Iki šiol elektromobilių vairuotojai turėjo išskirtinę teisę rinkliavos zonose nemokėti už automobilio stovėjimą, jei transporto priemonė paženklinta specialiai elektromobiliams ir iš tinklo įkraunamiems hibridams skiriamais numerio ženklais. Vis dėlto, situacija sostinėje keičiasi, mat vairuotojai jau praneša, kad mieste pastebėjo žymėjimus pranešančius apie violetinę rinkliavos zoną, kurioje už automobilių stovėjimą privalo mokėti visi be išimties.

Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Judu“ judumo ekspertas Donatas Tijūnaitis teigė, kad elektromobilių leidimai suteikia teisę nemokamai statyti automobilius Vilniuje vietine rinkliava apmokestintose automobilių stovėjimo vietose, t. y. gatvėse, esančiose žalioje, geltonoje, raudonoje ir mėlynoje zonose. Vis dėlto, jis nurodė, kad privačiose aikštelėse tokia išimtis negalioja.

„Elektromobilių leidimai nemokamai statyti automobilį negalioja privačiose stovėjimo ir JUDU administruojamose aikštelėse. Taip pat elektromobilio leidimas nesuteikia teisės nemokamai statyti automobilį „Sustoti draudžiama“, „Stovėti draudžiama“ ir „Rezervuota stovėjimo vieta“ ženklų galiojimo zonose bei kitaip pažeisti Kelių eismo taisykles“, – nurodė D. Tijūnaitis.

Jis taip pat patikslino, kad violetine spalva žymimos ne rinkliavos zonos, o SĮ „Susisiekimo paslaugos“ patikėjimo teise eksploatuojamos automobilių stovėjimo aikštelės be užtvaro.

„Judu“ atstovas pateikė ir išsamų minimų stovėjimo aikštelių sąrašą. Su jomis galite susipažinti čia:

  1. Laisvės pr. 5 (PARODŲ) aikštelė;

  2. Geležinio vilko g. 6 (EIGULIŲ) aikštelė;

  3. Savanorių pr. 31 (SAVANORIŲ) aikštelė;

  4. Laisvės pr. 31 (MERKURIJAUS) aikštelė;

  5. Ateities g. 48 / Fabijoniškių g. 97 ir 99 (ATEITIES) aikštelė;

  6. Kalvarijų g. 272 (DIDLAUKIO) aikštelė.

Visose šiose aikštelėse už automobilių stovėjimą privalės mokėti ir elektromobilių, ir įprastų automobilių vairuotojai.

Beveik visose šiose aikštelėse už valanda stovėjimo kainuoja 0,30 Eur. Išimtis – Parodų aikštelė esanti adresu Laisvės pr. 5 – šioje aikštelėje už valandą automobilio stovėjimo reikės sumokėti 0,60 Eur.