Kylant oro temperatūrai, auga ir grilintojų gretos, taip pat – ir dėmesys ant ugnies ruošiamiems patiekalams bei kitiems vasariškiems gardumynams: šviežiems vaisiams ir daržovėms, taip pat ledams. Absoliuti dauguma – 4 iš 5 – Lietuvos gyventojų dažniausiai kepa šašlykus, mažiau nei pusė – vištienos patiekalus ir dešreles.
„Šiltuoju metų laiku norisi vis daugiau laiko praleisti lauke, pasikuriant grilį ir mėgaujantis maistu gryname ore. Gali atrodyti, kad net viena savaitgalio iškyla atsieis visą piniginės turinį. Tačiau laikantis tam tikrų taisyklių įmanoma mėgautis gardžia ir gausia iškyla už nedidelę sumą, neaukojant kokybės“, – pranešime žiniasklaidai sako „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė.
Apsipirkite rečiau, bet gausiau
Prekybos tinklo užsakymu, tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atlikta kita apklausa atskleidžia, kad beveik du trečdaliai (63 proc.) Lietuvos gyventojų į maisto prekių parduotuvę keliauja kelis kartus per savaitę. Tačiau tinkamai suplanavus apsipirkimus, jų skaičių galima sumažinti iki karto per savaitę, taip sumažinant ir bendras išlaidas.
„Kuo dažniau keliaujame į parduotuvę, tuo didesnė tikimybė, kad įsigyjame ne tik tai, ko mums reikia. Apsiperkant vos kartą per savaitę, galima apsirūpinti svarbiausiais maisto produktais ilgesniam laikotarpiui. Be to, pirkdami prekes didesniu kiekiu ar didesnėmis pakuotėmis, sutaupysite, nes vieneto ar kilogramo kaina – mažesnė. Jei rinksitės privačių prekių ženklų produkciją, sutaupysite dar daugiau, netaupydami kokybės sąskaita“, – pataria K. Mažeikytė.
Susiplanuokite pirkinius
Jau minėto tyrimo duomenimis, maždaug 7 iš 10 apklaustų Lietuvos gyventojų į parduotuves dažniausiai vyksta su iš anksto sudarytu pirkinių sąrašu. Jį patartina pasitelkti ir planuojant savaitgalio iškylą ar grilio vakarienę.
Rekomenduojama, kad grilio pirkiniams skirtame sąraše prekės atsidurtų pagal tai, kokius patiekalus ketinama gaminti – kaip ir sudarant kasdienių prekių sąrašą. Be to, pravartu įvertinti ir tai, kokiam asmenų skaičiui ketinama ruošti pietus ar vakarienę. Taip bus galima suskaičiuoti, kokios sumos pinigų prireiks grilio vakarėliui.
„Į pirkinių sąrašą taip pat įtraukite ir sezoninius vaisius bei daržoves, kurių jau dabar – pilnos parduotuvių lentynos. Švieži pomidorai, trumpavaisiai lietuviški agurkai, pirmosios lietuviškos lapinės daržovės ir kitos sezoninės prekės leis ne tik mėgautis gardžiais grilio patiekalais, bet ir suteiks organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – sako K. Mažeikytė.
Liko maisto? Pravers kitą dieną
Vis dėlto, gali nutikti taip, kad net ir kruopščiai suplanavus pirkinius griliui, po savaitgalio pietų gali likti nesuvalgyto maisto. Prekybos tinklo ekspertai pataria juos kūrybiškai panaudoti kitos dienos patiekalams. Pavyzdžiui, iš likusių šašlyko gabaliukų galima pasigaminti gardų troškinį, arba juos supjaustyti ir panaudoti karštiems sumuštiniams. Tuo metu nesuvalgytus vaisius galima sušaldyti ir panaudoti gaminant pieno, ledų ar kitokius kokteilius.
Iškylai prireiks:
2 pakuočių (900 g) karštai rūkytų dešrelių
1 pakuotės (1 kg) bulvių skiltelių
1 kg pomidorų
1 kg lietuviškų trumpavaisių agurkų
200 g mažųjų špinatų
Druskos, pipirų, kitų prieskonių daržovėms pagal skonį
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Pirmiausia, iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę. Į dubenį suberkite bulvių skilteles, prieskonius ir gerai išmaišykite. Sudėkite paruoštas bulves į puodą ir kepkite ant kepsninės apie 20 minučių, vis pakratydami puodą, kol bulvės gražiai apskrus.
Kol bulvės kepa, pasiruoškite salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais, špinatus suplėšykite rankomis. Įberkite druskos, įpilkite alyvuogių aliejaus ir išmaišykite.
Bulvėms beveik iškepus, metas kepti dešreles! Sudėkite jas į groteles ir kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Atidžiai jas stebėkite, nes dešrelės gali perkepti akimirksniu.
Į lėkštes sudėkite paruoštas dešreles, bulves, įdėkite salotų. Patiekite kartu su mėgstamomis sultimis ar kitais, iškylai tinkančiais gėrimais.
Skanaus!