Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje - tik T formos marškinėliams skirta DĖK'ui kabykla

Dalinimosi gerais daiktais stotelės DĖK’ui nėra naujiena. Jos jau penkerius metus veikia Vilniaus apskrities didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Ten darbo laiku priimami įvairiausi naudojimui tinkami daiktai, o paliktuosius galima rezervuoti internetu www.stoteledekui.lt ar ketvirtadienį tiesiog atvykti rinktis iš to, kas nerezervuota.

Smulkesnius daiktus, taip pat drabužius priima bei dalina ir Vilniaus senamiestyje įsikūrusi DĖK’ui galerija. Čia pirmiausia ir buvo išbandyta savarankiškų drabužių mainų idėja.

„Praėjusiais metais DĖK’ui galerijoje surengėme apie šešiasdešimt kassavaitinių teminių daiktų mainų, jie taip pat buvo gausūs ir sėkmingi, bet priėjome išvados, kad koncentruodami drabužius į vieną vietą neįtraukiame tiek žmonių, kiek galėtume. Vieniems netinka mainų laikas, kitiems – vieta, treti yra tiek įsisukę į savo veiklas, kad tiesiog neturi galimybių pasidomėti atsakingesniu drabužių įsigijimu. Tad DĖK’ui kabyklas siekiame įkurdinti ten, kur žmonės būna dėl kitų priežasčių – studijų, darbo, pomėgių. Tai padiktuoja ir drabužių, kurie laukiami ant kabyklų, stilių ar dydį.

Sklandiems drabužių mainams ypatingos priežiūros nereikia. Vidurdienį išnešame kabyklas, pilnas drabužių, į gatvę, vakare – sunešame. Kasdien taip išdaliname vidutiniškai apie šimtą vienetų drabužių“, – pasakojo M. Paukštė.

Pasiūlos netrūksta, nes, kaip rodo skirtingi visuomenės tyrimai, dėvime tik apie 40% spintoje turimų drabužių. Visa kita – perteklius, kurį parduoti ar atiduoti tiesiogiai konkretiems žmonėms yra sudėtingiau nei tiesiog išmesti. DĖK’ui kabyklos padeda drabužius paskleisti bendruomenėse ir dovanoja atradimo džiaugsmą.

DĖK'ui kabykla dalyvavo ir Šaltibarščių festivalyje sostinės Tymo turguje.

Viena pirmųjų DĖK’ui kabyklų atsirado Vilniaus dailės akademijoje (VDA) Tekstilės meno ir dizaino katedroje. Žinia apie šią naujieną sparčiai pasklido ir bendruomenė ėmė aktyviai naudotis šiuo pasiūlymu, tiek pasiimdami drabužius, tiek atnešdami.

„Mainuose dalyvauja ir studentai, ir dėstytojai. Labai malonu matyti, kad kas nors kitas džiaugiasi tavo atneštu drabužiu ar aksesuaru.

DĖK’ui – sėkmingas veiklos modelis, kai patenkini savo natūralų poreikį keistis, neskatinant papildomos materijos gamybos“, – pabrėžė menininkė, Tekstilės meno ir dizaino katedros vedėja Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė.

Kartu tai – gyvas tvarumo pavyzdys studentams, daug dėmesio savo darbuose skiriantiems atsakingesnės gyvensenos temoms.

VDA Tekstilės katedroje drabužiais dalinasi ir dėstytojai, ir studentai.

VDA sporto centre vietą rado ir DĖK’ui kabykla, skirta tik sporto drabužiams bei avalynei. Tokios specializuotos kabyklos atrodo stilingai, tvarkingai ir galėtų puikiai gyvuoti kiekviename sporto klube.

Nors DĖK’’ui kabyklomis daugiausiai naudojasi menininkų bendruomenė, progų jas atrasti nestinga ir kitiems – lankantiems parengiamuosius kursus stojimui į VDA, einantieji į treniruotes sporto centre ar užsukantys į parodas.

Į jaunimo organizacijos "AY Institute" biurą DĖK'ui kabykla iškeliavo tiesiai iš "Žaliųjų idėjų festivalio" Prezidentūros kieme.

Pasiūlymą tarpusavyje dalintis nebenešiojamais drabužiais, užuot siuntus juos ilgai kelionei per tekstilės konteinerius, rūšiavimo centrus ir prekybos vietas, su džiaugsmu priėmė ir kitos su jaunimu dirbančios organizacijos – Vilniaus Verkių mokykla – daugiafunkcinis centras, Vilniaus vaikų ir jaunimo klubas „Kregždutė“, privati mokykla „Pažinimo medis“, „AY Institutas“, Vilniaus atviras jaunimo centras „Mes“.

„Stotelėmis DĖK’ui džiaugiamės jau keletą metų, gavome iš jų centrui reikalingų daiktų kaip televizoriaus ekranai, keletas kompiuterių. Natūralu, kad lengvai priėmėme ir DĖK’ui kabyklą – smalsu stebėti, kokie drabužiai domina mūsų lankytojus, kokius jie atneša patys. Tai – puikus procesas“, – vertę įžvelgia l. e. p. Vilniaus atviro jaunimo centro „Mes“ direktorė Žavinta Pašiulevičė.

DĖK'ui kabyklos pasiūloje jaunimo centre "Mes" neaktualūs vaikiški drabužiai, tad jų čia ir nėra.

Šią idėją, kaip patys sako, nuo centro „Mes“ nusižiūrėjo ir po savo stogu pasikvietė didžiausia jaunimo bendruomenė Lietuvoje „22 bendra būtis“. Iš pradžių jie drabužių mainus įtraukė į savo gimtadienio šventę, o vėliau keistis kviečiančias kabyklas nusprendė pasilikti ilgesniam laikui.

Iš pradžių pasiūlę drabužių mainus renginyje, "22 bendra būtis" komanda panoro jas savo erdvėje palikti ilgesniam laikui.

Vyresnio amžiaus vilniečių bendruomenei skirta DĖK’ui kabykla laukia užimtumo centre „Senjorų avilys“. Jai vietos rasta koridoriuje, vedančiame į keliolika skirtingų erdvių, skirtų sportuoti, kurti rankdarbius, dainuoti, šokti, skaityti, darbuotis medžio apdirbimo dirbtuvėse.

Šioje kabykloje ypač laukiami patogūs trikotažiniai drabužiai, megztukai, patogi žemakulnė avalynė, šlepetės, chalatai, miegui skirta apranga, taip pat knygos, puodeliai, priemonės rankdarbiams, papuošalai. Pasiūla pradžiugina ne tik ateinančius į užsiėmimus, bet ir nuolatinius „Senjorų avilio“ gyventojus, kuriems antrajame pastato aukšte teikiama globa.

„Kartais nutinka, kad senjorams pristinga šiltesnio megztuko ar pižamos, sudūžta puodelis, tai pirmiausia žvilgtelime į DĖK’ui kabyklos ir lentynos pasiūlą. Labai patogu ir prasminga pasitelkti tuos daiktus, kuriuos jau turime savo spintose, bet nenaudojame“, – sakė direktoriaus pavaduotoja užimtumui Kristina Petroševičienė.

Nuo rudens "Senjorų avilyje" veikiančioje DĖK'ui erdvėje laukiami ne tik drabužiai, bet ir smulkūs daiktai, ypač priemonės rankdarbiams.

Vilniuje vis aktyviau veikiančios dalinimosi daiktais iniciatyvos džiugina ir trumpam atvykusius svečius iš svetur. Štai grupė menininkų, lankydamiesi Vilniaus senamiestyje, pakliuvo į liūtį, tačiau nemalonią drėgmę jiems kęsti teko neilgai, nes Lietuvos dailininkų sąjungoje jau kelios savaitės veikia DĖK’ui kabykla.

Atnešamų drabužių švara ir tvarkingumas – dovanojančiojo atsakomybė. Pasitaiko retų išimčių, bet dauguma dalyvaujančių mainuose savoje bendruomenėje jaučia malonumą kabindami tokios būklės drabužius, kurie būtų patrauklūs kitiems pasiimti ir nešioti.

Vilniaus Sapiegų parke esančioje "Miesto laboratorijoje" - tik vaikiškiems drabužiams skirta DĖK'ui kabykla.

Tai pastebi ir aplinkai draugiško edukacinio bendruomenės centro „Miesto laboratorija“ viena įkūrėjų Goda Sosnovskienė. Jie savo erdvėse priėmė dvi DĖK’ui kabyklas: vaikiškų drabužių ir džinsinių drabužių.

Apie būtinybę patiems pasirūpinti sklandžiais drabužių mainais primena ir greta kabantys priminimai kabinti tik tiek drabužių, kiek yra laisvų pakabų, nepalikti atneštų daiktų maišuose ir palaikyti tvarką.

DĖK'ui kviečia dalintis švariais, tvarkingais drabužiais, kuriuos būtų galima iškart dėvėti kitiems.

Pasklaidyti ne tik knygas, bet ir drabužius lankytojus jau kviečia ir bibliotekos. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, greta kūrybinių dirbtuvių „Pats sau“ stovinti DĖK’ui kabykla kviečia rinktis tik T formos marškinėlius. Juos galima dėvėti tokius, kokius radai, arba patobulinti šalia esančioje dirbtuvėse – papuošti aplikacijomis, sagomis, užrašais, naudojant termopresą, ar netgi persiūti.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka drabužių mainų kabyklą įkurdino greta knygų mainų lentynų vasaros skaitykloje vidiniame bibliotekos kieme. Šiai ir kitoms tvarumo iniciatyvoms atvira Informacinių išteklių skyriaus vadovė Asta Kazakevičiūtė-Bankauskienė džiaugėsi, kad per pirmąsias pora dienų pasikeitė didžiuma kabyklos pasiūlos. Ji iš netoliese esančios DĖK’ui galerijos nuolat papildoma vasariniais bei elegantiškais drabužiais, galinčiais sudominti ir bibliotekos kieme vykstančių koncertų lankytojus.

„Man drabužių sklaidymas – lyg terapija. Pažįstu žmonių, kurie eina į kirpyklą atsipalaiduoti, o aš einu į parduotuves“, – atvirai sakė Ramutė, viena pirmųjų kabyklos bibliotekoje lankytojų, glausdama ką tik atrastą palaidinę.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka - puikus pavyzdys, kaip gali derėti drabužių ir knygų mainai.

DĖK’ui kabyklų atsiradimu skirtingose erdvėse besirūpinanti M. Paukštė tikina, kad mainai ir labdara – ne tas pats. Tokio paramos drabužiais poreikio, koks, pavyzdžiui, buvo jaučiamas pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis, pradėjus į Lietuvą plūsti pabėgėliams, seniai nebėra. Patys ukrainiečiai, likę gyventi Lietuvoje, aktyviai dalinasi susikaupusiais, nepritaikytais drabužiais.

Vos viena iš keturiolikos šiuo metu keistis daiktais kviečiančių DĖK’ui kabyklų bando atliepti stokojančiųjų poreikį. Ji yra Dievo meilės misionierių labdaros organizacijos namuose (Šv. Stepono g. 35A), kur veikia nemokama valgykla, maistu aprūpinamos sunkiai gyvenančios šeimos ar vieniši žmonės, vyksta įvairūs užsiėmimai vaikams, katekizmo pamokos.

Ten esanti kabykla kartą per savaitę papildoma patogiais kasdieniais drabužiais – T formos marškinėliais, sportinėmis kelnėmis, džemperiais, avalyne, trikotažinėmis palaidinėmis bei suknelėmis. Būtent tokie drabužiai, o ne puošnios suknelės, aukštakulniai, kostiumai bei kostiumėliai, atliepia besilankančiųjų poreikį.

O užvis labiausiai, kaip sako labdaros pietus ruošiančios Motinos Teresės Seserys, vertinga yra savanorystė. Norintys ir galintys paaukoti savo laiko kviečiami susisiekti telefonu

+370 (5) 2151840.

DĖK'ui kabykla

Prieš penkerius metus kirpdamas atidarymo juostelę pirmojoje stotelėje „DĖK’ui“, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius nedvejojo, kad šiam projektui lemta išaugti ir plėstis įvairiomis kryptimis.

„Aš tikrai labai džiaugiuosi, kad ta vizija realizuojasi ir įsikūnija. Drabužių dalinimosi kabyklos, atrodytų, elementarus, paprastas pasiūlymas, bet, kartu, labai gyvybingas, toks, kuriuo galime didžiuotis ir tiražuoti kaip gerąją patirtį“, – džiaugėsi T. Vaitkevičius.

Prisidėti prie DĖK’ui kabyklų plėtros gali visi, norintys, kad drabužių mainai vyktų jų darbovietėje, mokymosi ar laisvalaikio erdvėje, gyvenamoje vietovėje.

Dėl to reikėtų parašyti el. paštu info@vaatc.lt ar į „Atliekų kultūros“ paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“.

Ypač laukiami partneriai, norintys savo bendruomenei pasiūlyti kūdikių ar vaikiškų drabužių, nes jų į DĖK’ui atnešama gerokai daugiau nei pasiimama.

„Taip pat galvosūkis – proginės suknelės bei šventiniai aukštakulniai bateliai. Būtų puiku, jei būtent tokiai aprangai skirtos kabyklos atsirastų, pavyzdžiui, grožio salone. Tam nereikia jokių investicijų – tik atviro požiūrio.

Esu kvietusi priimti DĖK’ui kabyklą vieną organizaciją, teikiančią finansines paslaugas. Gavau atsakymą, kad jie nepalaiko tokių mainų įmonės viduje, nors galėtų surinkti drabužių iš darbuotojų ir paaukoti juos kitiems. Patys, esą, uždirba pakankamai, kad pirktų naujus, o kabykla tarsi parodytų, kad darbuotojams kažko stinga.

Manau, priešingai, DĖK’ui stotelės ir kabyklos rodo, kad gyvename pertekliaus laikais, turime daugiau nei reikia ir galime dalintis nesitikėdami piniginio atlygio. Kartu tai rodo, kad galime kartu susitelkti ir spręsti pasaulinę taršos tekstilės gaminiais problemą“, – mintimis dalinosi M. Paukštė.

DEK'ui kabykla Vilniaus  Verkių mokykloje - daugiafunkciniame centre atsirado mokytojos Vilmos (antra iš kairės) iniciatyva.

DĖK’ui kabyklos šiuo metu jau veikia

  • Vilniaus atvirame jaunimo centre „Mes“ (V. Šopeno g. 3),

  • Vilniaus Verkių mokykloje – daugiafunkciniame centre (Verkių g. 62),

  • Vilniaus dailės akademijoje, Tekstilės meno ir dizaino katedroje (Malūnų g. 5) bei Sporto centre,

  • Senjorų avilyje (J. Kubiliaus g. 2),

  • Dievo meilės misionierių labdaros organizacijos namuose (Šv. Stepono g. 35A),

  • bendruomenės erdvėje „Miško studija“ (Keramikų g. 2, IIa, Dvarčionys),

  • Lietuvos dailininkų sąjungoje (Vokiečių g. 4),

  • mokykloje „Pažinimo medis“ (K. Kalinausko g. 13),

  • dar dvi – bendruomenės edukacijos centre „Miesto laboratorija“ (Antakalnio g. 17–13),

  • Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51),

  • Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10),

  • Vilniaus vaikų ir jaunimo klube „Kregždutė“ (Šiaulių g. 8)

  • Asociacija „AY institutas“ – „Aktyvus jaunimas“ –, Naugarduko g. 32/2)

  • didžiausioje jaunimo bendruomenėje Lietuvoje „22 bendra būtis“ (Vilniaus g. 22)

Plačiau:

Dalintis daiktais kviečia ne tik Vilniaus regione veikiančios stotelės DĖK’ui, bet ir panašios iniciatyvos kituose Lietuvos regionuose: Panevėžyje – stotelės „Keisk’is“, Utenoje – „Dalinkimės“, Klaipėdos regione – „Imk“, Alytuje – „Mainukas“, Kaune – „Atiduotuvės“.