Mažiausiai lietuviai skrenda vasarį, daugiausiai – rugpjūtį

Praėjusiais metais Lietuvos oro uostai aptarnavo 4.2 mln. keleivių, šiais metais tikimasi apie 5 proc. augimo. Paklausus, kada prasideda kelionių pikas ir oro uostai stebėti didžiausius srautus, T. Zitikis sako, kad aviacijoje, skirtingai nei gamtoje, yra ne keturi, o du sezonai: „Vasaros sezonas prasideda paskutinį kovo sekmadienį. Oro linijų bendrovės atitinkamai planuoja savo tam tikrus sezoninius maršrutus, jų daug sugrįžta.

Žiūrint į skrydžius, tai Lietuva yra sezoninė rinka dėl geografinės padėties ir jau iš esmmės kovą matome atsigavimą, vasaris būna pats lėčiausias mėnuo. Skrydžių pikas būna rugpjūtį. Bet mes turime tokį ypatingą dalyką dėka kelionių organizatorių – turime labai daug skrydžių balandį, gegužę ir spalį, nes daug keliautojų keliauja užsakomaisiais skrydžiais pailsėti svetur“.

T. Zitikio paklausus, ar oro uostai tikisi keliautojų į Izraelį, atstovas atsako, kad ne tik tikisi, bet ir tikisi, kad atvyks iš ten keliautojų: „Matome, kad yra potencialo, oro bendrovės taip pat, todėl organizuojami skrydžiai“.

Nauji topai: Madeira, Juodkalnija, Kipras

Metai ir metų lietuviai renkasi tas pačias atostogų kryptis. Į klausimą, ar atsirado naujų krypčių, neatrastų vietų, kur galima būtų nuvykti, K. Jarmalis atsako, kad lietuviai išties yra keliaujanti tauta ir sunku būtų įvardinti kryptį ar neatrastą lietuvių šalį, nes keliaujama visur ir noriai.

„Bet šalys, kurios vertos paminėti ir į kurias bent kartą gyvenime pamatyti, tai be jokios abejonės yra Madeira, kuri turi kalnus, vandenyną, nuostabius vaizdus. Taip pat Juodkalnija, kuris nors ir nepasiekė Turkijos ar Graikijos, bet yra labai populiarėjanti kryptis. Taip pat Tunisą galima būtų išskirti, kuris kažkada buvo pati populiariausia poilsinė kelionė iš Lietuvos, šiuo metu vėl iš naujo atrandama. Kas nori nuostabių paplūdimių, fantastiškų dykumos vaizdų, tai Tunisas tikrai puikus pasirinkimas. Taip pat lietuvių mėgstamos yra Graikijos, Ispanijos salos. Šiemet mūsų naujiena, nors ir pažįstama šalis yra Kiprą, ten jau sezonas“, – atkreipia dėmesį kelionių organizatoriaus atstovas.

 Tunisas

Karštis lietuviams nebaisus, turistai sugrįžta ir į Egiptą

Paklausus, kur lietuviai keliauja vasarą, nes daugumoje Europos valstybių vasaros būna karštos ir ne kiekvienam termometrui rodant +40 laipsnių būna patogu keliauti, K. Jarmalis sako pastebintis, kad lietuvių negąsdina karščiai: „Tautiečiai vyksta net ir į Egiptą, kur atrodytų labai jau karšta, temperatūra gali ir +50 laipsnių siekti. Tad Turkija su savo +32-35 laipsniais atrodo visai patraukliai.

Iš kitos pusės turime suprasti, kad pietų Europoje drėgmės santykis kitoks, ir karštis juntamas skirtingai nei Lietuvoje, todėl po 2-3 dienų adaptacijos tinkama kryptis gali būti bet kuri. Aišku, sunkiau, jei nori važinėti po šalį, ją pažinti, tuomet karštis gali varginti. Natūralu, kad vasarą populiariausios tos kryptys, kur gali suderinti poilsį prie jūros, baseino, pernelyg daug nekeliaujant. Todėl „viskas įskaičiuota“ pasirinkimas vasarą yra toks patrauklus“.

Pasak pašnekovo po įvykių rudenį Sinajos pusiasalyje, teko koreguoti pasiūlą, pačias keliones į Egiptą, ir buvo nemažai atsisakiusių skristi, buvo sumažėję skrydžių, ypatingai lapkričio – gruodžio mėnesiais, bet jau nuo sausio mėnesio situacija stabilizavosi, matant, kad įvykiai kaimyninėse šalyse Egiptui įtakos neturi, srautai sugrįžta prie buvusių prieš tai.

Kipras

Terminalas bus baigtas už metų, laukia nemažai iššūkių

Paklausus Lietuvos oro uostų atstovo, kaip sekasi su naujo terminalo statymu, T. Zitikis patikina, kad darbai vyksta pilnu tempu pagal planą: „Planuojame, kad statybos pasibaigs 2025 m. vasario mėn.

Dabar yra kita fazė, kuri vyksta iš dalies prieš terminalą, teko matyt, kad ir dalis aikštelių uždaryta, vyks ir eismo reorganizavimas, bus šiek tiek iššūkių vasarą, bet mes labai ruošiamės tam.

Ir pradėjome ruoštis dar nuo rudens sezono: atitinkamai 50 papildomų aviacijos saugumo darbuotojų samdėme, turime ir koordinatorius, kurie padeda susigaudyti keleiviams. Tad tikimės, kad viskas vyks sklandžiai“.