Pirmenybė – šviežioms daržovėms: parduotuvėse dalį jų reikėtų aplenkti
Šaltuoju metų laiku daržovių patys neužsiauginsime, tačiau galime jų nusipirkti parduotuvėse arba valgyti šaldytas, raugintas, marinuotas. Kurie iš šių pasirinkimų žmogaus sveikatai palankesni, turtingesni maistinės vertės atžvilgiu?
Kaip teigia Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus dietistė Virginija Kupčiūnaitė, sveikatai palankesnis pasirinkimas – valgyti kuo įvairesnį maistą, taip pat įvairių rūšių vaisius ir daržoves visus metus.
Anot jos, šaltuoju metų laiku, siekiant užtikrinti daržovių įvairovę ir suvartoti pakankamą jų kiekį, rekomenduojama rinktis ir šviežias, ir raugintas, ir šaldytas daržoves. Tačiau didesnį dėmesį ji pataria atkreipti į šviežias daržoves – jos mūsų mitybos racione, kiek įmanoma, turėtų atsirasti dažniau.
Nors prekybos centruose gausus daržovių pasirinkimas ir žiemos metu, dietistė pabrėžia, kad nereikėtų rinktis vasaros sezonui būdingų daržovių, tokių kaip pomidorai ir agurkai. Anot jos, šiuo metu jų maistinės ir skoninės savybės yra prastesnės.
Raugintos, šaldytos ar marinuotos?
Vis dėlto, nereikėtų apsiriboti ir vien šviežiomis gėrybėmis. Šiuo laikotarpiu žmogaus organizmui itin vertingos raugintos daržovės – jose gausu žiemos metu mums taip trūkstamų medžiagų, o taip pat jos pasižymi daugybe sveikatai palankių savybių.
„Raugintos daržovės taip pat yra labai naudingos, ypač šaltuoju metų laiku, kadangi jose gausu vitamino C ir probiotikų, turinčių teigiamos įtakos virškinimo, imuninei sistemai ir psichikos sveikatai. Šias daržoves rekomenduojama įtraukti į maisto racioną ir taip praturtinti savo mitybą šaltuoju metu laiku“, – pataria V. Kupčiūnaitė.
„Šaldytose daržovėse vitaminų kiekis mažėja, ypač prieš šaldymą blanširuojant daržoves, todėl jos yra mažiau vertingos nei šviežios, sezono metu užaugintos daržovės. Tačiau šaltuoju metu laiku, kai daržovių pasirinkimas yra mažesnis, galima rinktis ir šaldytas daržoves“, – teigia dietistė.
Lyginant skirtingai paruoštas daržoves, mažiausiai naudingomis V. Kupčiūnaitė įvardija marinuotas.
„Marinuotos daržovės yra mažiausiai vertingos. Jose didelis kiekis cukraus, druskos, naudojamas actas, o kaitinimo metu sumažėja vitaminų kiekis“, – pastebi ji.
Daržovės stipriam imunitetui: naudingiausiais tituluojami rauginti kopūstai
Šaltuoju metų laiku siaučiant įvairiems susirgimams, svarbu kalbėti apie stiprų imunitetą. Anot V. Kupčiūnaitės, padėti jį sustiprinti gali ir daržovės, iš kurių vienomis naudingiausių ji įvardija raugintus kopūstus.
O kaip dažnai ir kiek daržovių reikėtų suvalgyti? Ar geriau, kad tai būtų užkandis priešpiečiams ar pavakariams, ar geriau jas vartoti kaip garnyrą šalia pagrindinių valgymų – kas palankiau mūsų sveikatai?
Atsakydama į šiuos klausimus, V. Kupčiūnaitė teigia, jog daržovės turi būti valgomos kelis kartus per dieną, rekomenduojama kasdien suvartoti ne mažiau 400 gramų daržovių, išskyrus bulves.
„Geriausia, kad daržovės ar vaisiai būtų valgomi kiekvieno valgymo metu, todėl jas reikėtų rinktis ir kaip užkandį, ir kaip garnyrą. Tačiau svarbu rinktis kuo įvairesnes, Lietuvoje sezono metu užaugintas daržoves, į mitybos racioną įtraukti daugiau ankštinių daržovių“, – teigė V. Kupčiūnaitė.