Praėjusią vasarą populiariausiomis „Novaturo“ siūlomomis poilsio kelionių vietomis išliko Turkija ir Graikijos salos, o anksčiau į trejetuką patekdavusi Bulgarija praėjusią vasarą užleido vietą Juodkalnijai.

„Kaip ir anksčiau, populiarios vietos – Bulgarija, Tunisas ir kitos, siūlančios mažesnes programas, – apie praėjusios vasaros poilsiautojų pasirinkimus pasakoja „Novaturo“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė. – Ateities būrimas labai apskaičiuotas – žiūrime, kaip mums sekėsi, susitinkame su partneriais, nagrinėjame, ką veikia didžiosios rinkos, tokios, kaip Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija. Kitą vasarą, be abejo, Turkija, Graikija bus labai labai populiarios, manome, kad Juodkalnijos populiarumas padidės 15 procentų <...>. Visų kitų šalių pasirinkimai bus daugiau mažiau panašūs į šių metų. Dar labai smagu, kad kitais metais į pasiūlą grįžta Barselona – Barselonos regiono kurortai.“

Kitų metų keliones vasarai rekomenduojama planuoti jau dabar, nes, anot pašnekovės, ši vasara aiškiai parodė, kaip greitai gali kisti kaina, o artėjant poilsio sezonui ar net laukiant paskutinės minutės pasiūlymų pasirinkimas gerokai mažesnis, nei poilsio vietą pasirinkus prieš pusmetį ir daugiau.

„Kainos kilo, panašu, kad kils panašiu tempu kaip ir šiemet. Taigi iš anksto užsisakius kelionę, kai ir
Dovilė Zapkutė
viešbučiai duoda didžiausią nuolaidą, galima sutaupyti. Tai vienas dalykas. Antras dalykas, kurį reikia suprasti, – pasirinkimo galimybė labai sparčiai mažėja. Mes kalbėjome su Turkijos ir Graikijos partneriais, jie turėjo puikų šį vasaros sezoną, pelningumas buvo didelis, viešbučių užimtumas labai aukštas. Tai itin aiški indikacija, kodėl verta rinktis anksčiau ir nekonkuruoti nei su Vokietijos, nei su Didžiosios Britanijos ar Prancūzijos žmonėmis. O kad būtų ramu laukti atostogų, mes šiemet grąžiname ir mažiausios kainos garantiją: jei nusiperki dabar, bet ateityje matai, kad kaina keičiasi, mes grąžinsime skirtumą“, – ateinančių metų šiltojo sezono planais dalijasi D. Zapkutė.

Paskutinės minutės pasiūlymai, anot „Novaturo“ atstovės, šiais metais nebėra pigiausi. Šiuo metu, pasak D. Zapkutės, populiariausios vietos – vis dar Egiptas, Tenerifė ir Madeira. Norintys pratęsti vasarą keliauja ir į Turkiją, o Naujieji Metai vilioja leistis į snieguotus ir kalnuotus kraštus.

Keliautojai per pandemiją išmoko dar vieną pamoką – saugoti savo sveikatą.

„Pandemija pakeitė žmonių požiūrį į draudimą – dabar jie labiau supranta, kokia tai apsauga ir ką tai reiškia. Mes jaučiame, kad turizmo sektorius atsigauna, nes kelionių draudimų pardavimas irgi auga. Tai rodo, kad žmonės vis dažniau apsidraudžia, jau nebevažiuoja į kelionę šiaip sau, neva gal nieko nenutiks. Pastebime, kad atidžiau renkasi draudimo variantus, pasirenka platesnes apsaugas – pasirūpina ne tik medicininių išlaidų draudimu, bet ir bagažo, kelionių atidėjimo, atšaukimo rizikos. Žmonės vis labiau suvokia, kad draudimą reikia turėti“, – sako „Gjensidige“ Sveikatos, kelionių ir asmens draudimo žalų vadovė Ana Taraitienė.

Pašnekovė pabrėžia, kad kelionių draudimas apsaugo nuo netikėtų nuostolių, nes gali tekti pirkti vaistų ar gali prireikti medicininės pagalbos, tad turint draudimą šios išlaidos būtų atlygintos. Keliaujant gali vėluoti bagažo pristatymas, ypač tai aktualu, kai skrendame į kitą šalį, kur kitas klimatas, – vėluojant ar dingus bagažui tenka pirkti būtinų drabužių ir kitų daiktų. Net jei pirksite maudymosi kostiumėlį egzotiškoje šalyje, A. Taraitienė sako, kad jis bus įtrauktas į būtinųjų daiktų sąrašą.

„Gjensidige“ Sveikatos, kelionių ir asmens draudimo žalų vadovė primena keliautojams ir apie asmens civilinį draudimą, kuris itin aktualus keliaujant su vaikais.

„Asmens civilinį draudimą galima papildomai pasirinkti prie kelionių draudimo. Visada sakome, kad reikia atkreipti dėmesį, kokiu tikslu vykstama į kelionę, su kuo vykstama ir ką ten numatyta veikti. Jei veikla bus aktyvi (pvz., slidinėjimas), būtina pasirūpinti šia draudimo apsauga, nes tikrai didesnė tikimybė padaryti žalą kitų turtui ar kitam asmeniui. Keliaujant su vaikais visada visiems pažįstamiems ir klientams patariu įsigyti civilinės atsakomybės draudimą, nes niekada nežinai, kas gali nutikti. Tai yra vaikai – bėgo, lėkė, parkrito, vaza sudužo, tad gali tekti kompensuoti nuostolius viešbučiui. Taip pat užuolaidos, staliukai – jei kambaryje kokių nors nuostolių padaryta, o juo labiau muziejuje“, – vardija A. Taraitienė.

Dar viena pusė, kurią reikėtų gerai apgalvoti, – kelionių draudimas dėl jos atidėjimo ar norint neprarasti pinigų, jei kelionė bus atšaukta. Sveikatos, kelionių ir asmens draudimo žalų vadovė sako, kad jei yra tik civilinis draudimas, skubėti nereikia, tačiau renkantis pačios kelionės draudimą ilgai delsti įsigijus kelionę tikrai neverta. Rekomenduojama kelionę apdrausti ne vėliau kaip po mėnesio nuo jos įsigijimo.

Kaip nepasiklysti, ką ir kodėl drausti?

Ana Taraitienė
„Visų pirma reikia atkreipti dėmesį į kelionės kryptį, pobūdį ir koks kelionės tikslas. Kaina priklauso nuo daugelio faktorių: draudimo paketo apimties, draudimo rizikų skaičiaus, draudimo sumos, – kuo didesnė suma, tuo didesnė draudimo apsauga. Žinoma, svarbu keliautojų skaičius, amžius, kokia veikla – ar tai paprasta turistinė poilsinė kelionė, ar aktyvus laisvalaikis, o galbūt koks nors ekstremalus sportas. Visa tai prieš draudžiantis reikėtų paminėti, kad draudimo vadybininkas galėtų parinkti tinkamiausią variantą“, – pataria A. Taraitienė.