Apie erkių sukeliamas ligas, apie tai, kokie simptomai liudija apie erkinį encefalitą, o gal liga gali nepasireikšti jokiais požymiais ir vaistinėse paduodamas apsaugos nuo šių ligų bei diagnostines priemones, portalui Delfi papasakojo medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ infekcinių ligų gydytoja Gabrielė Gaižutytė-Monteleone ir „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Daugiau pacientų – iš Utenos krašto

Gydytoja G. Gaižutytė-Monteleone, paklausta, ar yra Lietuvoje vieta, kuri žinoma kaip ypač didelė erkių paplitimo zona, sakė, kad patikslinti didesnio erkių paplitimo zonas galėtų visuomenės sveikatos specialistai, tiriantys šių gyvūnų paplitimą mūsų šalyje.

„Vis tik Lietuva yra endeminė zona erkėms ir jos plačiai paplitusios ne tik miškuose ar sodybose, bet ir miestų parkuose. Jų aptikti galima net ir namų kiemuose. Remdamasi savo patirtimi pastebiu, kad daugiau pacientų, užsikrėtusių erkių platinamomis ligomis, atvyksta iš Utenos krašto, kuriame daug ežerų, miškų, šį kraštą lietuviai pamėgę kaip poilsio vietą“, – kalbėjo medikė.

Gabrielė Gaižutytė-Monteleone

Tiesa, ji pridūrė, kad ne visos erkės yra užsikrėtusios, o ir užsikrėtusios ne visada spėja perduoti ligų sukėlėjus.

„Tad būtent dėl to grįžus namo svarbu pasitikrinti, ar ant kūno neparsinešėte erkių, o pastebėjus įsisiurbusią, svarbu kuo skubiau ją pašalinti“, – įspėjo medikė.

Gali sukelti netgi negalią

Primename, kad kuo skubiau pašalinus infekuotą erkę, galima sumažinti Laimo ligos perdavimo galimybę. Deja, nuo erkinio encefalito staigus parazito pašalinimas neapsaugotų, nes infekcija perduodama vos erkei įsisiurbus į odą kartu su seilėmis.

Ir, deja, kaip sakė gydytoja, erkinis encefalitas yra dažniausiai diagnozuojama ūminė centrinės nervų sistemos virusinė liga Lietuvoje.

„Pirmieji erkinio encefalito simptomai pasireiškia praėjus 3–30 dienų po užkrato patekimo į žmogaus organizmą. Dažniausiai erkinio encefalito eiga būna dvibangė. Pirmosios ligos fazės požymiai: karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai primena gripą. Po jos būna tariamo pasveikimo periodas. Jis trunka apie savaitę. Po to liga vėl atakuoja. Antroji ligos fazė išsivysto apie 30 proc. užkrėstų asmenų, t. y. kas trečiam. Šiame ligos etape jau atsiranda centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai“, – vardijo gydytoja G. Gaižutytė-Monteleone.

Anot medikės, susirgus erkiniu encefalitu, sveikimo periodas trunka apie metus.

Kūno temperatūros matavimas

„Maždaug 1 iš 5 erkiniu encefalitu persirgusių asmenų nustatoma vidutinio sunkumo liekamųjų reiškinių, veikiančių gyvenimo kokybę, dažniausiai: atminties, dėmesio, miego sutrikimai, dirglumas, emocinis nestabilumas, galvos skausmai. 1 iš 10 – sunkių, negalią sukeliančių liekamųjų reiškinių. Dažniausiai visam gyvenimui lieka įvairių formų paralyžius, raumenų silpnumas, drebulys, psichikos sutrikimai. Daugeliui po ligos lieka sutrikusi raumenų koordinacija, kuri gali turėti įtakos kalbai, akių judesiams, gebėjimui ryti, vaikščioti ir kt.

Apskaičiuota, kad Europoje nuo erkinio encefalito miršta iki 2 proc. susirgusių šia liga. Guostis galima tik tuo, kad išgijusiems nuo erkinio encefalito susidaro patvarus ir ilgalaikis imunitetas, pakartotinai šia liga nesergama“, – teigė gydytoja G. Gaižutytė-Monteleone.

Būna ir besimptomių ligos formų

Gydytoja priminė, kad skiepai yra vienintelė efektyviai nuo erkinio encefalito sauganti priemonė.

„Retais atvejais erkinis encefalitas pasireiškia besimptome ar lengvus simptomus turinčia eiga. Kartais tik iš atlikto kraujo tyrimo žmogus sužino, jog persirgo. Dažniau visgi sergama sunkiai. Erkinio encefalito virusas yra erkių seilių liaukose, todėl jis perduodamas beveik iškart įsisegus erkei.

Pašalinus įsisiurbusią erkę visada reikėtų stebėti savo savijautą, nes nėra jokių prevencinių priemonių, kurios padėtų užkirsti kelią ligai, jei žmogus nėra pasiskiepijęs“, – paaiškino gydytoja G. Gaižutytė-Monteleone.

Skiepas

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. Lietuvoje 50–55 m. žmonės bus pradėti skiepyti vakcina nuo erkinio encefalito nemokamai.

„Toks amžiaus tarpsnis buvo pasirinktas neatsitiktinai, mat atlikti tyrimai rodo, jog mūsų šalyje vidutinis sergančiųjų erkiniu encefalitu amžius yra 55 metai. Dėl šios ligos nemažai dar darbingo amžiaus žmonių netenka darbingumo, susiduria su liekamaisiais ligos padariniais, fiksuojami pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, klausos praradimas, spengimas ausyse, pasidėjęs jautrumas, silpnumas, miego, regėjimo, atminties sutrikimai“, – paaiškino medikė.

Laimo ligą gali parodyti ir savikontrolės testas

Dabar vaistinėse parduodami įvairūs savikontrolės testai. Pasidomėjus, ar yra kokių nors testų, padedančių nustatyti erkių sukeltas ligas, vaistininkas Rimvydas Blynas atsakė, kad vaistinėse galima įsigyti greitos diagnostikos testą, skirtą Laimo ligai nustatyti.

Rimvydas Blynas

„Testui reikalingas kraujo mėginys iš piršto, kuris padeda nustatyti Laimo ligą sukeliančios Borrelia bakterijos antikūnus dar ankstyvoje stadijoje. Testo tikslumas dažniausiai viršija 90 proc. Jei testo rezultatas yra teigiamas, tai reiškia, kad kraujyje buvo rasti specifiniai ligos antikūnai ir reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Jis paskirs tolesnę ligos diagnostiką ir, jeigu reikia, gydymą“, – paaiškino vaistininkas.

Atbaidyti padeda ne tik repelentai

Taip pat vaistinėse galima įsigyti ir erkes bei įvairius vabzdžius atbaidančių repelentų.

„Apsisaugoti nuo erkių geriausiai padės tie, kurių sudėtyje yra didesnė veikliosios medžiagos – DEET – koncentracija. Jeigu uodą gali atbaidyti citrinos ar kitų eterinių aliejų kvapas, erkė į tai reaguoja ne taip jautriai, todėl reikalinga stipresnė apsauga.

Įsigijus repelentą, svarbu susipažinti su jo naudojimo instrukcija. Neretai stipresnio poveikio repelentai negali būti naudojami ant odos, nes išlieka dirginimo tikimybė, ypač vaikams. Repelentai efektyviai saugo nuo 1,5 val. iki 5 valandų, todėl nereikėtų pamiršti reguliariai jų reaplikuoti“, – patarė vaistininkas R. Blynas.

Repelentas

Kartu vaistininkas pridūrė, kad šaiis laikais apsaugos nuo erkių priemonių pasirinkimas vaistinėse yra labai platus: nuo purškalų iki apyrankių ar tepamų priemonių.

„Be abejo, skiriasi ir jų sudėtyje esančios veikliosios medžiagos, todėl verta pasikonsultuoti su vaistininkais ar gydytojais, įsivertinti savo prioritetus – norisi natūralaus ar cheminio pagrindo, purškiamo ar tepamo produkto.

Rinkoje be jau visų minėtų priemonių taip pat galime rasti prietaisus, skleidžiančius ultragarso impulsus, kurie yra nekenksmingi ir nepastebimi žmonėms, tačiau trikdo erkes. Jos praranda gebėjimą surasti auką, o jei ir užlipa ant gyvūno ar žmogaus – nesielgia įprastai. Tai gali padėti apsisaugoti nuo įsisiurbimo. Dažniausiai ultragarso prietaisai naudojami, norint apsaugoti vaikus“, – pastebėjo pašnekovas.

R. Blynas priminė, kad naudojant bet kurį repelentą, svarbu nepamiršti ir visiems gerai žinomų, tačiau neretai pamirštamų patarimų: grįžus iš lauko apžiūrėti kūną, išpurtyti drabužius ir persirengti. Taip pat leidžiant laiką gamtoje, ypač miške ar pievoje, kur aukšta žolė, verčiau dėvėti prigludusius drabužius ilgomis rankovėmis, ilgas kelnes. Gamtoje rekomenduojama vilkėti šviesius drabužius – tai padės pastebėti erkes dar prieš joms įsisiurbiant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją