Pasak Bulgarijoje dirbančios „Novaturo“ atstovės Linos Juškevičiūtės, šią šalį, kaip atostogų kryptį, verta išbandyti vien dėl to, jog skrydis yra trumpas, o ir skrydžių bei kelionių paketų kainos nėra itin didelės.

Lina teigia, kad kiekvieną šalį reikia pamatyti ir įvertinti pačiam, nes kiekvienas kraštas yra savaip išskirtinis. Pavyzdžiui, keliaujant į Bulgariją, pasak Linos, reikia suprasti, kad ne viskas šioje šalyje bus gražu, joje yra vietų, kurios primins sovietinius laikus, pavyzdžiui, Saulėto kranto regionas, tačiau grožio šiai šaliai taip pat nestinga. Lina sako suprantanti, kad keliautojams svarbiausias yra pirmas įspūdis, bet ragina nesuklysti, jeigu tektų išvysti ir pilkesnius sovietinių laikų rajonus, nes tai – tik dalis visos Bulgarijos.

Prieš renkantis kelionę Lina ragina pasidomėti, į kokį miestą bus vykstama, nes, pavyzdžiui, už populiarųjį Saulėtąjį krantą galima rasti ir gražesnių miestų. Daugeliui tikrai patiks Senasis Nesebaras, Sozopolis, Plovdivas.

„Bulgarijoje pamatyti tikrai yra ką ir lankytinų vietų daug, todėl prieš vykstant reikia pasidomėti ir būti paruošus namų darbus, kad iš anksto nebūtų susidaromi perdėti lūkesčiai, o nuvykus realybė pasirodytų kitokia, nei buvo tikėtasi“, – pasakoja Lina.

Įspūdį neabejotinai ši šalis paliks, jei savo atostogas susiplanuosite birželio pradžioje, kuomet Bulgarijoje vyksta rožių festivalis. Ši šventė rengiama vieną kartą per metus, kai rožių žydėjimas yra pasiekęs patį intensyvumą. Festivalio metu rožių žiedai nurenkami, o tada iš jų spaudžiamas rožių aliejus, kuris Bulgarijoje garsėja dėl savo kvapo ir įvairiapusio panaudojimo. Taip pat festivalio proga vyksta paradai, koncertai, tradicinės ceremonijos.

Nuo birželio pradžios iki liepos vidurio Bulgarijoje žydi ir didžiuliai saulėgrąžų bei levandų laukai – juos galima išvysti jau vykstant iš oro uosto.

Bulgarija

Viena iš Linos rekomendacijų, kuri susilaukia daug teigiamų keliautojų atsiliepimų, yra Ravadinovo pilis. Ją pastatė verslininkas Georgi Tumpalovas. Ravadinovo pilis žinoma dėl savo išskirtinio architektūrinio stiliaus, interjero ir įspūdingų sodų, pasakų ir fantastikos elementų.

Lina pateikia ir perspėjimų keliautojams. Būkite budrūs planuodami savo pramogas, sako ji, mat pasitaiko situacijų, kuomet keliautojai nusiperka ekskursijas iš vietinių agentūrų ar gidų, tačiau lieka it musę kandę – ekskursijos, nors ir užsakytos, neįvyksta. Lygiai tas pats – su automobilių ar kitų transporto priemonių nuoma. Nors vietinių siūloma nuoma vilioja mažesnėmis kainomis, dažniausiai čia pačios transporto priemonės nėra apdraustos, todėl įvykus kokiam nors įvykiui, nuostolius gali tekti atlyginti patiems.

Ravadinovo pilis

Kitas perspėjimas – visada turėti atskirą kelionių draudimą, nes į Europos draudimo kortelę čia gali būti žiūrima pro pirštus. „Kadangi bulgarai turi labai trumpą sezoną, pinigus jie stengsis pasiimti iš visko, ko tik yra įmanoma, todėl europinė draudimo kortelė neretai gali būti nepriimta, siekiant, kad turistas sumokėtų visą kainą, pavyzdžiui, už gydymą nelaimės atveju“, – atskleidžia Lina.

Ji taip pat neslepia, kad Bulgarijoje vietiniai nėra patys šilčiausi žmonės, tad nesitikėkite tokio draugiškumo ir paslaugumo, kaip Egipte ar Turkijoje. Linos žodžiais, bulgarai – labiau pesimistai, jie turi trumpą turistinį sezoną, todėl pinigų iš šios sferos užsidirbti jiems yra sunkiau, o iš to ateina ir pyktis, aptarnavimo kultūra tampa mažesniu prioritetu, nes svarbiausias tikslas bulgarams – užsidirbti pinigų, dėl to ir derėtis nėra lengva, o gal net ir nelabai įmanoma.

Vis tik, nepaisant Bulgarijos trūkumų, Lina tvirtai teigia, kad šalį vis tiek verta aplankyti vien jau dėl jos grožio: „Aš visada sakau, kad verta aplankyti vietas, kuriose nesate buvę. O kai paklausiu pirmą kartą Bulgarijoje apsilankiusių žmonių, ar jiems ši šalis patiko, ar nepatiko, atsakymų sulaukiu įvairių – vieni sako tikėjęsi kitko, tačiau daugumos žmonių vertinimas vis tik būna teigiamas.“

Bulgarija

Kalbant apie kainas, Lina teigia, kad prieš trejus metus Bulgarija buvo pigiausia Europos kelionių kryptis. Žinoma, kainos per tiek laiko pakilo, tačiau jos tikrai yra įkandamos, tikina pašnekovė. Čia nereiks už kavos puodelį pakloti 6 Eur, o maistas skanus, įvairus, artimas Lietuvai.

Šiek tiek istorijos

Svetainėje „Britannica“ rašoma, kad istorinės Bulgarijos šaknys siekia senovės laikus. Pagal archeologinius tyrinėjimus, šioje šalyje gyventojai gyveno nuo neolito laikų. Iki slavų genties atvykimo į dabartinės Bulgarijos teritoriją čia gyveno senovės tautos, tokios kaip trakiečiai ir ilyrai. Viduramžiais Bulgarija išsivystė į didelę imperiją, kuri buvo valdoma carų genčių vadų. Po imperijos žlugimo šalis pateko į Osmanų imperijos sudėtį.

XIX amžiaus pabaigoje Bulgarija atgavo savo nepriklausomybę nuo Osmanų imperijos valdymo ir 1908 metais oficialiai paskelbė savo nepriklausomybę, po kurios šalis pradėjo vystytis ekonomine bei socialine prasme.

Nepaisant nepriklausomybės atgavimo, Bulgarija patyrė didelę valstybinę kaitą, pradedant monarchija ir baigiant dabartine demokratine respublika po 1989 metų politinių pokyčių.

Bulgarija

Nuo 2007 metų Bulgarija yra ES narė ir šiuo metu yra užsidirbusi populiarios, turistus pritraukiančios šalies vardą.

Bulgarijos kultūros ypatumai

Bulgarijos kultūra artimesnė Vidurio ir Rytų Europai, todėl lietuviai galimai įžvelgs ir šiek tiek savo kultūrinių bruožų. Čia galima pamatyti liaudies meno formų ir kūrinių, pavyzdžiui, Bulgarijoje smarkiai paplitęs siuvinėjimo menas. Ši meno forma naudojamas drabužių, audinių ir namų dekoracijų puošmenų bei aksesuarų gamybai. Taip pat Bulgarija garsėja savo keramikos amatu – tradiciniai keramikiniai dirbiniai, tokie kaip indai ir puodai, dažnai dekoruojami ir lipdomi rankomis bei naudojami kasdienėms reikmėms.

Bulgarija garsėja ir savo dekoratyviniais kilimais, vadinamais chiprovtsi. Šie kilimai yra gaminami rankomis, o jų dizainai pasižymi geometriniais raštais ir simetrija. Šių kilimų gamyba siekia XVII amžių

Ši šalis taip pat garsėja ir liaudies muzika, folkloro kultūra. Bulgarijos klasikinė muzika pasižymi specifine ritmika, daugiabalsiu dainavimu, skamba tokie instrumentai, kaip fleita, styginiai instrumentai ar dūdmaišis.

Bulgarų virtuvės valgiai – ne tik skanūs, bet ir sveiki. Kulinarija Bulgarijoje kiek panaši į lietuvių, tačiau ji tikrai turės savo išskirtinumų. Pastebėtina, kad patiekalai gali skirtis pagal regionus, pavyzdžiui, Juodosios jūros regionas garsėja žuvies, jūros gėrybių patiekalais, Rodopų kalnų regionas – labiau tradiciniais, tokiais kaip bulvių ir svogūnų (Patatnik) arba ryžių ir sūrio pyragas. Visoje Bulgarijoje mėgstami tokie tradiciniai patiekalai, kaip Šopska salotos su fetos sūriu, Banica – sluoksniuotos tešlos pyragas, specifinio skonio Kiselo Mlyako jogurtas su gyvosiomis bakterijomis, padažas lyutenitsa. Tradicinis alkoholinis gėrimas – rakija. Būtina paminėti ir Kazanleko regiono ypatingąjį rožių aliejų bei Bulgarijos tradicinius sūrius, kurie tikrai pamalonins ne vieno keliautojo gomurį, rašo kelionių ir kultūros portalas „Smithsonian Mahazine“.

Bulgarija

Bulgarijos tradicijos – pagoniškos kilmės

Keliautojams, kurie norėtų nuvykti į Bulgariją būtent dėl tradicinių švenčių, rekomenduotina iš anksto pasižiūrėti, kuriuose miestuose bei kuriuo metu jos vyksta.

Pavyzdžiui, Lazaruvane, tradicinė šventė, skirta pasitikti pavasarį, minima likus aštuonioms dienoms iki Velykų. Šventės metu dainuojamos senovinės dainos, rengiami tradiciniai festivaliai, kurių metu daug dėmesio skiriama jaunoms mergaitėms, kurios vaidina svarbius vaidmenis šios šventės apeigose, nes, pasak tradicijos, ši šventė simbolizuoja mergaičių augimą ir tapimą jaunomis merginomis.

Bulgarijoje taip pat rengiamas karnavalas Kukeri, kuris skirtas išvyti piktąsias dvasias, išvalyti visuomenę bei gamtą nuo blogio, piktųjų dvasių. Karnavalo metu pagal tradicijas vyrai dėvi kaukes, karnavalinius kostiumus, kurie skirti atbaidyti blogį. Įdomu tai, kad kai kuriose šalies dalyse reikalaujama, kad vyrai, kurie atlieka ritualus, būtų nevedę, išskyrus tą, kuris ir veda ritualą.

Bulgarija

Bulgarija garsėja ir savo šokiais ant žarijų. Nestinarstvo, dar kitaip žinomas kaip šokis ant įkaitusių raudonų anglių, yra senovės bulgarų paprotys, turintis pagoniškų ir krikščioniškų papročių miksą. Šokį ant anglių atlieka nestinariai, anglių šokio meistrais. Paprotys kilo dar trakiečių gentyse, o pats šokis simbolizuoja ryšį tarp žmogaus ir dieviškų būtybių, išreiškiant drąsą, pasitikėjimą ir atsidavimą. Svarbiausia šios šventės diena yra birželio 3-ioji, kuomet bulgarai pagal senąjį kalendorių švenčia Šv. Elenos ir Šv. Konstantino dieną.

Bulgariškos užgavėnes – Baba Marta, švenčiamos kiekvieną kovo 1 dieną, kuomet žiema pereina į pavasarį. Šventės metu žmonės perka arba pasigamina raudonos ir baltos spalvų dovanėlių iš siūlo, vadinamo martenitsa. Pastarosios dažniausiai būna plonos apyrankės ir dovanojamos draugams linkint būti laimingam ir atbaidyti Senelę Martą, kuri, pasak legendos, nusprendžia, ar greitai ateis pavasaris ir geros oro sąlygos, svetainėje „Visit My Bulgaria“ rašo žurnalistė Lora Neshkova.

Bulgarija

Labiausiai rekomenduojamos vietos Bulgarijoje

Nors Bulgarija ir turi daugybę gražių vietų, kurias turistai galėtų aplankyti, „TripAdvisor“ portale išskiriamos kelios, kurias pamatyti būtų verčiausia.

Senasis Nesebaras. Senasis Nesebaras yra UNESCO pasaulio paveldo saugoma vieta, garsėjanti savo siauromis akmeninėmis gatvėmis ir senovinėmis bažnyčiomis. Miestas įkurtas ant mažo pusiasalio Juodosios jūros pakrantėje ir turi ilgą istoriją, siekiančią daugiau nei 3 tūkst. metų​.

Veliko Tarnovo. Tai istorinis miestas Bulgarijoje, garsėjantis savo įspūdingu ir įdomiu paveldu. Šis miestas yra žinomas kaip senovės Bulgarijos sostinė ir vienas iš svarbiausių kultūrinių bei turistinių centrų šalyje.

Bulgarija

Aleksandro Nevskio katedra. Katedra, esanti Bulgarijos sostinės Sofijos centre. Šis objektas yra viena iš didžiausių stačiatikių katedrų pasaulyje, kuri buvo pastatyta 1912 metais.

Rilos vienuolynas. Įkurtas X amžiuje šis vienuolynas yra vienas svarbiausių religinių ir kultūrinių paminklų Bulgarijoje. Jis žinomas dėl savo architektūros, freskų. Objektas taip pat yra saugomas UNESCO paveldo sąraše​.

Plovdivo senamiestis. Plovdivas yra vienas seniausių nuolat apgyvendintų miestų Europoje. Jo senamiestis yra garsus savo romėniškais amfiteatrais, senovinėmis gatvėmis ir XIX amžiaus pastatais​

Vitošos kalnas. Šis kalnas, esantis netoli Sofijos, yra populiari turistų lankytina vieta tiek žiemą, tiek vasarą. Lankytojai gali mėgautis slidinėjimu, žygiais pėsčiomis ir nuostabiais panoraminiais vaizdais​ tiesiai į Bulgarijos sostinės panoramą.

Careveco tvirtovė. Veliko Tarnovo mieste ši viduramžių tvirtovė buvo Bulgarijos imperijos sostinė. Tvirtovėje yra puikiai išlikę karalių rūmų ir bažnyčių griuvėsiai​.

Careveco tvirtovė

Bulgarijos istorinis parkas. Šiame parke lankytojai gali susipažinti su Bulgarijos istorija ir kultūra per įvairias pastatų bei daiktų rekonstrukcijas ir interaktyvias parodas.

Nesebero vandens parkas. Lokacija, kuri nudžiugins tiek didelius, tiek mažus. Vienas įdomiausių vandens parkų Europoje, siūlantis daugiausia vandens pramogų visai šeimai. Parkas pritraukia lankytojus savo moderniais atrakcionais ir kitomis pramogomis.