Atraskite miestą mindami dviratį

Viena populiariausių transporto priemonių vasarą tampa dviratis. Šia aplinkai draugiška priemone galite pasiekti įvairias sostinės vietas, išbandyti dviračių takus ir maršrutus, kuriais galbūt dar neteko važiuoti.

Vilniuje šiuo metu, JUDU judumo eksperto Jono Simučio teigimu, miesto gyventojams ir svečiams siūloma daugiau kaip 160 km dviračių trasų su kokybiška infrastruktūra, kur įrengtos kryptinės maršrutų nuorodos, stovai, vandens stotelės, remonto punktai, saugyklos ir kita būtinoji infrastruktūra dviratininkų patogumui.

Pasak jo, beveik iš visų mieste tankiai apgyvendintų mikrorajonų dviračiais patogiai galima pasiekti sostinės centrą. Būtent čia driekiasi ir populiariausi dviratininkų maršrutai: „Populiariausi dviratininkų maršrutai mieste yra išplėtotame dviračių takų tinkle, kuris jungia tankiai apgyvendintus rajonus su miesto centru.

Pavyzdžiui, Pilaitė–Centras, Žirmūnai–Centras, Pašilaičiai, Justiniškės, Viršuliškės–Centras. Taip pat Olimpiečių, A. Goštauto, Upės gatvės. Centre populiaru riedėti Gedimino prospektu, Algirdo gatve ir dviratininkų pamėgtais takais palei Nerį bei P. Vileišio gatve.“

Dviračių takas Vilniuje

Tiesa, Vilniuje vis dar turime rajonų, kurie tarpusavyje nėra sujungti dviračių takais. „Pagrindinėse, tankiai apgyvendintose Vilniaus miesto teritorijose dar trūksta apie 70 km takų, kad būtų užtikrintas ypač patogus susisiekimas dviračiais, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad tai šiuo metu yra prioritetas. – Kita užduotis – plėtra į miesto pakraščius, kuriuose gyventojų tankumas mažesnis.“

Nepaisant to, dauguma atvejų tikrai galima palikti automobilį kieme, sėsti ant dviračio ir leistis aplankyti norimų vietų mieste. Kad būtų paprasčiau susiplanuoti kelionę dviračiu, galite pasinaudoti JUDU svetainėje pateikiama informacija – čia rasite ir maršrutus, ir jų planavimo įrankius.

Mėgstantiems važinėti kalnų dviračiais – taip pat daug vietų tuo pasimėgauti. Jais galima važinėti Verkiuose, Saulėtekyje, Antakalnyje, Belmonte, Pūčkoriuose, Pilaitėje, Karoliniškėse, nuo Bukčių iki Lazdynėlių, Paneriuose. Išsamesnę informaciją apie kalnų dviračių maršrutus Vilniuje rasite čia.

Atsigaivinkite prie vandens telkinių

Kai ne tik už lango, bet ir namuose alina beprotiškas karštis, vandens telkinys skamba kaip geriausias būdas praleisti karštą dieną. Galima šokti ant dviračio, jei jo neturite – susižiūrėti viešojo transporto grafiką, o galbūt, jei gyvenate netoliese, ir pėsčiomis pasivaikščioti iki ežero ar upės.

Vilniaus mieste, „Grindos“ puslapyje pateiktais duomenimis, yra 14 paplūdimių: Balsio ežero, Žirmūnų, Valakampių 1-asis ir 2-asis, Balžio ežero 1-asis ir 2-asis, Tapelių ežero 1-asis ir 2-asis, Salotės ežero, Gilužio ežero, Grigiškių, Dvarčionių, Vingio parko ir Naujosios Vilnios.

Penktadienio popietę Vilniečiai leido prie Žaliųjų ežerų

Dauguma jų – skirtingose miesto vietose, tačiau visus įmanoma pasiekti be automobilio. Kurį paplūdimį pasiekti pėsčiomis, dviračiu ar viešuoju transportu patogiausia – kaip anksčiau „Delfi“ yra sakęs J. Simutis, atsakyti sunku, nes kiekvieno asmens maršrutas yra individualus ir priklauso nuo pradinio kelionės taško.

Pašnekovas tąkart pasidalijo ir rekomendacijomis, kaip patogiausia pasiekti miesto paplūdimius be automobilio. Jas rasite čia.

Tyrinėkite sostinę pėsčiomis: 40 trasų

Jei dar neteko žygiuoti Vilniuje, nustebsite, kiek daug čia yra įvairių žygių maršrutų. JUDU duomenimis, sostinę supa net 1490 km pėsčiųjų takų.

Štai „Vilnius kojoms“ iš viso siūlo 40 laisvalaikio ir kasdienio vaikščiojimo trasų. Jos turi rekreacinę ir pažintinę vertę, jungia gamtines teritorijas.

24 laisvalaikio pėsčiųjų trasos apima Sveikatingumo, Ozo, Pakrantės, Pilaitės, Vaizdingąjį, Žaliųjų ežerų, Saulės, Užupio, Panerių, Paupio, Parko, Vilniaus Kalvarijų Kryžiaus, Totorių, Senamiesčio, Balsio ežero, Žaliąjį, Pūčkorių, Turniškių, Sapieginės poilsio, Pamėnkalnio, Belmonto, Aušros vartų, Dvarų ir Žibuoklių takus.

16 kasdienių pėsčiųjų trasų apima Vingiuotąjį, Karoliniškių, Senojo Vilniaus, Šiaurinį, Studentų, Šeškinės, Miesto, Geležinio Vilko, Ilgąjį, Paukščių, Geležinkelio, Naujininkų, Valdovų, Istorinį, Žalgirio ir Sodų takus.

Išsamesnę informaciją apie juos rasite čia.

Senas obelų sodas Karoliniškėse

100 km takas aplink Vilnių

Greičiausiai vienas populiariausių ar bent jau tas, apie kurį tikrai esate girdėję, yra 100 km takas aplink Vilnių. Ji sudaro 10 skirtingų atkarpų ir trys naujos kilpos. Jose gamtos ramybe ir įkvepiančiais vaizdais gali mėgautis visi – tiek profesionalūs žygeiviai, tiek pasivaikščioti mėgstantys vilniečiai.

Savo žygį galite pradėti nuo bet kurio taško. Didžioji trasos dalis driekiasi ne asfaltu, o gamtos takais.

Trasų atkarpų ilgis ir sudėtingumas skiriasi, tad galite pasirinkti jūsų pajėgumus ir norus atitinkančias:

  • Kalnų parkas (Stalo kalnas)–Užupis–Paupys–Belmontas–Pūčkorių atodanga (apie 9,8 km),

  • Pūčkorių atodanga–Rokantiškės–Pavilnys–Serpantinas (apie 11,2 km),

  • Serpantinas–Pavilnys–Ribiškės–Liepkalnis–Burbiškės (apie 12,4 km),

  • Burbiškės–Aukštieji Paneriai–Žemieji Paneriai (apie 13,7 km),

  • Žemieji Paneriai–Riovonys–Gariūnai–Lazdynai (apie 9,4 km),

  • Lazdynai–Karoliniškės–Viršuliškės–Šeškinė (apie 8,6 km),

  • Šeškinė–Baltupiai–Jeruzalė–Verkių regioninis parkas (apie 8 km),

  • kilpa Verkių regioniniame parke (19,3 km),

  • Verkiai–Jeruzalė–Žirmūnai–Antakalnis (apie 9,2 km),

  • Antakalnis–Sapieginė–Kalnų parkas (9,4 km).

Takas aplink vilnių

Takas pailgėjo 36 km. Jame nuo šiol rasite specialų, papildomą ženklinimą „Tako kilpa“ ir „Jungiamoji atkarpa“.

Take yra trys naujos kilpos: Studentų – aplink Saulėtekį, kurią sudaro 16 km, Pilaitės – prasideda ties Pasakų parku ir eina per Salotės paplūdimį, tęsiasi Kaklaraiščių tiltu, ties Televizijos bokštu, ir Bukčių – prasideda nuo Gariūnų tilto ir tęsiasi Bukčių mišku, jungia Lazdynėlius, ties Televizijos bokštu galima pasiekti pagrindinį taką.

Pasivaikščiokite po parkus ir sodus

„Vilnius augo darniai įsiliedamas į gamtos peizažą, tad miškai, upės ir slėniai tapo miesto dalimi. Taip susiformavo unikali aplinka, kai iš miesto šurmulio gali patekti į ošiančią girią, o po pasivaikščiojimo prie upės nužengti į senamiesčio gatves. Pasirinkite vieną šių maršrutų ir įsitikinsite patys“, – savo svetainėje kviečia „Walkable Vilnius“.

Siūlo maršrutą po Vilniaus universiteto botanikos sodą Kairėnuose, Pavilnių ir Verkių regioninius parkus, pasivaikščioti Vingio parke ar Neries pakrante, aplankyti Bernardinų sodą, Kalnų parką, pasivaikščioti Vilnelės pakrante.

Bernardinų sodas

O iš žaliųjų erdvių, kaip ir užsiminta, lengva pasiekti miesto centrą, senamiestį ir išbandyti čia siūlomus maršrutus.

„Neakivaizdinis Vilnius“, Vilniaus savivaldybės Komunikacijos skyriaus visuomenės informavimo specialisto Irmanto Kuzo teigimu, sostinės gyventojus ir svečius kviečia miestą tyrinėti pėsčiomis net 98-iais maršrutais. Jie veda ne tik po žaliąjį Vilnių, bet ir po istorines, kultūrines, gurmaniškas vietas.

Mėgstantys pasivaikščioti po žaliąsias miesto erdves, gali rinktis aplankyti Japonišką sodą, Viršuliškių, Pasakų, Markučių ir kitus parkus, 10 km pažygiuoti Senųjų kaimų taku ir susipažinti su kadaise dešiniojo Neries kranto kaimais buvusių Naujųjų Verkių, Verkių Riešės, Staviškių, Turniškių ir Kremplių istorijomis.

Išsamesnę informaciją apie siūlomus tiek žaliojo Vilniaus (taip pat ir kultūrinio, gurmanų, pramoginio) maršrutus rasite čia. Telieka išsirinkti labiausiai jūsų pomėgius ir poreikius atitinkančius.