Kaip apsisaugoti nuo šių ligų net ir įsisiurbus erkei, laidoje „Delfi diena“ patarė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė.

Nesaugu ir parkuose

M. Žygutienė, paklausta, ar yra vietų, kuriose užkrėstų erkiniu encefalitu ar Laimo liga erkių būtu mažiau, atsakė: „Kalbant apie Lietuvą, tikrai negalėtume įvardinti kažkokių saugių teritorijų, kur nebūtų galima susikti su erke, juo labiau, kad tos erkės būtų „švarios“ – nenešiotų vieno ar kito sukėlėjo.

Kadangi erkėms Lietuvoje veistis yra labai palankios sąlygos, jos tai ir daro. Erkės yra išplitusios nuo sienos iki sienos. Ne tik miškuose galima nukentėti nuo erkės, bet ir miestų parkuose. Nes miestai tapo savotiškais žaliaisiais koridoriais, tarsi jungiančiais žaliąsias zonas“.

Erkė

Anot specialistės, visuose Vilniaus parkuose surinktose erkėse per ilgą laiką buvo aptikti ir Laimo ligos sukėlėjai. Taigi, parkuose tikrai nėra saugu.

Kodėl svarbu ištraukti erkę kuo greičiau?

M. Žygutienė rekomendavo, norintiems išvengti erkių platinamų ligų, visų pirma padaryti viską, kad jos neįsisiurbtų. O jeigu jau taip nutiko, kad įsisiurbė, anot specialistės, erkė yra lengvai pašalinama, jeigu lengvai prieinama.

„Labai svarbi žinutė yra ta, kad erkę reikia šalinti kaip galima greičiau, jeigu ta erkė įsisiurbusi. Tai yra prevencinė Laimo ligos priemonė“, – patikino laidos „Delfi diena“ pašnekovė.

Deja, nuo erkinio encefalito greitai ištraukdamas erkę neapsisaugosi.

„Erkinio encefalito atveju erkė pradėdama siurbtis su seilėmis iš karto perduoda virusą. O Laimo ligos atveju reikalingas didesnis laiko tarpas, kad erkė sugebėtų atiduoti tam, kurio kraują siurbia, sukėlėją. Jau čia kalbame apie 1–2 paras. Taigi, laiku, trumpiau negu per parą pašalinus erkę, mes tikrai galėtume apsisaugoti nuo Laimo ligos net tuo atveju, jeigu erkė buvo infekuota“, – teigė M. Žygutienė.

Kaip teisingai ištraukti erkę

Anot specialistės, teisingiausia būtų erkę suimti kuo įmanoma arčiau žmogaus odos ir tiesiu staigiu judesiu traukti į viršų, gyvūno nesukinėjant. Taip didžiausia tikimybė, kad ištrauksite visą erkę.

Kaip teisingai ištraukti erkę

„Jeigu taip atsitiko, kad straubliukas liko odoje, jį vėliau organizmas pašalina kaip svetimkūnį, o jeigu labai erzina, galima kreiptis pagalbos į kokį nors kabinetą, kuris galėtų pašalinti tuos likučius“, – patarė M. Žygutienė.

4 paprastos priemonės, kaip apsisaugoti nuo erkių

Be abejo, svarbiausia yra apsisaugoti nuo erkių, kol neįsisiurbė. Tam padės 4 paprastos priemonės.

Pirmoji – šviesūs drabužiai. Jie siūlomi todėl, kad, pasak specialistės, erkė yra tamsios spalvos ir geriausiai pastebima ant šviesių drabužių.

Ropodama po drabužius erkė ieško bet kokio plyšelio, kaip patekti arčiau kūno.

„Antras svarbus momentas, kad visos prieigos prie kūno būtų užstangrintos ir apsunkinta erkei patekti: rankogaliai užsegti, naudojamas galvos apdangalas ir, aišku, kelnių klešnės sukištos į kojines arba batus“, – įspėjo M. Žygutienė.

Trečias svarbus dalykas – naudoti repelentus.

Svarbu nepamiršti naudoti nariuotakojus atbaidančias medžiagas – repelentus

„Repelentai turi būti šiek tiek kitokie, negu nuo skraidančių vabzdžių. Veikliosios medžiagos DEET turi būti daugiau negu 30 proc., nes erkė nėra labai jautri kvapams ar atbaidančioms medžiagoms, todėl stipresnė koncentracija yra efektyvesnė“, – paaiškino specialistė.

Erkės nenubaidysi jokiomis liaudies priemonėmis – nei česnaku, nei kitokiu kvapu, o juolab – gintariniais karoliais, kurie, kaip tikima liaudyje, saugo nuo šių parazitų.

Ketvirtas svarbus dalykas – grįžus namo pasikeisti drabužius ir apsižiūrėti, ar nėra įsiurbusios erkės, o aptikus ją reikėtų staigiai pašalinti. Taip išvengtume blogų pasekmių.

Prasminga ir pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Tai galima padaryti dar ir dabar, nors liko mažiau nei mėnuo iki vasaros, nes pirmąją ir antrąją vakcinos dozes skiria vos mėnuo. Saugus imunitetas susiformuoja jau praėjus 2 savaitėms nuo antrosios skiepo dozės. Svarbiausia ir toliau neužmiršti tęsti vakcinacijos pagal gamintojo rekomendacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją