Liudmila paukštyne dirba jau pusę amžiaus

50 metų – tiek laiko „Vilniaus paukštyne“ dirba ir Šviežios mėsos cecho darbuotoja Liudmila Atamaniuk. Nors moteris – jau pensijoje, mėgstamo darbo atsisakyti neketina, mat čia jaučiasi reikalinga ir vertinama.

„Buvau našlaitė, todėl dirbti pradėjau anksti – dar būdama nepilnametė. Paukštininkystės profesijos pradėjau mokytis būtent įsidarbinusi „Vilniaus paukštyne“ – po truputėlį kilau karjeros laiptais, keičiau pozicijas ir profesinėje srityje augau kartu su įmone“, – pasakoja moteris.

Tikriausiai ne vienas nusistebėtų – kam dirbti, jei galima oficialiai ilsėtis. Tačiau Liudmila patikina – dirbs tol, kol turės jėgų, nes darbas jai patinka ir prie kolektyvo jaučiasi prisirišusi – juk su kai kuriais kolegomis petys petin dirba ne vienerius metus.

Šviežios mėsos cecho darbuotoja Liudmila Atamaniuk

„Kito darbo niekada net neieškojau – kur pradėjau dirbti, ten ir baigsiu, – šypsosi energijos nestokojanti ilgametė įmonės darbuotoja. – Mūsų kolektyve neliūdna – esame skirtingų tautybių ir iš skirtingų kultūrų, tačiau visi žmonės tikrai gerai, bendraujantys tarpusavyje ir svarbiausia – gerbiantys vienas kitą.“

Darbas, tapęs šeimos tradicija

Katilinės operatoriui Aleksandrui Bulatovui šis spalis bus tikrai ypatingas – kone penkis dešimtmečius „Vilniaus paukštyne“ dirbantis vyras švęs ne tik įmonės jubiliejų, bet ir savo 70–ąjį gimtadienį.

Jaunystėje vienoje elektrotechnikos gamykloje Vilniuje tekintoju dirbusį A. Bulatovą į „Vilniaus paukštyną“ atvedė netikėti karjeros pokyčiai: dėl etatų mažinimo buvusioje darbovietėje jis buvo priverstas ieškoti naujų galimybių, o kaip tik tuo metu netoli jo namų Kalviškėse vyko paukštyno inkubatoriaus, vėliau ir katilinės statybos.

„Įmonėje dirbu jau 48 metus. Nors teko pakeisti kelias skirtingas pozicijas, didžiąją karjeros dalį esu katilinės operatorius, – pasakoja ilgametis įmonės darbuotojas. – Laikai tikrai stipriai pasikeitė: anksčiau daug ką reikėdavo daryti rankiniu būdu – net katilą užkurti, o dabar viskas automatizuota – tereikia nustatyti reikiamus parametrus, o visa kita padaro modernios technologijos. Mano užduotis – stebėti prietaisus, kad viskas vyktų teisingai. Dabar tikriausiai ir užmerktomis akimis galėčiau visą technologinį procesą valdyti.“

Katilinės operatorius Aleksandras Bulatovas

Skamba paprastai? Ne visuomet taip, – skuba patikslinti Aleksandras. Juk būna, kad dėl perkūnijos ar kitų priežasčių elektra dingsta, sustoja siurbliai. O katilinėje darbas negali nutrūkti – ji veikia kiekvieną dieną, ištisą parą.

„Diena–naktis, diena–naktis – taip ir bėga laikas. Jei būtų man pamaina, keliaučiau į pensiją, bet juk jaunimas kitokius darbus mieliau dirba. Dabar esu bene seniausias savo profesijos atstovas“, – juokiasi Aleksandras.

Beje, „Vilniaus paukštyne“ dirba ne tik A. Bulatovas, bet ir jo dukra, o anksčiau dirbo ir jo žmona bei sūnus. Tad darbas šioje įmonėje – savotiška šeimos tradicija.

Ruošdamasi Dainų šventei Rima netikėtai įsidarbino

„Dirbti paukštyne mane priėmė dar bedainuojančią“, – juokdamasi smagią istoriją pasakoja vyr. apskaitininkė Rima Valatkevičienė, „Vilniaus paukštyne“ dirbanti jau 44 metus.

Anuomet Rima dainavo chore ir mokėsi Žemės ūkio buhalterinės apskaitos technikume. Tam, kad galėtų lankyti repeticijas ir ruoštis Vilniuje rengiamai respublikinei Dainų šventei, mergina kartu su draugėmis buvo nusiųsta į sostinę praktikos atlikti.

Vyr. apskaitininkė Rima Valatkevičienė

„Mes, keturios merginos, atvykome į „Vilniaus paukštyną“, bet mums pasakė, kad praktikančių nereikia ir nusiuntė į „Juodšilių paukštyną“, – prisimena Rima ir pasakoja iki Juodšilių pėsčiomis ėjusi. O čia iš vyr. buhalterės išgirdo netikėtą pasiūlymą įsidarbinti, mat darbuotojų kaip tik labai trūko. – Nusprendžiau pasinaudoti netikėta galimybe – taip mane ir priėmė į darbą. Ir Dainų šventėje sudalyvavau, ir egzaminus išsilaikiau, ir buhalterės darbą paukštyne tuo pačiu gavau.“

Vėliau paukštynai buvo sujungti, įmonė nuolatos augo, o Rima nesiblaškė – liko čia dirbti ir kūrė asmeninį gyvenimą, mat jaunai specialistei bendrovė suteikė būstą Kalviškėse.

Šiandien Rima ypatingai vertina ne tik savo darbą, bet ir ją supančius kolegas. Kaip pati sako, gyvenime buvę tikrai sunkių etapų, kurių metu būtent vadovų ir kolegų ištiesta pagalbos ranka buvo itin reikšminga.

Karjerą pradėjo ir užbaigti norėtų toje pačioje įmonėje

Broilerių auginimo ceche dirbanti paukštininkė Dalia Jurkevičienė tikrai galėtų papasakoti ne vieną įdomią istoriją – 43 metus „Vilniaus Paukštyne“ dirbanti moteris nuo čia ir pradėjo savo karjerą.

„Darbovietė pirma. Tikiuosi ir paskutinė“, – juokiasi Dalia, jaunystėje po studijų į Vilnių dirbti atvykusi iš Kaišiadorių.

Broilerių auginimo ceche dirbanti paukštininkė Dalia Jurkevičienė

Greičiausiai tuomet, dar tik karjeros pradžioje, moteris net įsivaizduoti negalėjo, kokie pokyčiai ateityje laukia „Vilniaus paukštyno“ ir jos darbuotojų. Dabar Dalia atvira – dirbti šiais laikais gerokai paprasčiau, nei anuomet, mat įmonė nuolatos investuoja į modernias technologijas.

„Pamenu, anksčiau daugybę darbų rankomis darydavome, pašarus kibirais nešdavome, pildydavome paukščių šėryklas. Nors tuomet aptarnaudavome tris korpusus, o dabar – net dešimt, dirbti gerokai lengviau, nes viskas automatizuota”, – pasakoja pašnekovė.

Čia pat šalia „Vilniaus paukštyno“ gyvenanti Rima džiaugiasi tuo, kad nesudėtinga derinti ir asmeninį gyvenimą su darbu: dvi dienas dirbanti ir dvi dienas poilsiui skirianti „Vilniaus paukštyno“ darbuotoja randa laiko ir sode pasidarbuoti, ir anūkus pažiūrėti ar knygas paskaityti.

Darbuotojai – svarbiausias įmonės turtas ir pasididžiavimas

Visas šias ir daugybę kitų „Vilniaus paukštyno“ darbuotojų istorijų tikrai žino įmonės personalo vadovė Olga Pūkienė. Kiek daugiau nei dešimtmetį įmonėje dirbanti moteris bent žodeliu tikriausiai persimetusi su daugeliu darbuotojų, o jų „Vilniaus paukštyne“ – beveik 1800.

„Vilniaus paukštyno“ personalo vadovė Olga Pūkienė

Pasak O. Pūkienės, ilgametė darbuotojų patirtis ir įdirbis, derinami su moderniausiais technologiniais sprendimais, yra viena pagrindinių priežasčių, leidusių „Vilniaus paukštynui“ tapti rinkos lyderiu Lietuvoje ir įgyti tarptautinį pripažinimą – šiuo metu įmonės produkcija eksportuojama į daugiau nei 40 šalių.

„Mūsų įmonėje svarbiausia yra komandinis darbas ir nuolatinis tobulėjimas. Kiekvienas darbuotojas, nepriklausomai nuo jo užimamų pareigų, savo darbu ir atsidavimu prisideda prie įmonės augimo. Būtent darbuotojai įkūnija vertybes, kurios šiandien yra svarbios „Vilniaus paukštynui“, tarp kurių atsakomybė, efektyvumas ir pagarba“, – sako „Vilniaus paukštyno“ personalo vadovė.

Vilniaus paukštynas

O. Pūkienė džiaugiasi, kad nemaža dalis specialistų čia darbuojasi nuo senų laikų ir tvirtai tiki, kad įmonės sėkmės istorija neatsiejama nuo joje dirbančių žmonių – Aleksandro, Liudmilos, Rimos, Dalios ir daugybės kitų.