Okinavoje gyvenantys žmonės jaučia mažiau streso, nei gyvenantys kitur Japonijoje, o tai dažniausiai vadinama „okinaviečių mąstysena“. Vietiniai atviri, linkę pernelyg nesileisti į nereikalingas situacijos detales. Tokia mąstysena turi teigiamą poveikį sveikatai ir padeda kontroliuoti proto bei kūno pusiausvyrą, rašoma straipsnyje.

Okinavos salose jaučiamas stiprus bendruomenės jausmas, o šeimos ir bendruomenės ryšiai bei santykiai yra labai svarbūs. Okinaviečiai mėgsta dalyvauti vietiniuose renginiuose ir visuomeninėje veikloje, ir tokie vienas kito palaikymo ryšiai vadinami Yuimaru dvasia. Stiprų bendruomeniškumo jausmą taip pat atspindi okinaviečių žodis Icharibachodee, kuris reiškia, kad susitikę esate broliai ir galite dalintis.

Okinava vietinių dažnai vadinama pramogų salomis dėl dažno dainavimo ir šokių. Ši linksma veikla ne tik puikiai pramankština, bet ir mažina stresą. Daugelis Okinavos gyventojų tokio pobūdžio veiklą įtraukia į savo kasdienybę – vietiniuose parkuose ir viešose erdvėse dažnai galima pamatyti šokančius ir dainuojančius žmones.

Teigiama, kad Okinavoje laiko pojūtis laisvesnis nei žemyninėje Japonijoje, kur paplitęs punktualumas, tad įprasta naudoti terminą Uchinaa laikas (Okinavos laikas). Vietiniai žmonės labai atlaidžiai žiūri į vėlavimą ir nemėgsta skubėti – manoma, kad toks požiūris susiformavo dėl šilto salų klimato.

Būti kartu su gamta – Okinavos gyvenimo pagrindas, daugelis mano, kad tikrasis grožis slypi natūralume. Tai atspindi daugelis Okinavos aspektų, pradedant vietine aplinka ir baigiant maistu. Manoma, kad gilus ryšys su gamta formuoja svarbų vaidmenį Okinavos sveiko gyvenimo būde.

Masafumi Nagasaki (76), Okinavos salos

Valgo tai, ką užaugina

Vietiniams gyventojams maistas yra kusuimun, tai reiškia vaistą, todėl didelis dėmesys skiriamas mitybos pusiausvyrai palaikyti. Virtuvėje dominuoja šviežios maistingos daržovės, vietinių žinomos kaip nuchigusui, reiškiančios „gyvybės vaistą“; daugelis žmonių jas augina patys, kad užtikrintų skonį ir šviežumą.

Viena populiariausių daržovių yra goya (liet. raukšlėtasis svaidenis), vadinamas vasaros daržovių karaliumi. Ši daržovė pasižymi unikaliu kartumu, joje yra 4 kartus daugiau vitamino C, palyginti su citrina. Violetinė saldžioji bulvė – dar vienas produktas, dažnai naudojamas daugelyje tradicinių Okinavos patiekalų.

Be to, Okinavos gyventojai valgo taro (liet. valgomoji kolokazija), kurioje gausu geležies, kalcio ir kalio. Mėgstama ir handama (Okinavos špinatai) – kaip teigiama, šis augalas turi daug magnio ir geležies.

Straipsnis parengtas pagal: https://www.traveldailymedia.com

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)