Kalnuose reikia įvertinti savo pasirengimo lygį

Tyras kalnų oras, malonus sniego šiugždesys po slidėmis ir adrenalinas, skriejant nuo kalno – visa tai, ko vasarą išsiilgsta slidininkai. Ruošiantis į aktyvaus žiemos poilsio kelionę rekomenduojama nelaukti slidinėjimo sezono pradžios: tiek patyrę slidinėtojai, tiek pirmą kartą išdrįsę susipažinti su šiuo žiemos sportu planuodami iš anksto gali pasinaudoti palankesnėmis kainomis bei platesniu viešbučių asortimentu. Kelionių organizatorius „Novaturas“ siūlo išmėginti labiausiai lietuvių pamėgtas kryptis – Prancūzijos, Italijos ir Austrijos kalnų kurortus.

Daina Žymantė leidžiasi nuo kalno slidėmis

Įprastai Austrijos Alpėse slidinėjanti ir kurortus su ilgomis trasomis mėgstanti verslininkė Daina Žymantė pažymi, jog iš Lietuvos tokių žiemos atostogų vyksta jau tris dešimtmečius, o Alpes pamėgusi dėl puikios visoje šalyje vyraujančios žiemos sporto infrastruktūros.

Prancūzijos, Austrijos ir Italijos kalnai – tikras slidininkų rojus

„Žavi gerai paruoštos trasos, puikūs keltuvai, pramogų įvairovė ir ypatinga atmosfera, būdinga Austrijos slidinėjimo kurortams: ten visada linksma publika. Pamenu, anksčiau paslidinėję šokdavome ir ant kalno, ir nusileidę į papėdę. Italijos slidinėjimo kurortuose ramiau, džiugu, kad trasos jau pasivijo Austrijos trasų lygį, be to, ten daugiau saulėtų dienų ir labai skanus maistas.

Daina Žymantė

Pastaruoju metu stengiamės važiuoti slidinėti antroje vasario pusėje ar kovo pradžioje, nes vasario pradžioje Austrijos kalnuose dažnos pūgos ir prastokas oras. Be to, tada ilgesnės dienos, daugiau šilumos. Jei dėl klimato atšilimo pasitaiko mažiau sniego – ne bėda, nes sniego mašinos gerai juo padengia trasas. Tačiau reikia turėti galvoje, kad slidinėjant kovo mėnesį, antroje dienos pusėje sniegas jau nebe toks purus, gali būti drėgnas“, – pasakoja D. Žymantė.

Verslininkė sako, kad laikui bėgant jos slidininkų kompanijos kito, tad keitėsi ir slidinėjimo atostogų stilius. Dabar su nedideliu smagių draugių būreliu ji dažniausiai slidinėja Italijoje. O pirmą kartą susidomėjusiems tokia kelione ji rekomenduoja išlikti saugiems, renkantis atitinkamą slidinėjimo trasą bei nenumoti ranka į instruktoriaus pamokas.

Daina Žymantė Alpių viršūnėse

„Pastebiu, kad net pirmą kartą į kalnus atvykę žmonės vaikams pasamdo slidinėjimo instruktorių, o patys įsivaizduoja, kad viską moka ir bando leistis nuo patyrusiems skirtų trasų. Todėl visada rekomenduoju pasiimti bent kelias pamokas su instruktoriumi, kuris išmokytų slidinėjimo technikos „ABC“, paaiškintų kalnų „eismo taisykles“ ir pirmaisiais slidinėjimo metais patartų rinktis kiek lengvesnes trasas. Visos jos žymimos sutartinėmis spalvomis pagal sudėtingumo lygį: žaliosios skirtos pradedantiesiems, mėlynosios kiek pažengusiems, gerai įgudusiems –raudonosios, o profesionalams – juodosios“, – teigia patyrusi slidininkė.

Prancūzijos žiemos sporto pažiba – Trijų slėnių regionas

Susiruošusiems į romantišką ir ekstravagantišką Prancūziją „Novaturo“ produkto vystymo skyriaus vadovė Indrė Palaikė siūlo rinktis vieną žymiausių slidinėjimo regionų pasaulyje – Tris slėnius.

Trijų slėnių regionas

„Jis išsidėstęs tarp trijų slėnių – Belvilio, Saint Bono ir Alueso: keliuose kurortuose galima rinktis skirtingas trasas, kurios visos tarpusavyje sujungtos. Tai puikus pasirinkimas draugų kompanijoms: juk slidininkų lygis dažnai skiriasi, o čia tinkamų trasų ras tiek gerokai pažengę, tiek ir visiškai pradedantieji slidininkai. Apsigyventi patogu Val Toranso, Le Menuro, Meribelio ir Meribel Motoreto kurortuose. O jei visi keliaujantys slidininkai labiau patyrę, vertėtų rinktis La Plagne kurortą“, – sako I. Palaikė.Ji priduria, kad beveik visuose kalnų kurortuose Prancūzijoje yra veikiančių slidinėjimo mokyklų vaikams, o vieni populiariausių šeimyninių kurortų – Dviejų Alpių ir Le Menuras.

Austrija ir Italija – slidininkų rojus

Austrijos gamta žavi bet kokiu metų laiku: vasarą į žygius Alpių takeliais leidžiasi tiek studentai, tiek senjorai, o žiemą kalnai sulaukia dar daugiau entuziastų, ištroškusių aktyvių pramogų ant sniego. Bendrovės produkto vystymo specialistas Renaldas Rupeika pastebi, kad slidininkai Austriją itin pamėgo dėl puikiai įrengtų slidinėjimo trasų įvairovės, gerai išvystyto keltuvų tinklo, nedidelių atstumų tarp slidinėjimo kurortų.

Meribel Motoreto kurortas Prancūzijos Alpėse

„Įsigijus slidinėjimo bilietus, jie galios keliuose slidinėjimo kurortuose, tarp kurių kursuoja patogus viešasis transportas. Nepatyrusiems slidininkams verta rinktis kurortus, kuriuose daugiau mėlynų trasų bei yra galimybė užsisakyti slidinėjimo instruktorių. Pradedantiesiems kalnų užkariautojams siūlyčiau apsistoti kurortuose, kuriuose be slidinėjimo yra ir kitokių pramogų: Kapruną, Zell am See apylinkes, Salbachą-Hinterglemą, Bad Gasteiną“, – teigia R. Rupeika.

Jis priduria, jog patyrusiems slidininkams, kuriuos domina raudonos ar juodos trasos, verta rinktis miestelius, kurie turi 250–400 km ilgio trasų. Pavyzdžiui, dėmesį verta atkreipti į Zilertalio slėnį su garsiausiu kurortu – Mayrhofenu: slėnyje 630–3 250 m aukštyje vaizdingai išsidėsčiusios šimtus kilometrų siekiančios slidinėjimo trasos. Taip pat įspūdingi vaizdai bei trasos laukia Zell am See, Kapruno bei Salbacho kurortuose.

Be istorinio palikimo bei gardaus maisto Italija garsi ir įspūdinga gamta, o šalies šiaurės regionai su Dolomitinėmis Alpėmis kiekvieną sezoną sutraukia tūkstančius kalnų šauksmui neatsispiriančių slidininkų. „Novaturo“ produkto vystymo specialistė Jurgita Savickaitė sako, kad Italijos kalnų kurortai pasižymi didele trasų įvairove.

Žiemos slidinėjimo kurortas Austrijos Alpėse

„Pradedantiesiems žiemos sporto mėgėjams ar šeimoms su mažais vaikais labiau tiks Livigno, Sestrierės ar Val di Fiemės kurortai. Livigno kurorte mažųjų kalnų lankytojų lauks daugiau pramogų po slidinėjimo, taip pat jų tėveliams yra puiki galimybė dar ant slidžių nestovinčius mažylius palikti vaikų darželiuose, kur jie gaus pirmąsias slidinėjimo pamokėles. O patyrusiems slidininkams rekomenduočiau rinktis didesnį regioną, pavyzdžiui, Madonos di Kampilijaus“, – sako J. Savickaitė.

Atėjus rudeniui, populiariausi slidinėjimo kurortai Austrijoje, Prancūzijoje ir Italijoje aktyviai ruošiasi sezonui ir jau pildosi. Rezervuoti tiek skrydžius, tiek viešbučius rekomenduojama nelaukiant vėlesnio meto, nes minėtos kryptys įprastai sulaukia daugelio slidinėjimo entuziastų dėmesio iš viso pasaulio.