Vilniečiams, norintiems išvengti spūsčių ir nepatogumų, rekomenduojama vengti autostradų ir rinktis alternatyvius maršrutus, o gal aplankyti ir kultūros ar gamtos objektus. Pranešime spaudai vardijamos keletas rekomendacijų apie tai, ką galima nuveikti keliaudami iš Vilniaus į pajūrį.

Pamatykite didžiausią gėlių ir meno festivalį Šiaurės Europoje

„Visą vasarą Pakruojo dvare vyks gėlių, meno ir meilės festivalis, kviečiantis dvaro svečius apsilankyti paslaptingame Viljamo Šekspyro „Vasarvidžio nakties sapno“ pasaulyje. Lankytojus pasitiks aktoriai, įkūnijantys poemos personažus, cirko artistai ir akrobatai, pramogos mažiesiems lankytojams, tad laikas dvare tikrai neprailgs“, – teigia Pakruojo dvaro kancleris Giedrius Klimkevičius.

Pakruojo dvaras

Aštuonračio muziejus

Tikru atradimu daugeliui taps privatus aštuonračio muziejus Nemakščiuose. Jeigu kada pastebėjote rudą rodyklę prieš Kryžkalnį, šįkart nepravažiuokite pro šalį. Vos pora valandų ir sužinosite apie unikalią transporto priemonę, kurią XX a. pradžioje sukūrė Nemakščių bajoras Pšemislovas Neveravičius. Miestelio 620 metų jubiliejaus proga aštuonratį atkūrė Dubravos eksperimentinės miškų urėdijos mechanikas, baikeris ir kolekcionierius Leonas Tamulevičius. Jis taip pat sukūrė modernią aštuonračio versiją, su kuria savaitgaliais norinčius pavežioja po apylinkes.

Kryžių kalnas

Apie 12 km į šiaurę nuo Šiaulių, laukuose, stovi piliakalnis, visas tankiai nustatytas kryžiais. Tai – garsusis Kryžių kalnas. Viduramžiais ant šio kalno stovėjo medinė pilis, kronikose vadinta Kula, kurią 1348 m. sugriovė Livonijos kariuomenė. Ilgus metus kalnas, vadintas Pilies, Maldavimų kalnu, Jurgaičių, Domantų piliakalniu, stovėjo plikas.

Šiandien Kryžių kalnas laikomas viena iš unikaliausių šventviečių šalyje. Ant kalno ir jo šlaituose yra daugiau kaip 200 000 įvairių kryžių, koplytstulpių, šventųjų statulėlių bei paveikslų, daugiau kaip 50 kryžių įrašyta į Kultūros vertybių registrą, ant jų sukabinta daugybė rožinių ir kryželių. Verta pastebėti, jog kiekvienas apsilankymas Kryžių kalne – unikalus ir skirtingas, kadangi kaskart čia sudėlioti vis nauji religiniai simboliai ir paveikslai, kuriuos čia palieka lankytojai.

Trijų kryžių kalnas

Aplankykite Žemaitijos sostinę

Žemaitijos sostine tituluojamuose Telšiuose būtų galima praleisti visą dieną. Kita vertus, galite išsirinkti labiausiai dominančius lankytinus objektus ir stabtelėti vos trumpam. Pavyzdžiui, ar žinojote, jog Telšiuose galite sutikti 4000 meškų? Tą lengvai padarysite užsukę į Žemaitijos turizmo informacijos centre įsikūrusį meškų muziejų. Tuo tarpu norintys pasimėgauti Žemaitijos gamta, kviečiami pasivaikščioti Masčio ežero pakrante ar aplankyti Germanto kraštovaizdžio draustinio pažintinius takus.

Žvėrinčius

Gamtos mylėtojų abejingais nepaliks ir Telšių rajone įsikūręs Žvėrinčius. Tai miškininkų įkurta vieta, kuria siekiama supažindinti visuomenę su laukinių gyvūnų gyvenimu. Gamtos apsuptyje, iš patogiai įrengtų aikštelių galima stebėti didžiųjų apuokų, lūšių ir stumbrų gyvenimus. Taip pat laukia Žemaitukas ir Taipanė, o kantresni gali pasigrožėti elniais, danieliais ir muflonais. Mažieji taip pat ras ką nuveikti, kadangi čia įrengta žaidimų aikštelė.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją