Galimybė užmigti girdint vandenyno bangas, o pabusti žinant, kad dar prieš pusryčius kone tiesiai iš kambario pūkštelėsi į šiltą vandenį, daliai žmonių sukuria tobulas atostogas, rašoma „The Times“.

Maldyvų kurortuose galima rasti visko: nuo modernumo iki kaimiško rafinuotumo, nuo gyvenimo naujausiose jachtose iki glampingo atokioje pakrantėje. Apgyvendinimo įstaigos čia kone visada patenka į geriausiųjų sąrašus pagal interjerą bei aptarnavimą. Nors salų valstybė paprastai laikoma medaus mėnesio vieta, čia puikiai atostogauti gali ir vaikai.

Maldyvai

Kaip Ruth Wright ir Laila Humairah rašo portale „Euronews“, kasmet čia atvyksta milijonai keliautojų – 2023 metais buvo užfiksuotas rekordinis atvykstančiųjų skaičius – 12 proc. didesnis nei metais anksčiau. Panaši tendencija išliko ir šiemet. Visgi tai yra gera žinia vietiniams gyventojams, kurių pajamos dažnai priklauso nuo turizmo.

Apsistoti Maldyvuose galima įvairiose salose, tačiau didžioji dauguma keliautojų renkasi turistines kurortines salas. Jos primena tarsi mažyčius rojus, kuriuose auga palmės, yra šilkinis smėlis ir stovi vos vienas ar keli viešbučiai. Vis dėlto salą reikėtų pasirinkti atsakingai – nors jos iš pirmo žvilgsnio atrodo kone identiškos, jų stilius bei kainos skiriasi.

Svarbu tai, kad čia ir tarptautinės virtuvės patiekalų pasirinkimas gali būti toks pat įvairus kaip Londone ar Niujorke – galima rasti ir europietiškų, ir azijietiškų valgių. Be to, pats lygis yra aukštas – daugelyje kurortų dirba „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti virėjai. Savo atostogas taip pat galite paįvairinti patyriminiais pietumis, kai išvykę į žvejybą patys pagaunate ir patys pagaminate maistą. O ką jau kalbėti apie piknikus negyvenamose salose.

Maldyvai yra ideali vieta norintiems nieko neveikti, tik gulinėti prie baseino ar vandenyno bei gurkšnoti įvairius gėrimus – ir tai yra svarbu bet kurioje kelionėje. Visgi čia taip pat galima išbandyti nardymą, kas, tikėtina, ir išvers jus iš pasyvaus ilsėjimosi, mat Maldyvai didžiuojasi savo spalvingu povandeniniu pasauliu.

Maldyvai

Maldyvai taip pat yra viena iš nedaugelio vietų, kur vandenynas švyti tamsoje. Nuo birželio iki spalio čia į krantą atplaukia mažyčiai nepavojingi bioliuminescenciniai planktonai, kurie skleidžia šviesos žybsnius ir taip sukuria žvaigždžių dulkes primenančius takelius. Vaizdas visiškai magiškas.

Paneigti mitą, kad Maldyvuose nėra ką daugiau veikti, tik gurkšnoti įvairiausių spalvų kokteilius, fotografuotis paplūdimyje bei gulėti ant gultų, nori ir Tamara Hinson iš „Lonely Planet“. Nors tą daryti smagu, šis salynas gali pasiūlyti kur kas daugiau. Pavyzdžiui, šiandien viena populiariausių veiklų yra šuoliai su parašiutu, įvairios meno pamokos, vizitai į salas, kuriose gyvena vietiniai.

Ką veikti Maldyvuose

Gaukite nardymo sertifikatą. Vanduo Maldyvuose yra skaidrus, ramus ir negilus. Artimiausią paplūdimį kone visada galima rasti prie pat vietos, kurioje apsistojote. Užsiėmimai pradedantiesiems iš karto dėl minėtų priežasčių vyksta vandenyne. Mokydamiesi su instruktoriais, kurie puikiai išmano apie šio regiono vandenis, greitai priprasite vandenynu dalintis kartu su daugybe nuostabių gyvių.

Grožėkitės vandenyno gyvūnija. Jei nesijaučiate pasiruošęs mokytis nardyti, visada galite susipažinti su povandeniniu pasauliu kitais būdais. Salyne vyksta daugybė ekskursijų tiems, kurie nori pamatyti ryškiaspalves žuvis.

Pasinerkite į Maldyvų istoriją. Vis daugiau kurortų atiduoda duoklę regiono paveldui bei suteikia galimybę turistams susipažinti su vietos istorija, tarp jų ir lankantis muziejuose.

Maldyvai

Vakarieniaukite arba miegokite po vandeniu. Maldyvuose beveik nėra nieko, ko negalėtumėte daryti po vandeniu. Pavyzdžiui, vienas iš viešbučių turi povandeninius apartamentus, o keliuose kurortuose veikia povandeniniai restoranai.

Šuolis su parašiutu. Ši pramoga Maldyvuose yra dar pakankamai nauja. 2023 metais iniciatyvūs Ifuru salos, turinčios savo nuosavą nedidelį kilimo ir tūpimo taką, savininkai suprato, kad jų asfalto ruožas yra puiki vieta įrengti pirmąją nuolatinę Maldyvų parašiutininkų bazę.

Klaidos, kurių reikėtų vengti Maldyvuose

Tam, kad atostogos Maldyvuose būtų kuo sklandesnės ir įsimintinesnės, Maya Kachroo-Levine portale „Travel + Leisure“ išskiria, ką svarbu žinoti bei ko geriau nedaryti.

Apsilankymas tik vienoje saloje. Dauguma viešbučių yra privačiose salose – Maldyvuose yra normalu, kai viena apgyvendino vieta įsikuria vienoje saloje. Suprantama, kad per atostogas nepakeliausite per visus Maldyvus, nes juos sudaro daugiau nei tūkstantis salų, tačiau vertėtų pamatyti bent jau šalia esančias.

Maldyvai

Įsitikinimas, kad Maldyvai nedraugiški jūsų piniginei. Maldyvai garsėja kaip išskirtinė ir itin prabangi atostogų vieta. Vis dėlto iš tiesų šią vietovę galima aplankyti turint mažą biudžetą – net lėktuvų bilietus įmanoma rasti patraukliomis kainomis.

Norėdami sutaupyti, apsistokite vietiniuose svečių namuose arba nebrangiame viešbutyje. Dienos Maldyvuose taip pat nebūtinai turi būti leidžiamos jachtose ar nardant – yra daugybė kitų būdų, kaip pažinti gamtos grožį.

Vietinės kultūros vengimas. Kadangi Maldyvai paprastai žinomi kaip pasakiškų paplūdimių vieta, Pietų Azijos įtaka dažnai lieka nepastebėta. O čia jaučiama unikali Šri Lankos, Malaizijos, Artimųjų Rytų, Indonezijos, Afrikos kultūra. Tokį svaiginantį mišinį tikrai galima patirti tik Maldyvuose.

Maldyvų kultūrą galite pažinti iš pirmų lūpų, apsilankę muzikos ir šokių pasirodymuose arba paragavę vietinės virtuvės patiekalų, o ne tik valgydami kurorto maistą. Taip pat galite surengti vienos dienos kelionę į netoliese esančią kaimišką salą bei daugiau sužinoti apie tradicinį gyvenimo būdą.