Tunisas nuo seno garsėja savo istorine, kultūrine ir archeologine įvairove, intensyvių rytietiškų skonių kulinarijoje palete, mozaikomis, keramika bei, žinoma, paplūdimiais ir senamiesčiu.

Keliautojų Ingridos ir Viktorijos patirtys: neigiami atsiliepimai nepasiteisino

Tunise apsilankiusi Ingrida pasakoja, kad kelionė į šią šalį buvo neplanuota. Kaip ir daugumą turistų keliauti šia kryptimi ją paskatino maža kaina ir gražios nuotraukos internete. Tik nusipirkus kelionę ir pradėjus domėtis šia šalimi, kilo baimė ja nusivilti, nes, pasak atsiliepimų, pavyzdžiui, trijų žvaigždučių viešbučių, kokį ir užsisakė keliautoja, niekas nerekomenduoja.

Pirmas vaizdas Tunise Ingridą išties išgąsdino. Negali nepastebėti netvarkos gatvėse, tačiau visa tai, pridūrė ji, – už viešbučio ribų. Pasak moters, viešbučio personalas itin stengėsi dėl lankytojų, o ir vietiniai buvo labai paslaugūs. Pripratus prie rytietiškos, kitokios aplinkos, įspūdžiai tikrai nebuvo prasti, nes vis dėlto tai visiškai kitokia šalis.

Keliautoja sulygino savo patirtį Tunise su kita populiaria kelionių kryptimi – Egiptu: „Tunisas tikrai paliko didesnį įspūdį. Pavyzdžiui, Tunise kad ir trijų žvaigždučių viešbutyje žmonės labai paslaugūs, labai mandagūs ir kovoja dėl kiekvieno kliento – kai atvykome, pirmiausia palydėjo pavalgyti, o tik vėliau padėjo įsikelti į kambarį, priešingai nei Egipte.“

Tunisas

Jau oro uoste, vos nusileidus lietuviams, vietiniai, žinodami, kad atvyksta keliautojai iš Lietuvos, ima skanduoti: „Žalgiris, Žalgiris“! Malonu, kad vietiniai domisi Lietuva ir žino, kokia tai šalis.

Ingrida patikina, kad šioje šalyje jautėsi saugiai ir ramiai. Kelionėje buvo ir kitų lietuvių, kurie savarankiškai vyko į Tuniso sostinę. Moteris prisimena, kad paplūdimys šalia viešbučio buvo saugomas vietinių, jog niekas netrikdytų poilsiautojų ramybės. O einant į miestą patartina nenusiimti viešbučio apyrankės, kuri rodo, kad asmuo yra turistas, mat, kaip pasakojo Ingridą, Tunise turistas tikrai gerbiamas, saugomas, o paslaugumas jų atžvilgiu itin didelis.

Nors už viešbučio teritorijos netvarkos tikrai pamatė, tačiau tai Ingridos nenugąsdino – viską atpirko kelionėje pamatyti vaizdai ir grožis. Svarbiausia – nebijoti patyrinėti apylinkių. Taip pat keliautoja su šypsena prisimena Tunise išbandytą ekskursiją su visureigiais ir jojimą kupranugariais.

Nors galima išgirsti daug rekomendacijų šioje šalyje su savimi turėti grynųjų pinigų, Ingrida tokiu patarimu nesivadovavo. Ji teigė, kad šalyje yra daug bankomatų, kurie išduoda vietinę valiutą. Kainos Tunise mažos. Taksi paslaugos ir lauktuvės tikrai pigios, tačiau perkant prekes reikia derėtis ir net smarkiai, pasakojo ji.

Ingrida tvirtai sako: „Tikrai dar kartą grįžčiau čia. Tunisas yra kažkas tokio... Balto smėlio paplūdimiai, Viduržemio jūra, šilti vakarai. Karšta, taip, bet karštis ten toks ne svilinantis, o malonus, gaivesnis.“

Panašia savo patirtimi Tunise pasidalijo ir keliautoja Viktorija. Nors anksčiau jai teko girdėti daug neigiamų atsiliepimų, dabar Viktorija siūlo kiekvienam pačiam ten nukeliauti ir viską pamatyti savo akimis. Viktorija juokiasi prisiminusi, kad anksčiau manė, jog tai yra Egipto ir Turkijos miksas. Taip manyti buvo klaidinga, sako ji, mat tai unikali ir savita šalis, kurioje baltas smėlis prilygsta Maldyvams, o tūkstančiai flamingų, braidančių vandenyje, tiesiog atims žadą.

Tunisas

„Nors keliavome su mergaitiška kompanija, jautėmės itin saugiai – naudojomės viešuoju transportu ir taksi, viskas buvo smagu ir ramu. Pasitikome saulę dykumoje, užsisakėme dviejų dienų ekskursiją ir apvažiavome didžiąją Tuniso dalį, o jame gausu senovinių pastatų, kurie visiškai išsilaikę. Kainos patrauklios, prekeiviai neįkyrūs, priešingai – itin malonūs, nepalyginsi su Egiptu ar Turkija. Tunisas yra savitesnis, kitoks, ne toks turistiškas. Taip, šiukšlių tikrai yra, bet jų juk yra visose kitose šalyse, pradedant Zanzibaru, baigiant Ispanija, o lankytinas vietas galima rinktis pagal sąrašą „TripAdvisor“ , – pasakojo Viktorija.

Žymiausios lankytinos Tuniso vietos

Remiantis turizmo ir kelionių portalo „TripAdvisor“ įvertinimais, Tunise rekomenduojama aplankyti tikrai nemažai populiarių lokacijų. Tiems, kam atostogos asocijuojasi su smėliu ir jūra, visus lūkesčius greičiausiai pateisins Hamameto ir Mahdia paplūdimiai. Šie paplūdimiai garsėja savo baltu smėliu, švara bei galimybėmis išbandyti įvairias vandens sporto šakas, tokias kaip nardymas, vandens motociklų, burlenčių nuoma.

Kam jūra nėra būtinybė, o karštis nėra priešas, įspūdį neabejotinai paliks skskursija į garsiausią pasaulio dykumą Saharą. Čia galima pasivažinėti keturračiais ir bagiais, taip pat pajodinėti po dykumą ant kupranugarių, stebėti žvaigždes, o gal net ir aplankyti vietą, kurioje buvo filmuojamas vienas klasiškiausių fantastikos filmų „Žvaigždžių karai“. Tiesa, kelionė iki šios lokacijos gali užtrukti gan ilgai, priklausomai nuo gyvenamosios vietos.

Tunisas

Daugeliui atostogos asocijuojasi ir su naujų miestų tyrinėjimu. Tunisas šiuo atveju turi ką pasiūlyti taip pat. Tuniso senamiestis, dar kitaip žinomas kaip Medina, siekia net XII amžiaus laikotarpį ir yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Senovėje Tuniso sostinė buvo laikoma vienu turtingiausių ir didingiausių miestų Islamo pasaulyje, todėl iki šių dienų jis pasižymi savo turtinga istorija, išlikusiais senoviniais pastatais, kur dabar galima rasti daugybę restoranų, kavinių ir parduotuvėlių, butikų.

Senovės istorijos mėgėjų dėmesį gali pritraukti ir El Džemo amfiteatras. Šis keliautojų traukos centras buvo pastatytas III amžiaus pradžioje, Romos imperijos laikais. Amfiteatras gali sutalpinti iki 35 tūkst. žmonių, o jo aukštis siekia 30 metrų. Amfiteatre buvo rengiamos gladiatorių, gyvūnų kovos ir įvairios kitos viešos pramogos.

Jeigu į kelionės planus bus įtrauktas amfiteatro lankymas, rekomenduojama nepraleisti ir Suso Didžiosios mečetės, kuri yra įsikūrusi Susos mieste. Šis religinis statinys savo laiku tarnavo kaip religinė, maldoms skirta vieta bei kaip gynybinis statinys, būtent dėl to mečetė neturi puošniųjų minaretų, o vietoj jų stovi gynybiniai bokštai.

Tunisas

Kitas objektas, kuris turėtų pritraukti istorijos gerbėjų akį – Nacionalinis Bardo muziejus. Šis objektas įkurtas 1885 metais, buvusiuose Huseinidų, Tunisą valdžiusios dinastijos, rūmuose. Muziejus garsėja savo neįtikėtinos romėniškų mozaikų kolekcijos eksponatais, kurie daugiausia buvo rasti archeologinėse vietovėse. Muziejus taip pat turi eksponatų iš finikiečių, krikščionių ir islamiškojo Tuniso laikotarpių.

Kitas muziejus, kurį pagal „TripAdvisor“ rekomendacijas verta aplankyti – Guellala muziejus. Šis objektas, įsikūręs Guellala kaime, pietinėje Džerbos salos dalyje. Muziejuje eksponuojami įvairūs artefaktai, susiję su Džerbos salos ir Tuniso kultūra bei senovės tradicijomis. Čia galima išvysti tradicinių drabužių, įrankių, namų apyvokos daiktų, papuošalų ir keramikos dirbinių, kuriais garsėja šis kaimelis.

Jeigu muziejų ir istorijos tyrinėjimas nėra kelionės prioritetas, Tunisas siūlo alternatyvias veiklas. Viena iš jų Džerbos pažintinis parko kompleksas. Šis objektas turėtų patikti tiek suaugusiems, tiek vaikams. Komplekse galima rasti įvairių pramogų ir įdomybių, kaip kad laivų muziejus, botanikos ir zoologijos sodas, amatininkų dirbtuvės, muziejai, reprezentuojantys Džerbos salos kultūrinį palikimą.

Tunisas nepamiršta ir gyvūnijos mylėtojų. Susitikti ir pasisveikinti su krokodilais kviečia Džerbos krokodilų ferma, įsikūrusi būtent minėtame parke, joje galima pamatyti skirtingų rūšių krokodilų ir sužinoti įvairių faktų apie šiuos gyvūnus.

Modernaus meno mylėtojus turėtų sužavėti Djerbahood rajonas, kur galima pamatyti apie 250 gatvės meno grafičių freskų.

Patarimai keliautojams prieš planuojant kelionę

Nors, kaip pasakojo kabintos keliautojos, pinigų keityklų šalyje tikrai nemažai, o naudotis banko kortelėmis patogiai galima daug kur, vis tik patariama su savimi visada turėti nors kiek grynųjų pinigų. Verta žinoti, kad Tunise valiuta yra dinarai. Beje, arbatpinigiai – tikrai ne būtinybė, tačiau jeigu nuspręsite jų palikti, jums bus atsilyginta šypsena ir maloniu elgesiu bei dėkingumu.

Susiruošęs į šią šalį kiekvienas keliautojas turėtų pasidomėti apie kai kurias jos subtilybes ir bei tvarką. Pasak portalo „Wanderlust“, verta įsidėmėti kelis dalykus. Pagrindinės kalbos Tunise yra arabų ir prancūzų, todėl tikėtis, jog vietinių gyventojų anglų kalba bus labai sklandi, neverta.

Geriausias laikas atostogoms Tunise – vėlyvas rugsėjis, spalis, lapkritis bei kovas, jeigu yra norima apsilankyti dykumoje. Vidurio ir šiaurės Tuniso lankymui tinkami mėnesiai: birželis, rugsėjis, spalis. Nerekomenduojama keliauti į Tunisą vasaros viduryje, nes karštis tikrai nepalengvins kelionės, o ir pakrantės miesteliai būna labiausiai pripildyti turistų.

Tunisas

Pagrindinis oro uostas yra nutolęs 10 kilometrų nuo sostinės, tad nusigauti iki jos nebus sunku ir užtruks neilgai. Populiarus būdas keliauti po Tunisą – mini autobusiukai, kurie yra gan nebrangūs ir veža tiek vietinius, tiek turistus po skirtingus Tuniso miestus. Veikia ir taksi pavežėjimo paslauga, tad beliks pasirinkti, koks keliavimo būdas jums priimtiniausias.

Dėl saugumo visada verta pasidomėti apie šalį, į kurią keliaujama, Užsienio reikalų ministerijos puslapyje bei naujienų portaluose, tačiau Tunisas – populiari kelionių šalis.

Moterims keliauti Tunise kartais rekomenduojama kiek atsargiau – nepageidautinas vyrų dėmesys Tunise yra gana dažnas reiškinys, tačiau to galima išvengti apsirengiant kukliau bei nevaikštant tamsiu paros metu atokiose vietose, rašo portalas „Travel Ladies“.

Jeigu nutiktų taip, kad į Tunisą atvyktumėte Ramadano metu, turėtumėte žinoti kelis esminius dalykus. Šventas mėnuo Tuniso gyventojams yra svarbus. Kaip ir visose islamo šalyse, Ramadanas – pasninko laikas, kurio metu dienos eigoje nėra geriama, nei valgoma ir tik vakare yra rengiamos šventinės vakarienės Iftar. Pasak kelionių portalo „Engaging Cultures Travel“, patartina vengti viešai valgyti, gerti ar rūkyti dienos metu. Geriausia tai daryti privačioje vietoje, kur galite laisvai atsipalaiduoti ir nesijaudinti dėl vietinių žvilgsnių.

Dauguma viešbučių Tunise tiekia pusryčius net per Ramadano mėnesį. Tai reiškia, kad keliautojai, apsistoję viešbutyje, gali tikėtis turėti galimybę pusryčiauti net ir šiuo laikotarpiu. Vis tik kitas savo valgymo patartina planuoti vietas iš anksto. Dauguma restoranų ir kavinių dienos metu gali būti uždarytos, todėl verta pasitikrinti jų darbo laikus arba pasikonsultuoti su savo viešbučiu dėl esamos situacijos.

Tuniso skoniai

Tradicinė Tuniso virtuvė garsėja skoniais, kurie yra grynai rytietiški, intensyvūs ir kupini prieskonių. Pagrindiniai patiekalai, kuriuos verta paragauti, pasak tinklalapio „Fine dining lover“:

Chakchouka. Troškinys, gaminamas iš virtų kiaušinių, bulvių, pomidorų, alyvuogių aliejaus, prieskonių, svogūnų bei česnakų.

Makaronai. Daugelį nustebins, kad makaronai yra vienas labiausiai valgomų patiekalų Tunise. Čia jie patiekiami su sriuba, pomidorų padažu, įvairiais prieskoniais, mėsa, avinžirniais, todėl skonis nuo itališkų makaronų skirsis.

Kuskusas. Vienas pagrindinių garnyrų/patiekalų pagrindų Tunise. Kuskusas pagamintas iš kviečių. Dažniausiai jis patiekiamas su mėsa, žuvimi, troškintomis daržovėmis, pipirais, druska ir kitais prieskoniais. Šiaurinėje Tuniso dalyje gali būti patiekiamas ir saldi kuskuso versija – mesfouf.

Chorba

Chorba. Žymiausia sriuba Tunise su mėsa arba žuvimi, petražolėmis, citrinų sultimis, salotomis bei itin mažyčiais makaronais, vadinamais „paukščio liežuviais“.

Lablabi. Vienas iš tradicinių patiekalų, į kurį įeina avinžirniai, alyvuogių aliejus, harisos aitriųjų paprikų pagardas, česnakai, druska, kmynai, citrinos sultys bei duonos skrebučiai.

Méchouia salotos. Populiarios salotos, į kurias įeina keptos daržovės, smulkiai pjaustytos paprikos, pomidorai ar baklažanai. Patiekalas patiekiamas su svogūnais, čili pipirais, česnakais, kalendra ir kmynų milteliais. Jis pagardinamas alyvuogių aliejumi, harisa ir citrinų sultimis bei pridedami keli griežinėliai kietai virtų kiaušinių, kaparėlių ir tuno trupinių.

Méchouia salotos

Keftas. Mėsos kukulių arba žuvies troškinys su svogūnais, petražolėmis ir kiaušiniais.

Madmouja. Kai ateina laikas desertui, rekomenduojama madmouja. Tai desertas iš sluoksniuotos tešlos, įdarytos datulėmis. Desertas aptepamas cukraus sirupu bei parfumuotu pelargonijų vandeniu.