Remontuojant namus susidariusias statybines atliekas, senų laiptų liekanas ir išrūšiuotas antrines kartono bei plastiko atliekas panevėžietė Goda pristatė į naująją atliekų surinkimo aikštelę. Skirtingai nei atvykus į kitas aikšteles mieste, ji automobiliu pirmiausia užvažiavo ant integruotų transporto svarstyklių. Pasvėrus automobilį prieš iškraunant atliekas ir išvažiuojant paaiškėja tikslus pristatytų atliekų svoris, o duomenys įtraukiami į atliekų apskaitos sistemą.
 Panevėžietė Goda stebėjosi, kokia tvarkinga ir moderni yra naujoji atliekų surinkimo aikštelė Panevėžyje („Atliekų kultūros“ archyvo nuotr.)

Ne tik tai sutaupė ir panevėžietės, ir aikštelės darbuotojų laiką. Naujoji aikštelė yra pietinėje miesto dalyje, tad arčiau Godos namų, ir neteko laukti eilėje, kaip kartais nutinka lankantis seniau veikiančiose ir gausiai gyventojų lankomose atliekų priėmimo vietose.

„95 proc. gyventojų atliekas į aikšteles pristato automobiliais, tad teoriškai didelio skirtumo, aikštelė arčiau ar kiek toliau neturėtų būti. Bet, praktiškai, arčiau namų esančias atliekų surinkimo vietas gyventojai sieja su patogumu, didėja motyvacija elgtis tvarkingai.

 Vis dar yra žmonių, kurie nežino, ką daryti, pavyzdžiui, su tokiomis pavojingomis atliekomis kaip gyvsidabrio lempos, dažų ir tirpiklių atliekos“, - stebisi PRATC vadovas G. Ulys („Atliekų kultūros“ archyvo nuotr.)

Svarbiausia, kad aikštelėmis naudotųsi tie, kuriems jos skirtos: turintys ne tik stambiųjų atliekų, bet ir pavojingųjų, taip pat biologiškai skaidžių sodo ir daržo atliekų, antrinių žaliavų, tekstilės. Vis dar yra žmonių, kurie nežino, kad į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles reikėtų vežti tokias pavojingąsias atliekas kaip gyvsidabrio lempas, dažų ir tirpiklių atliekas, akumuliatorius, ir kaupia jas namų rūsiuose, sandėliukuose arba tiesiog išmeta į tam nepritaikytus konteinerius“, - pasakoja G. Ulys.

Gyventojai atliekas į PRATC aikšteles numatytą atliekų kiekį gali pristatyti nemokamai, pateikę asmens dokumentą.

Atliekos Panevėžio regione du kartus per metus nemokamai surenkamos ir apvažiavimo būdu, tačiau vis dar pasitaiko žmonių, paliekančių stambiagabarites atliekas ar naudojimui dar tinkančius daiktus prie mišrių komunalinių atliekų konteinerių.

 S.Lukoševičienė nekantrauja apsilankyti stotelėje KEISK'is (Asmeninio archyvo nuotr.)

Juos pristačius, kaip priklauso, į atliekų surinkimo aikštelę Panevėžyje, atliekos nukreipiamos perdirbimui ar kitaip sutvarkomos, o dar naudoti tinkami daiktai pasiūlomi kitiems keitimosi gerais daiktais stotelėje KEISK’is. Joje apsilankyti galima atliekų surinkimo aikštelės darbo laiku. Priimami įvairūs naudoti tinkami daiktai, išskyrus tekstilės gaminius: baldus, elektronikos prietaisus, indus, paveikslus, vaikams skirtus daiktus, interjero detales.

„Daiktai nebūtinai turi greitai virsti atliekomis. Kviečiame keisti šį požiūrį ir keistis daiktais, kurie namuose guli nenaudojami. Yra žmonių, kuriems jie gali būti ne tik įdomūs, bet ir labai reikalingi“, - sako G. Ulys.

Šios iniciatyvos nekantraudama laukė panevėžietė verslininkė Salbinija Lukoševičienė, daug gero girdėjusi apie Vilniaus regione veikiančias dalinimosi daiktais stoteles DĖK’ui.

Stotelė KEISK'is (PRATC nuotr.)

„Jau peržiūrėjau, ką dar tinkamo naudoti, bet jau pabodusio, galėčiau pristatyti į stotelę KEISK’is. Nekantrauju ir apsidairyti, ką į ją atvežę kiti panevėžiečiai, galbūt surasiu ką tinkamo ir sau“, - mintimis dalinasi įmonės „Vikonsa“ savininkė S. Lukoševičienė.

Tiek norą keistis daiktais, tiek didėjančius atliekų kiekius PRATC vadovas vadina ne stokos, o gerėjančio gyvenimo ženklu.

Beveik pusę į atliekų surinkimo aikšteles pristatomų atliekų sudaro statybų ir remonto darbų atliekos, penktadalį - baldų atliekos. Vienuolikoje Panevėžio regione esančių atliekų surinkimo aikštelių per metus surenkama apie 14 tūkst. tonų atliekų.

„Atliekos - labai ryškus indikatorius, parodantys, bendrą ekonomikos lygį. Jei laikai sunkesni, atliekų kiekis mažėja, jei geresni - auga.

Galime pasidžiaugti, kad šie laikai tikrai nėra patys blogiausi. Atliekų srautas gana stabilus“, - sako G. Ulys.

Informaciją apie atliekų surinkimo aiškeles visoje Lietuvoje pateikia Atliekų priėmimo vietų žemėlapis. Jame visos Lietuvos gyventojams pateikiama informacija apie aikštelių vietą, darbo laiką, kontaktinis telefono numeris, priimamas atliekas bei jų kiekius.