Grilinimas – ar galima?

Anot teisininkės, kieme kepti mėsą ant griliaus niekas nedraudžia, bet yra taisyklės, kurių reikėtų laikytis. „Visi griliai, šašlykinės, vadinamieji, kiaušiniai turi būti statomi ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastato. Kita vertus, kaimynas gali pasiskųsti net ir tuo atveju, jei į jo kiemą nuolat sklinda dūmai. Todėl statydami grilių, pažiūrėkite, ar jis niekam nekels problemų“, – sakė pašnekovė.

Vis tik pavasarį kepama mėsa ne didžiausia problema. „Būna, kad pavasarį kaimynai pradeda deginti įvairius lapus ir pan., juos deginti galima, bet turi būti padarytos specialios laužavietės ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių. Kas įdomu – negalima deginti tokios krūvos šakų, kuri sukrauta prieš kokią savaitę. Tarkime, sekmadienį nupjovėte šakas, jas sukrovėte ir žinote, kad po dviejų savaičių darysite vakarėlį, tada jas ir sudeginsite. Negalima, nes galvojama, kad per tą laiką koks nors gyvūnėlis gali ten susisukti lizdelį. Taip pat negalima deginti žolės. Miestuose apskritai negalima deginti jokių augalinių atliekų. Tarkime, jei gyveni Žvėryne ir ten turi namą, negali tokių atliekų deginti, jas turi kompostuoti, palikti arba išvežti į tam skirtas vietas“, – pasakojo teisininkė.

Triukšmas

Vakarėliai smagu, jei tu juose dalyvauji, bet jei vakarėlis kaimyno, o tau reikia anksti keltis, vargu ar tranki muzika tave džiugins. Pagal įstatymą, para suskirstyta į tris laikotarpius ir pagal juos nustatytas galimas triukšmo lygis. „Dienos metas yra nuo 6 val. ryto iki 18, vakaro metas – nuo 18 iki 22 val. ir nakties – nuo 22 iki 6 ryto. Ramybės metas jau laikomas nuo 18 val., kai turi mažiau kelti triukšmo. Nuo 22 val. apskritai turi niekam nebetrukdyti. Savaitgaliais ramybės metas yra iki 9 val. Triukšmas yra matuojamas decibelais: dienos metu – 45, vakare – 40, nakties – 35. Jei palyginsime pareigūnų signalą, jis sukelia net 120 decibelų. Jei leisite muziką, ji turi būti matuojama spec. prietaisais, su kuria nustatoma, ar viršijate normą. Kita vertus, jei ruošiate vakarėlį, norėdami išvengti priekaištų, informuokite kaimynus, tada tikėtina, kad problemų bus mažiau“, – sakė pašnekovė.
Kaimynai

Kiek kitokia situacija yra dėl prietaisų keliamo triukšmo. „Prietaisų, kuriais jūs naudojatės, triukšmo lygis nėra matuojamas. Pavyzdžiui, pernai buvo tokia byla, kai miestiečiai atsikraustė į kaimą ir skundėsi, kad kaimynai-ūkininkai naudoja karvių melžimo aparatus, kurie kelia triukšmą. Pirmoji instancija net nubaudė tuos ūkininkus, kad jų naudojami aparatai kelia per didelį triukšmą, bet Aukščiausiasis teismas išaiškino, kad įranga ar technika, skirta tavo verslui, pramonei, darbui, ūkiui nėra priskiriama prie tos, kuri kelia didesnį garso šaltinį. Jei tas ūkininkas pakurtų melžimo aparatą trečią valandą ryto, kai jam tikrai to daryti nereikia, tada būtų piktybiniai veiksmai, bet jis ją naudoja 6 val. ryto. Galiausiai miestiečiai bylą pralaimėjo“, – pasakojo specialistė.

Dar kitokia situacija yra dėl augintinių keliamo triukšmo. „Jei jums trukdo kaimynų lojantis šuo, gali skųstis, bet tokiu atveju skundą rašai savivaldybei. Jos atstovai atvažiuoja žiūrėti, ar kaimynas susitvarko su šuniu, ar ne. Bet visada pirmiausiai reikėtų nueiti patiems pasišnekėti su kaimynais ir pabandyti išspręsti konfliktą taikiai“, – teigė S. Černiūtė.

Sodinimas


Dar vienas dalykas, kurį turi gerai apgalvoti – medžių ar krūmų sodinimas. „Atstumas iki kaimyno priklauso nuo to, kurioje pusėje norite sodinti. Jei iš šiaurinės pusės, automatiškai pas kaimyną bus metamas didelis šešėlis. Įvairūs medžiai, krūmai, kurie auga aukštesni nei 3 metrai iš šiaurinės pusės turi būti ne arčiau kaip 5 metrai iki sklypo ribos, iš kitos pusės – iki 3 metrų. Krūmai, kurie yra 2-3 metrai – 2 metrai iki sklypo, augalai, kurie auga iki 2 metrų – turėtų būti ne arčiau kaip 1 metro. Jei norite sodinti arčiau, turite gauti kaimyno sklypo savininko sutikimą“, – sakė pašnekovė.

Baseinai ir maudynės


Jei norite pasistatyti pripučiamą baseiną, jokių leidimų tam nereikia. „Juos galima statyti net ir prie pat tvoros, nes čia kaip kiemo baldas. Jokio leidimo nereikia. Jei kalbame apie tuos baseinus kaip statinius, tada jau yra atskiri reikalavimai“, – sakė teisininkė.
O jei nori prie to baseino degintis nusimetusi viršutinę maudymosi kostiumėlio dalį, pašnekovė sakė, kad toks elgesys gali sukelti nemalonumų. „Tavo elgesys savame kieme neturi pažeisti viešosios tvarkos. Jei tu namuose vaikštai nuogas, niekas nematys, o jei ir matys, tai jų problema, kad žiūri, bet kieme turi laikytis tam tikros viešosios tvarkos. Nuogybių demonstravimas gali užtraukti atsakomybę dėl viešosios tvarkos pažeidimų“, – sakė S. Černiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)