Sveikam gyvenimo būdui svarbios net smulkmenos

„Longevity“ turinio vadovas Tomas Stasiukevičius sako, kad visi konferencijos klausytojai randa sau artimų ir reikalingų temų, nes sveikata ir gyvenimo kokybė aktuali visiems žmonėms.

„Kalbame ir apie miegą, ir mitybą, ir vandens įtaką ilgaamžiškumui – kaip svarbu gerti pakankamą kiekį vandens ir būtent kokio. Sakyčiau, ir labai smulkūs, ir labai svarbūs dalykai daro įtaką mūsų ilgaamžiškumui, bendrai sveikatai, bendrai savijautai. Buvo temų apie orią ir gerą senatvę, juk tikslas yra ne tik ilgai gyventi, bet ir gilioje senatvėje išlikti aktyviems, gyvybingiems bei mėgautis visaverčiu gyvenimu. Tą įmanoma pasiekti tik besirūpinant savo sveikata ir, aišku, išnaudojant šiuolaikines technologijas ligoms diagnozuoti, gydyti ir taip toliau“, – pasakoja T. Stasiukevičius.
Tomas Stasiukevičius

Vos per dvi dienas „Delfi TV“ ir „Delfi Plius“ kanalais transliuojamoje konferencijoje suburta gausybė aktualių temų. Konferencijos vadovas įvardija, kad juk kone kiekvienas susiduria su sveikos mitybos klausimais, būna aktualu, kiek laiko turi trukti protarpinis badavimas.

Radiologija kinta ir taikoma vis plačiau

Technologijų pažanga leidžia gana saugiai taikyti radiologiją, ji ilgą laiką buvo taikoma tik tyrimams atlikti, o dabar, kaip sako doc. dr. Artūras Samuilis, VUL Santaros klinikų Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovas, jau suteikia galimybę ir gydyti.

„Daugeliu atvejų žmonės įsivaizduoja, kad radiologija yra tik diagnostika – padaroma kokia nors rentgeno ar tomografijos nuotrauka, tačiau anaiptol neapsiribojame tik tuo. Nuotrauka leidžia būti preciziškiems, bet kai kuriose situacijose gydymo prasme mums vis tiek trūksta pajėgumų. Radiologinė įranga, įrankiai, padeda geriau pamatyti, geriau diagnozuoti ir geriau gydyti, – sako doc. dr. A. Samuilis. – Kalbant apie vėžį, tai jį gydant dalyvauja krūva specialistų, pradedant diagnostika, kur dalyvauja ir radiologai, ir chirurgai, ir chemoterapeutai, ir onkologai, ir terapeutai. Bent didžiosiose ligoninėse kiekvienu atveju individualiai stengiamės prieiti prie paciento, jo ligos ir rasti geriausią gydymą. Ilgą laiką buvo akcentuojamas pacientų išgyvenamumas: kaip ilgai jis gyvens – metus ar dvejus, kartais kalbame tiesiog apie kelis mėnesius. Bet mažai kreipėme dėmesio į gyvenimišką kokybę, o pastaruoju metu labai žiūrime ir į kokybinį faktorių. Jei žmogus gauna gydymą ir gali darbuotis, būti su šeima, džiaugtis laisvalaikiu, turėti hobių ir juos aktyviai vystyti, – tai džiugina. Ir šeimos nariams, ir medicinos sričiai našta mažesnė. Jei žmogus dar gali ką nors kurti, dėl to visi tik laimingesni.“

Medikas sako, kad būtent intervencinė radiologija leidžia gerokai pagerinti sergančio žmogaus gyvenimo kokybę.

„Kalbant apie intervencinę radiologiją, galbūt ne visuomet pasiekiame geresnį rezultatą išgyvenamumo prasme, bet neabejotinai dažnai galime susieti šį gydymą su gyvenimo kokybe. Kitaip tariant, procedūra yra mažiau invazyvi, sukelia mažesnį stresą organizmui, pjūviai būna kur kas mažesni. Pacientui atliekama tokia procedūra, kad tą pačią dieną atėjo, tą pačią išėjo. Jei procedūra sudėtingesnė (aišku, be komplikacijų), ypač jei pacientas neturi daug gretutinių ligų, net tada namo išleidžiame kitą dieną. Žmogus savomis kojomis grįžta į namus, gana greitai gali grįžti į darbą, įprastą veiklą“, – apie pažangių radiologinių priemonių pagalbą gydant pasakoja doc. dr. A. Samuilis.

Artūras Samuilis

Šiuolaikinis gydymas kelia mažiau streso

Pasak gydytojo, atliekant sudėtingas operacijas, kai pacientui net tenka pašalinti dalį organų, organizmui tenka didžiulis stresas, o gydymo laikas medicinos įstaigoje trunka savaitę ar ilgiau. Technologijos leidžia išengti ilgo gijimo periodo.

„Galima gydyti labai daug būklių. Nemažai kalbame apie onkologiją, bet gali būti įvairūs kraujavimai stabdomi, insultai, kai kurios uždegiminės ligos, komplikacijos gali būti gydomos šiais metodais. Pasitelkus minimaliai intervencinę radiologiją nedaromas didelis pjūvis“, – įvardija pašnekovas.

Dvi dienas, pirmadienį ir antradienį, televizijos kanalu „Delfi TV“ ir „Delfi Plius“ transliuojamoje konferencijoje paliečiama itin daug temų. T. Stasiukevičius intriguoja, kad antroji konferencijos diena padovanoja „smegenis kutenančių“ temų.

„Kalbėsime apie maisto papildus – kokius vartoti, kaip vartoti, ko nepadauginti. Pratęsime mitybos, streso temas. Atidos ir dėmesingumo tema – sutikite, svarbu pasirūpinti ne tik savo fizine, bet ir emocine sveikata, ypač amžėjant. Temų labai daug, manau, kiekvienas atras sau naudingos informacijos, – sako konferencijos „Longevity“ vadovas.

Pašnekovas priduria, kad domėtis ilgaamžiškumo konferencijos temomis rekomenduoja iš praktinių paskatų: pateikiama naudingos informacijos, kaip pagerinti savo sveikatą ir gyvenimo kokybę, o būtent to nori kiekvienas žmogus.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją