Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Enviroment International”, kuriuose teigiama, kad visose tirtose krevetėse buvo aptikta šiek tiek kokaino, taip pat ketamino ir uždrausto pesticido, vadinamo fenuronu.

Teršalai patenka per mus

Mokslininkai tikino, kad narkotikai į gėlus vandenis greičiausiai pateko per žmonių vartojimo grandinę – kokainas galėjo patekti iš žmonių šlapimo į nuotekas. Tada, jei nuotekos nebūna ypatingai filtruojamos ar apdorojamos, tokios medžiagos iš jų patenka į aplinkines vandens ekosistemas.

„Toks reguliarus neteisėtų narkotinių medžiagų atsiradimas laukinėje gamtoje stebina. Mes galime tikėtis, kad panašių rezultatų galime aptikti atlikę tyrimus ir kitose kaimo vietovėse bei pačiame Londone”, – kalbėjo tyrimo dalyvis Leon Barron.

Krevetės

Tyrimo autoriai teigė, kad dar negalima daryti išvadų, kokį poveikį šie teršalai daro upių gyvūnams, tačiau jie taip pat patikino, kad draudžiamų pesticidų ir narkotinių medžiagų aptikimas rodo, jog reikalingi tolesni tyrimai, kaip žmogaus veikla teršia vandenis.

Krevetėse ir žuvyse – pavojingos medžiagos

Mokslininkai tyrė krevetes, kuriose buvo aptikta net 56 teršalų pėdsakai. Dažniausiai ir didžiausiais kiekiais buvo aptinka minėtojo kokaino, lidokaino – anestetiko, ketimino, taip pat rasti ir vaistų nuo alergijos pėdsakai – alprazolamas ir diazepamas.

Tačiau narkotikai nėra vieninteliai teršalai, kurie kaupiasi gėlo vandens telkiniuose. Žuvys ir vėžiagyviai taip pat praryja ir mikroplastikus – tai maži plastiko gabaliukai, kurie atsiranda didesniems plastiko objektams yrant aplinkoje. Mikroplastikų, anot mokslininkų, jau galima aptikti ir mūsų maisto grandinėje.

Krevetės

Temzėje – didžiausias teršalų kiekis

2017-aisiais metais Viktorijoje, Kanadoje buvo taip pat atliktas tyrimas, kuris parodė, kad vėžiagyviuose, kurie gyvena netoli tų vietų, kuriose nuotekos patenka į aplinką, yra aptinkama tokių vaistų pėdsakų kaip triklozanas ar ibuprofenas.

Vis dėlto, 2019-ųjų sausį mokslininkai nustatė, kad Londono kanalizacijos vanduo, ištekantis į Temzės upę, turėjo kokaino pėdsakų, kurių koncentracija yra didžiausia nei bet kuriame kitame Europos mieste. Dar vienas tyrimas atskleidė, kad Temzėje plaukiojantys unguriai gali tapti hiperaktyviais, nes kokainas kaupiasi jų smegenyse, raumenyse ir virškinimo sistemoje.