Nesunokę mango vaisiai būna tamsiai žalios spalvos, tokius juos nuskina ir veža į parduotuves, kur jie labai greitai (per dvi tris dienas) prinoksta - tampa raudonai geltoni.
Prinokęs vaisius yra didelis ir tvirtas, tad nepirkite mažų vaisių, nes juose nedaug minkštimo. Jeigu vaisiaus oda sutrūkinėjusi, vaisius jau pernokęs.
Laikyti mango vaisius reikia šaldytuve, nes jie gana greitai genda. Valgomi mangai dažniausiai termiškai neapdoroti. Jų gaivus skonis ypač tinka po aštraus ir karšto maisto. Iš vaisių galima gaminti įdarą pyragams, dedama jų ir į salotas, pieno kokteilius, gaminamas padažas žuvies patiekalams. Lengvas mango skonis gerai dera su jūros produktais. Iš šių vaisių verdama uogienė bei džemai.
Medicinos tikslais mango vaisiai vartojami sergant diarėja. Juose gausu kalcio, fosforo ir vitaminų B ir C. Rekomenduojama jų vartoti esant dantenų ar burnos ertmės uždegimams, jei skauda pilvą, taip pat peršalus.
Mangų ir pipirų salotos
Reikės:
- 1 didelio mango,
- 4 šakelių kalendros,
- skiltelės česnako,
- 4 žiupsnelių cukraus,
- 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių,
- aštraus žaliojo pipiro,
- žiupsnelio raudonųjų pipirų
- 3 šaukštų salotų padažo.
Žaliąjį pipirą supjaustykite griežinėliais, suplėšykite kalendrą, mangus supjaustykite šiaudeliais. Išspauskite česnaką, sudėkite cukrų, žaliąją citriną ir padažą. Sumaišykite. Sudėkite mangus ir pipirus. Prieš patiekiant ant stalo apibarstykite kalendra ir raudonaisiais pipirais.