Sovietų Sąjungoje buvo didelė ir grėsminga problema.

Girtavimas ir alkoholizmas išties kenkė ne tik Sovietų Sąjungos reputacijai, bet ir pasiekimams. Baudžiamųjų bylų rinkiniuose esantys įrašai leidžia suprasti, kad girtavimai dažnai baigdavosi muštynėmis, kūno sužalojimais ir net žmogžudystėmis.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lekt. dr. Marius Ėmužis akcentuoja, kad sovietų valdžia nerimavo, jog besaikis alkoholio vartojimas stabdys Sovietų Sąjungos technologinę, karinę pažangą. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)