Neapolietiškas picas kepantis restoranų tinklas „Jurgis ir Drakonas“ nuo sausio pradžios jau prisijungė prie Europoje vykstančio judėjimo, kuriuo siekiama sumažinti aplinkai žalingų vienkartinių plastikinių indų naudojimą. Nuo šių metų sausio šis restoranų tinklas nutarė visiškai atsisakyti plastikinių šiaudelių ir savo svečiams siūlo naudoti daugkartinius metalinius šiaudelius. Dėl šio „Jurgis ir Drakonas” sprendimo šiemet Lietuvoje bus panaudota net 85 tūkst. plastikinių šiaudelių mažiau.
„Suskaičiavome, kiek šiaudelių savo restoranuose sunaudojam per metus ir tie skaičiai pasirodė pakankamai reikšmingi, kad pradėtumėm ieškoti aplinkai draugiškesnio sprendimo. Kaip žinia, plastiko šiaudeliai nėra biologiškai skaidomi, o panaudojus vieną ir labai trumpą laiką dažniausiai atsiduria gamtoje. Skaičiuojama, kad, surinkus visus per vieną dieną pasaulyje panaudotus vienkartinius šiaudelius, jais būtų galima apjuosti žemę net 2,5 karto.
Plastiko šiaudeliai yra tarp dešimties dažniausiai randamų šiukšlių vandenyne ir jie kasmet pražudo daugiau kaip 1 mln. gyvūnų. „Jurgis ir Drakonas” yra šeimos restoranas, sulaukiame daug svečių su vaikais, todėl norime būti pirmieji, kurie įgyvendina aplinkai draugiškus sprendimus, net jei finansiškai bendrovei tai ir nėra pats naudingiausias sprendimas”, – sako „Jurgis ir Drakonas” restoranų tinklą valdančios bendrovės „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė.
Pirmieji ilgaamžius, iš nerūdijančio maistinio plieno pagamintus šiaudelius išbandė kito šios šeimos restorano – niujorkietiško stiliaus picos baro „Brooklyn Brothers“ – svečiai. Daugkartiniai šiaudeliai šiame restorane naudojami jau metus.
„Mums svarbiausia, kad restoranų svečiai būtų laimingi ir čia jaustųsi kaip namie. Įsitikinome, kad naujieji pokyčiai klientams nesukelia jokių nepatogumų, o dar nebandžiusios šios naujienos užtikrinam – metalinių šiaudelių priežiūra yra panaši į stalo įrankius, todėl nieko baimintis nereikia“, – pasakojo O. Bložienė.
Perkant maistą išsinešimui vietoje plastikinių šiaudelių „Jurgio ir Drakono“ svečiai gaus popierinius. Restoranų vadovai taip pat ieško būdų, kaip atsisakyti plastikinių indų, naudojamų perkant sriubą ar salotas išsinešimui.