Vien antrajame pagal dydį Lietuvos mieste Kaune šiemet toks likimas laukia daugiau kaip 5000 medžių.

„Medžius reikia genėti, o ypač gatvėse. Jeigu yra elektros laidai, jie užstoja laidus troleibusams, o namų gyventojams šviesą, nes yra per daug arti namų pasodinti“, – pasakojo Kauno savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Ovidijus Petrulis.

Jo kompetencijas sudaro želdinių ir želdynų apsaugos vykdymas, priežiūra, tvarkymas ir atkūrimas. Jis taip pat nagrinėja prašymus dėl leidimų iškirsti, genėti ar kitaip pertvarkyti medžius ir krūmus.

Specialistas sutiko, kad tokį smarkų genėjimą šiandien nulėmė prieš kelis dešimtmečius padarytos klaidos sodinant medžius. Šiuo metu gatvių želdiniams taikomi reikalavimai yra dideli. Želdiniai turi būti neaukšti, kompaktiškų lajų, atsparūs užterštam orui, nereiklūs dirvožemiui, pakantūs ir kitiems faktoriams, todėl medeliai yra brangūs. Prieš pusšimtį metų į tai nebuvo kreipiamas didelis dėmesys.

„Genime medžius, kuriems 50-60 metų. Tada senamiestyje ir naujamiestyje jau stovėjo tie namai ir medžiai buvo pasodinti per arti. Kęstučio, Donelaičio gatvėse medžiai buvo pasodinti kartu su pastatytais namais“, – kalbėjo O. Petrulis.

Kai kurie medžiai sunkiai gyvena miesto sąlygomis ir kai jų bendraamžiai sveiki žaliuoja miškuose, mieste tokiems jau dienos būna suskaičiuotos.

„Kai medis kelia pavojų – yra nudžiuvęs, išpuvęs, kamienas drevėtas – jis yra kertamas“, – paprastai aiškino.

Medžių kirtimas ir net genėjimas yra atsakingas ir sudėtingas darbas, todėl bet kam jo atlikti nereikia. Jei jūsų daugiabučio namo kieme stovintis medis trukdo, net nereikia galvoti, kad jį taip lengvai galėsite pašalinti pats, pačiam sugalvojus negalima genėti ir kirsti medžių net privačioje valdoje miesto ribose.

Gyventojai, norintys apgenėti ar nupjauti medžius, kurie auga valstybinėje žemėje, turi kreiptis raštu į savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių. Prašyme turi būti nurodyta norimų genėti ar pjauti medžių rūšis, skaičius, pateikta medžių augimo schema.

Daugiabučių namų gyventojai kartu su prašymu turi pridėti ne mažiau kaip pusės namo laiptinės, prie kurios auga prašomi genėti medžiai, gyventojų sutikimą. Gavus prašymą yra patikrinama prašomų genėti medžių būklė, tuomet kreipiamasi į Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrių dėl leidimo medžių genėjimui išdavimo.

Privačiose valdose gyvenantys žmonės dėl leidimų medžių genėjimui ar nupjovimui, kurie auga jų nuosavose valdose, tiesiogiai turi kreiptis į savivaldybių Aplinkos apsaugos skyrių.

Už neleistinai atliktus tokius darbus galima tikėtis sankcijų. Ne tik baudų, bet ir žalos gamtai atlyginimo, kuri, priklausomai nuo iškirstų ar sužalotų medžių gausos ir svarbos, gali siekti šimtus eurų.