„Metų įkvėpimas 2023“ apdovanojimui nominuoti (iš kairės) programos „Kurk Lietuvai“ projekto vadovės R. Kukulskytė ir G. Petrauskaitė, bendrovės „Rimi Lietuva“ maisto atliekų mažinimo iniciatyva ir žygių organizat

Įkvėpti 70 tūkstančių žmonių pėsčiųjų žygiams – ne juokas. Tokį praėjusių metų pasiekimą užfiksavusi „TrenkTuro“ komanda tikisi šiais metais aktyviam poilsiui gamtoje suburti dar daugiau dalyvių. Kartu organizatoriai kviečia tausoti gražuolę gamtą, kuri žygeiviams atskleidžia visą savo žavesį. „TrenkTuro žygiuose" plastikinius vandens buteliukus pakeitė galimybė pripildyti daugkartines gertuves, dalyviai atsiveža savo daugkartinius indus pietums, žygiuose nenaudojami spaudos gaminiai (žemėlapiai, diplomai, reklaminiai lankstinukai ir pan.). Konsultuojant Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui, „TrenkTuro“ žygiuose kiekvienam dalyviui žaismingai pristatomos tvaraus elgesio normos. „Šauniai darbuojatės!“, – reikš jūsų palaikymo širdelė „Atliekų kultūros“ apdovanojimų svetainėje.

Galvosūkis, kaip paskatinti žmones taisyti sugedusius daiktus, įkvėpė programos „Kurk Lietuvai“ dalyves Gintarę Petrauskaitę ir Rūtą Kukulskytę ištirti esamą situaciją. Daugiau nei 30 susitikimų su šios srities žinovais visoje Lietuvoje padėjo tyrėjoms suprasti pagrindines taisymo problemas. Analizę jos papildė teisės aktais, akademiniais tyrimais, statistikos ir gerosiomis praktikomis ir plačiai dalinasi su visuomene surinktomis žiniomis. Tyrėjų duetas tikisi, kad jų pastangos padės Lietuvoje gyvenantiems žmonėms vis drąsiau rinktis taisymą ir pakartotinį naudojimą. „Tai – reikalinga ir prasminga“, – pritarsite, spustelėję širdelę ties „Kurk Lietuvą“ projekto vadovių nuotrauka.

Bendrovė „Rimi Lietuva“ prieš metus buvo įvertinta statulėle „Metų pavyzdys 2022“, nes pirmoji šalyje suteikė klientams galimybę nespausdinti kasos kvitų. Taip per metus jų neatspausdinta net 10 milijonų! Šiais metais prekybos tinklo klientai vėl stebina aktyvumu: vertina galimybę besibaigiančio galiojimo produktus įsigyti 70 proc. pigiau ir apie tai, kas nukainuoti artimiausioje ar mėgstamiausioje parduotuvėje, sužinoti per mobiliąją programėlę. „Rimi“ skaičiuoja, kad pirkdami besibaigiančio galiojimo produktus pirkėjai sutaupė daugiau nei 4,37 mln. eurų ir išgelbėjo šimtus tonų maisto produktų. „Puiku, kai pavyksta ir taupyti, ir tausoti!“, – nepraleiskite galimybės pasidžiaugti šiomis pastangomis: https://atliekukultura.lt/apdovanojimai/#metu-ikvepimas

„Metų kūrėjas 2023“ apdovanojimui nominuoti (iš kairės) dizaineris Serge Gandžumian, kūrybinė agentūra „Fabula“ ir tekstilės menininkė Milda Paukštė.

Ne gąsdinti, o įkvėpti. Ne kaltinti, o kviesti veikti. Taip kalbėti apie Lietuvoje veikiančią užstato sistemą ir jos galimybes pasirinko kūrybos agentūra „Fabula Rud Pedersen Group “, sukūrusi itin sėkmingas socialinės reklamos kompanijas „Nenykstančios rūšys“ bei „Keisk tarą į šlamančius“. Abi jas įgyvendinti padėjo gerai žinomi atlikėjai – grupės „Golden Parazyth“ vokalistas bei gamtos entuziastas Giedrius Širka ir choras „Ąžuoliukas“ su Žygimantu Kudirka (Mesijumi). Pastarojo dueto kūrinys „Šlamantys“ platformoje „Youtube“ peržiūrėtas daugiau nei 800 tūkst. kartų ir, akivaizdu, savo tikslą pasiekė. Nuo 2023 m. lapkričio, kai atsirado galimybė už tarą gautus pinigus skirti „Sengirės fondui“, paaukota daugiau nei 95 tūkst. eurų. „Dėkoju už galimybę tarą keisti į šlamančius“, – pasinaudokite proga perduoti kūrybingajai „Fabula Rud Pedersen Group“ komandai: https://atliekukultura.lt/apdovanojimai/#metu-kurejas

Atskleisti tūkstančius nebereikalingų džinsų veidų – tokį ambicingą iššūkį prieš šešerius metus sau metė kūrybininkė, tekstilės menininkė Milda Paukštė. Sužinojusi, kad vos 1 proc. tekstilės atliekų visame pasaulyje atgimsta naujuose gaminiuose, o didžioji dalis nugula sąvartynuose ar yra sudeginama, ji ėmėsi savarankiškai tyrinėti populiariausių pasaulyje kelnių - džinsų - pakartotinio panaudojimo galimybes. Taip naujas formas gavo bent kelios tonos nebenešiojamų džinsų: virto įvairiais antrinio dizaino gaminiais, buvo gamykloje perdirbti į naują pluoštą, virto džinsiniais menininko Jono Meko, poeto Vytauto Mačernio, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio portretais bei įvairiais objektais, kuriuos apjungė paroda „Diev -as, Veid -as ir -as“. Dešimtis tūkstančių džinsinių prijuosčių pagal M. Paukštės dizainą ir patarimus sukūrė Lietuvos moksleiviai, dalyvaudami „Swedbank“ iniciatyva surengtoje didžiausioje nuotolinėje pamokoje „Mokonomika“. Milda neabejoja, kad įkvepiant kitus ir dalinantis patirtimis pavyks greičiau rasti tekstilės atliekų problemos sprendimus. „Palaikau ir linkiu sėkmės!“, – reikš M. Paukštei skirtos virtualias dėkingumo širdelės.

Į „Metų kūrėjo 2023“ vardą pretenduoja ir tvarios mados dizaineris Serge Gandzumian, garsėjantis laikui nepavaldžiais elegantiškais kostiumais, ilgaamžiais laisvalaikio drabužiais bei aksesuarais. “Lėtajai madai atstovauju nuo pat savo karjeros pradžios. Man be galo malonu žinoti, kad klientai mano kūrinius perduoda iš kartos į kartą ir jie vis dar yra puikios būklės“, – džiaugiasi S. Gandzumian. Kartu su Fizinių ir technologijos mokslų centru dizaineris sukūrė bioskaidų ir perdirbamą audinį, kurio pagrindu tapo kukurūzų pluoštas –tvari alternatyva poliesteriui. Iš šios medžiagos kuriamos pačios naujausios Serge kolekcijos. S. Gandziumian yra ir tarptautinio tvarios mados festivalio „Sustainable Fashion Week Vilnius“ vienas sumanytojų. „Ačiū, Serge, už tvarumo kryptį, kurią savo pavyzdžiu rodote kitiems“, – pasakysite skyrę jam savo balsą https://atliekukultura.lt/apdovanojimai/

„Metų įvykis 2023“ apdovanojimui nominuoti (iš kairės) organizacija „Maisto banko“ atiduotuvių atidarymas, interaktyvaus žemėlapio „Tvarkau Lietuvą“ atsiradimas ir menininkės Jolitos Vatkutės instaliacija „(Ne)amžin

Maisto prekių parduotuvė, kurioje visas maistas yra nemokamas. Tai - ne sapnas, o realybė, kurią 2023 metų rugpjūčio mėnesį Vilniuje pristatė organizacija „Maisto bankas“. Šiandien skirtingose Lietuvos savivaldybėse jau veikia 42 tokios atiduotuvės, jose lankosi apie 100 tūkstančių nepriteklių patiriančių žmonių. Atvykę į atiduotuvę, žmonės gali patys susirinkti norimo maisto krepšelį iš duonos, bakalėjos, vaisių, daržovių, pieno ir mėsos gaminių kategorijų. Visas ten esantis maistas saugus vartojimui, tačiau dažnai galioja paskutinę dieną ar dėl ne prekinės išvaizdos buvo anksčiau išimtas iš prekybos centrų lentynų. Atiduotuvės padeda spręsti maisto švaistymo problemą, o stokojantiems nebereikia laukti eilėse prie „Maisto banko" sandėlių tam, kad gautų jau iš anksto supakuotų, galbūt neaktualių maisto produktų. Skaičiuojama, kad „Maisto banko" atiduotuvėse vien šiais metais jau išdalinta beveik 3000 tonų nuo išmetimo išsaugoto maisto. „Ačiū, kad esate, puikioji „Maisto banko“ komanda!“, – negailėkite širdelių šiai iniciatyvai, kasdien užsukdami į „Atliekų kultūros“ apdovanojimų svetainę.

„Metų įvykio 2023“ vardu „Atliekų kultūros“ apdovanojimuose tikrai galėtų pasipuošti ir prieš metus visuomenei pristatytas interaktyvus žemėlapis „Tvarkau Lietuvą“ (https://tvarkaulietuva.lt/). Jame kiekvienas gali greičiau ir tiksliau pranešti apie gamtoje pastebėtas šiukšles, sugadintą miško paklotę ir kelius, žievėgraužio tipografo užpultus eglynus. Netrukus bus galima pažymėti ir nelegalių kirtimų vietas, prisegti jų nuotraukas. Šis žemėlapis Aplinkos apsaugos departamento pareigūnams padeda veikti operatyviau. Prie kiekvienos pažymėtos vietovės pateikiama ir informacija apie tvarkymo procesą, terminus, gauto pranešimo statusą, pridedamos ir sutvarkytų teritorijų nuotraukos. Nuo 2023 m. rugsėjo jau sutvarkyta beveik 600 užterštų Lietuvos kampelių. „Dėkoju kiekvienam, kuris prisideda prie Lietuvos švarinimo“, – reikš spustelėta širdelė prie žemėlapio „Tvarkau Lietuvą“ aprašymo.

Milžiniškos kaukolės kelionė po įvairius šalies miestus, be abejonės, taip pat yra vienas ryškiausių praėjusių metų įvykių, dariusių teigiamą poveikį diegiant, vystant, kuriant bei skatinant atliekų kultūrą Lietuvoje. Instaliaciją „(Ne)amžinos vertybės“ sukūrusi menininkė Jolita Vaitkutė primena žiūrovams, kad žmonių sukuriamos atliekos yra ilgalaikiškesnės už juos pačius: kas buvo vertinga trumpai, tampa šiukšle amžiams. Kūrinio paviršiui padengti menininkė naudojo žemę iš sąvartyno, pilną plastiko, elektronikos bei kitų atliekų likučių. „Tokiai žemei išvalyti šiuo metu neturime įrankių. Vis didėjančia plastikosferą ateities archeologai aptiks kaip 21 a. kultūrinį sluoksnį“, – pabrėžia J. Vaitkutė. Kaukolėje ties kakta menininkė įmontavo skaitmeninį aparatą, matuojantį instaliacijos lankytojų prisilietimus. Net ten dar nepridėjote savo delno, būtinai paspauskite palaikymo širdelę „Atliekų kultūros“ apdovanojimų svetainėje padėkodami menininkei J. Vaitkutei už įspūdingą ir paveikų sumanymą.

Dar devynias iniciatyvas, pretenduojančias į „Metų pasiaukojimo 2023“, „Metų DĖK’ui 2023“ ir „Metų pavyzdžio 2023“ apdovanojimus pristatėme ankstesniame straipsnyje prieš savaitę. Kviečiame kasdien užsukti į „Atliekų kultūros“ apdovanojimų svetainę ir praktikuoti dėkingumą prisidedant prie jus įkvepiančių veiklų sėkmės.

Balsavimas svetainėje https://atliekukultura.lt/apdovanojimai/ vyks iki rugsėjo 24 dienos, o laimėtojai paaiškės iškilmingo renginio metu spalio 16 dieną.