Unikalus organizmo stiprinimo metodas: trys esminės jo dalys

Wim Hof, dar vadinamas „Ledo žmogumi“ yra olandų ekstremalas, pasaulio rekordininkas ir itin didelio dėmesio susilaukusios knygos autorius, kuris išgarsėjo dėl išskirtinių sugebėjimų ištverti šaltį bei savo sukurto metodo, sparčiai populiarėjančio visame pasaulyje. Unikalus metodas žinomas kaip priemonė gerinti fizinę ir psichikos sveikatą, sustiprinti organizmo atsparumą.

Viena iš Wim Hof sukurto metodo dalių – speciali kvėpavimo technika. Tai – gilus, ritmingas kvėpavimas, kuris skatina hiperventiliaciją ir padidina deguonies kiekį organizme. Kvėpavimas vyksta per 30–40 gilių įkvėpimų, po kurių seka ilgesnė kvėpavimo pauzė, jos metu nekvėpuojama, o galiausiai ciklas užbaigiamas gliu įkvėpimu. Ši technika, anot jos kūrėjo, padeda sumažinti stresą, pagerinti koncentraciją ir suteikti daugiau energijos.

Antras metodo elementas – šaltis. Žmogaus kūnas palaipsniui pratinamas prie šalčio, pvz., naudojant šaltus dušus ar ledines vonias. Remiantis Wim Hof metodu, šaltis gerina kraujotaką, stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui adaptuotis prie aplinkos pokyčių.

Galiausiai – meditacija ir koncentracija: Šis komponentas padeda išlaikyti protinę pusiausvyrą ir sąmoningumą, o tai būtina dirbant su kvėpavimu bei šalčio ekspozicija. Tai padeda valdyti protą ir kūną net sudėtingomis sąlygomis.

„Ledo žmogumi“ pramintas olandas Wim Hof

„Šitas žmogus yra geriausias įrodymas, kiek daug gali mūsų kūnas, kartais net mes patys iki galo nesuvokiam savo galimybių, ribas brėždami kur kas anksčiau nei galėtume. Šių metų „Longevity“ konferencijos žiūrovai galės stebėti nuotolinį pokalbį su pasaulio rekordininku, savo pavyzdžiu ir metodu įkvepiančiu daugybę planetos žmonių. Virtualus pokalbis su Wim Hof bus prieinamas visiems Delfi portale jau spalio 23 dieną. Pokalbio metu aptarsime Wim Hof metodo poveikį žmogaus fizinei ir psichinei sveikatai bei ilgaamžiškumui“, – sako „Longevity“ konferencijos vadovas Tomas Stasiukevičius.

Atlikti tyrimai parodė imuninės sistemos reakciją

65-erių olandų ekstremalo sukurtas metodas plačiai populiarėja kaip priemonė pagerinti sveikatą, padidinti atsparumą stresui, gerinti imuninės sistemos veiklą ir net sumažinti uždegimą. Metodas tapo populiarus tarp žmonių, ne tik siekiančių pagerinti savo sveikatą, įveikti stresą, bet net ir depresiją, nerimą.

Jau atlikta keletas mokslinių tyrimų, kurie patvirtina metodo naudą organizmui, tačiau tokia priemonė reikalauja atsargumo, ypač pradedantiesiems. Ilgaamžiškumo entuziastas bendradarbiauja su mokslininkais, siekdamas įrodyti savo sukurto metodo poveikį organizmui. 2014 m. atlikti tyrimai parodė, kad jo metodas gali paveikti imuninės sistemos reakciją. Tyrime dalyvavę respondentai, naudodami Hofo metodą, sugebėjo valdyti uždegiminius atsakus organizme, kurie buvo sukelti bakterijų. Vienok, metodo kritikai teigia, kad ne visada tai tinka visiems ir gali būti pavojinga, ypač jei neatsargiai atliekama šalto vandens praktika ar kvėpavimo pratimai. Todėl pats metodo kūrėjas akcentuoja atsargumą ir tinkamą pasiruošimą.

„Ledo žmogumi“ pramintas olandas Wim Hof

Tuo tarpu pats Wim Hofas, nors jau yra įpusėjęs septintą dešimtį, nenustoja stebinti pasaulio. Vyrui priklauso įspūdingas platenos rekordas, mat daugiau nei pusantros valandos Hofas išbuvo ledo pilnoje vonioje. Vyras 2009-aisiais vos per dvi dienas įkopė į Kilimandžaro viršūnę, apsirengęs tik šortais ir basutėmis. Tai – neįtikėtina, turint omenyje ir aprangą, ir avalynę, ir kopimo greitį, mat paprastai įkopti į Kilimandžarą reikia 5–7 dienų. Šiuo kopimu W. Hofas norėjo įrodyti savo metodo veiksmingumą ir kaip kūnas prisitaiko ir prie šalčio, ir prie deguonies stygiaus. 2007 metais jis sėkmingai įveikė pusmaratonį (apie 21 km) virš Poliarinio rato, Norvegijoje, bėgdamas basas ant sniego ir ledo, spaudžiant apie -20 °C šalčiui.

Virtualioje konferencijoje – virš 20 pranešėjų

Šių metų konferencija „Longevity“ Delfi žiūrovų ir skaitytojų dėmesiui grįžta kalbėti apie visos šeimos ilgaamžiškumą, fizinę ir emocinę sveikatą, naujausius mokslinius tyrimus ir technologines naujoves, padedančias gyventi ilgiau, sveikiau ir laimingiau. Šiemet pranešėjų iš Lietuvos gretose – genetikas, medicinos mokslų daktaras Vaidas Dirsė, kognityvinės elgesio terapijos psichoterapeutė, mindfulness terapijos mokytoja Milda Cibulskytė, „Pulsetto“, siūlančio dėvimus įrenginius, skirtus streso mažinimui ir nervų sistemos balansavimui, bendraįkūrėjas ir generalinis direktorius Vitalijus Majorovas, „MISHKAY Biotech“ valdančios „Pjaunu grybą“ prekės ženklą vadovas Tomas Varnas ir ilgaamžiškumo entuziastas Artūras Samulis.

„Ledo žmogumi“ pramintas olandas Wim Hof

Tai – tik nedidelė dalis „Longevity“ konferencijos pranešėjų. Jų šiemet bus per 20 ir net šešios valandos išskirtinio turinio, naujausių žinių medicinos, sveikatos išradimų, ilgaamžiškumo srityse. Konferencija spalio 23 dieną pasitiks su dviem virtualiomis turinio erdvėmis. Pagrindinėje salėje žinomiausi Lietuvos ir užsienio pranešėjai, ilgaamžiškumo entuziastai, medikai ir išradėjai dalinsis savo įžvalgomis. Šis turinys bus prieinamas Delfi Plius platformoje. Tuo tarpu pokalbių erdvėje, kuri bus matoma visiems Delfi.lt vartotojams, tiesioginės transliacijos metu žiūrovai galės užduoti savo klausimus ekspertams. Po konferencijos abiejų turinio erdvių turinys bus patalpintas Delfi Plius platformoje ir pasiekiamas neribotą laiką.

Daugiau informacijos apie „Longevity“ konferenciją ir pranešėjus rasite čia.

Daugiau apie Wim Hof skaitykite čia: www.wimhofmethod.com