Šįkart apvažiavę 60 sostinės vandens telkinių, T. Valančius suskaičiavo numynęs 246 km ir 16 kartų išsimaudę. Vilnietis dviračių entuziastas pasidžiaugė: „Kadangi su Smilte dviračiu suradom visus [telkinius], dabar lengva papasakoti, kur geriausia maudytis, medituoti, maitinti paukščius ar pažiūrėti į tolį. Jei ne šitas nuotykis – miesto centre nebūtume atradę senovinio vėjo malūno, suvokę kas yra kanupolas, ir tik įsivaizdavę folkloru tapusį Gulbinų kvartalą.“

T. Valančius sutiko pasidalinti įstabiausių šiame žygyje atrastų vietų dešimtuku, kur, kaip sakė pats, „galima ir žandikaulį išsinarint nuo peizažo grožio, ir pasigriebt kiek norisi vėsos karštą dieną“.

Taigi jūsų dėmesiui – geriausių Vilniaus vandens telkinių dešimtukas (nuo įstabiausio):

1. Gulbino ežeras – tyvuliuoja netoli Molėtų plento. Tai yra butikinis, taigi tuštokas, įstabų vaizdą dovanojantis paplūdimys. Už nugaros lieka tikrai kosminių namų kvartalas. „Google Maps“ ieškoti „Gulbinų paplūdimys (Viltės spotas)“, realybėje – nedidelės stovėjimo aikštelės ir naujo medinio liepto per mišką.

Gulbino ežeras

2. Antavilio ežeras – netoli Nemenčinės plento. Plataus kranto, su mediniu lieptu, stovyklavietėm, patogiu ir apytuščiu parkingu. Ežeras – vidur miško, skaidraus vandens, skardžio apačioje, kuriuo leistis dera ilgais mediniais laiptais. „Google Maps“ ieškoti „Antavilio ežero maudyklos“.

3. Dvarčionių ežeras – iškart už Saulėtekio. Nedidelis, bet su apibrėžtu plaukiojimo perimetru, gelbėtojais, suoleliais, jaukiu žolyte bei smėliu nusėtu krantu. „Google Maps“ – Dvarčionių paplūdimys.

4. Sausas ežerėlis – netoli Žaliųjų, miško vidury, gausiai žaluma apaugęs. Su suoleliais, pavėsiu ir skaidriu vandeniu. „Google Maps“ – Sauso ežerėlio maudykla.

5. Kairėnų ežeras – prie kurio greičiausiai pasitiks pakrantės sanitaras, pats papasakos sukalęs lieptą, suolelius, persirengimo būdelę. Ir ten turbūt visai nebus žmonių, bet bus sūpynės, tvarkinga laužavietė ir geras privažiavimas. „Google Maps“ – Kairėnų ežeras ir vienintelis siauras takelis per mišką.

6. Skarbelis – dar vienas nedidelis, hamakais apklota pakrante ežerėlis. Su suoleliais, persirengimo vieta, įtekančiu šaltiniu. Taigi balansu pažiūrėti ar pabūti. „Google Maps“ – Skarbelio ežero maudykla.

7. Buivydiškių I tvenkinys – buvo puikus dėl savo smėlėto kranto, ne per daug žmonių ir sparnuotų tvenkinio gyventojų gausos. „Google Maps“ – toks pat pavadinimas.

8. Salotės ežeras – jau su pilna infrastruktūra, gelbėtojais, vaikų žaidimo aikštelėmis, ledų stotelėmis ir šimtu žmonių. Bet kartu ir jaukiomis vietomis pabūti. „Google Maps“ – Salotės paplūdimys.

9. Balžio ežeras – apie kurį pernelyg daug kažko sakyti ir nereikia. Pasiekiamas ir viešuoju, ir dviračiu, mašina – gali kelti komplikacijų dėl parkingo. Tačiau saugi, daili, prižiūrėta aplinka. Ir viskas su tuo yra gerai. „Google Maps“ – Balžio ežero I paplūdimys.

Balžio ežeras

10. Balsio ežeras – arba kitaip Žalieji ežerai. Kur jau ir vandens transporto nuoma, kavinė, šimtai žmonių ir viskas, kas iki dangaus pažįstama. „Google Maps“ – Balsio ežero paplūdimys.

„Šitas dešimtukas talpina viską – ir vaizdą, ir maudynių opciją, ir stovyklavimą, žaidimų ar kitas veiklas, – „Facebook“ rašė T. Valančius ir pasidalino kitais atradimais: – Likę 50 [talpina] ne viską. Todėl pareitinguokim vaizdą, veiklas ir maudymosi galimybes. 0 – nieko gero, 1 – nieko blogo, 2 – gerai. Tiek, kiek mums pasirodė.“

Prieš skelbdamas likusių vandens telkinių apžvalgą žygeivis išskyrė dar kelis įdomiausius atradimus:

Dvarčionių kanupolo ežeras – arba, kaip sako „Google Maps“, stadionas. Prieiti reikės braunantis per mišką, o priėjus matysis medžiuose sukabinti vartai. Kanupolas, kaip paaiškėjo, yra futbolas su baidarėmis. Tikrai gražu. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 0.

Pilaitės dvaro tvenkiniai – vienas nuostabiausių atradimų dėl to, kad dvaras turi tikrą malūną, aibes žemės ūkio rakandų, senovinių valčių ir net autentiškų pirčių, kurias galima išsinuomoti norimam laikui. Aš tos vietos nežinojau, nors ji visąlaik buvo pačiam miesto vidury. Tai pasiūlymas aplankyti, jei nelankyta. Net tokios Rumšiškės Vilniuje, pasirodo, yra ir visada buvo. Vaizdas – 2, veiklos – 2, maudynės – 1.

Pilaitės Rumšiškės arba Rumšiškės Pilaitėj

Vilniaus kogeneracinės elektrinės tvenkiniai – turi labai įdomų maršrutą. Taigi nuvykus už Gariūnų, reikia ieškoti Perkūno tako. Juo pakilus, pasivaikščioti čia puiki trasa. Su laukiniais kiškiais, stirnomis ir lape, kuriuos visus iškart pamatėme skirtinguose tako galuose. O už krūmynų – keletas tvenkinių, akivaizdu, gaisrui, bet ir turinčių savo nuotaiką. Vaizdas – 2, veiklos – 2, maudynės – 0.

Pupojų tvenkinys – greta Rokantiškių. Kažką turi tokio, kad šeštadienio rytą skirtinguose ežero kampuose bent 3 žmonės meditavo ar tai žiūrėjo į niekur. Ir priežastį tikrai galima suprasti pabuvus vietoje. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 1.

Tapelių ežeras – dar vienas puikus, bet paliktas už dešimtuko ribų. Kur jaukiai vidur miško, ar kitoj vietoj – šalia kelio su aptvertu perimetru saugu maudytis, pavarinėti irklente. Tikrai puiki pabuvimo ar pasimaudymo vieta, tik su daugiau žmonių. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 2.

Likęs T. Valančiaus sudarytas aplankytų vietų sąrašas atrodo taip:

EŽERAI

Šeškiuko ežeriukas – Ozo draustinyje, Šeškinės pašonėj. Tarsi, atliekantis parko funkciją. Vaizdas – 1, veiklos – 2, maudynės – 0.

Šeškiukas

Juodis – greta Tapelių, nors ir be jokių pasimaudymo opcijų, užtat su tyrai juodu vandeniu ir gausiai apstatytais pažintiniais stendais. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 0.

Sadauskų ežeras – pagal žvejų skaičių pakrantėje galima suprasti, kad turi savo paskirtį. Iškart už Saulėtekio. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

Baltiešos ežeras – užu Pilaitės. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 1.

Gėlužės ežeras – greta Baltiešos, tik jau 5 kartus didesnis ir smėlėtu krantu. Tik nebūtinai verta važiuoti iš pačio miesto. Vaizdas – 1, veiklos – 1, maudynės – 1.

Gineitiškių ežeras – prie pat kelio, žolėtu krantu ir vos keletu priėjimų iki vandens. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 1.

Gudelių ežeras – pakrantė per pusę užklota plienine tvora ir perspėjimais apie nepajudinamą privatumą. Kita pusė – užstatyta namais. Taigi priėjimo prie ežero kaip ir nerasta. Vaizdas – 0, veiklos – 0, maudynės – 0.

Kalino ežeras – pravažiuojamas pakeliui link Gulbinų, vidur Kalino gyvenvietės. Taigi iš dalies apstatytas namais, o kitur – gausiai apaugęs flora. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Caldera ežeras – vidur miško, link Balsio. Ir būtų tiek. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

Caldera

Alsas – pravažiuojamas pakely link Balsio. Daug žalumos. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

Lydekinis ežeras – gūdžiam miško vidury, gūdžiai gamtos užtvertais priėjimais. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Naujųjų Verkių ežeras – prie pat gyvenvietės, tai vėl su priėjimu iki jo sunkios perspektyvos. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Popieriaus ežerėlis – Popieriaus g. vidury ir gausiai apaugęs vandens augalais. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Malūnėlis – toks kaip ir Popieriaus ežerėlis, tik jau vidur pievos, taigi be vaizdo. Vaizdas – 0, veiklos – 0, maudynės – 0.

Akis – toliau nuo kelio įsikūręs, pravažiuojamas jau lekiant siauru keliuku link Balsio. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

TVENKINIAI

Linkmenų parkas – iki šiol išlieka prioritetu dar nuo parkų apvažiavimo. Suteikia puikų balansą tarp veiklų, ramybės miesto vidury, vandens paukščių gausos, infrastruktūros. Žodžiu. Reikia ten eiti ir eiti. Vaizdas – 2, veiklos – 2, maudynės – 0.

Jeruzalės tvenkinys – na, čia ta vieta meditacijai arba pažiūrėjimui į niekur. Privalumas, kad pasiekiamas visai patogiai. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 0.

Žvėryno tvenkiniai – ir Rusijos ambasada duoda savitą emocinį krūvį. Vaizdas – 1, veiklos – 2, maudynės – 0.

Markučių dvaro tvenkiniai – su vandens paukščiais, skardžiais apaugusia ramybe, nors ir miestas šalia. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 0.

Lietaus parkas – apsuptas gamtos ir kitos veiklos. Su mažyte kūdra ir kitapus gatvės. Vaizdas – 2, veiklos – 2, maudynės – 0.

Lietaus parkas

Kūdrų parkas – pabūti ir Užupy, ir sodą primenančioje gamtoje. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 0.

Japoniškas sodas – tikrai nuoširdžiai puiki opcija pavaikščioti, bet dar geriau, nors ir ne visiems aktualu, kad paserviruoja originalesnes pramogas vaikams, kas visada išlieka siekiamybe. Vaizdas – 1, veiklos – 2, maudynės – 0.

Pūčkorių tvenkinys – įrėmintas paveiksliukas. Vaizdas – 1, veiklos – 1, maudynės – 0.

Bernardinų sodo tvenkinys – kurio galbūt kartais per patį parką nesimato. Vaizdas – 2, veiklos – 2, maudynės – 0.

Kairėnų botanikos sodo tvenkiniai – dar vienas parkas su kažkiek vandens, darniai derančio prie aplinkos. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 0.

Cedrono tvenkinys – Baltupiuose, kuris savyje turi grožio ir ramybės. Vaizdas – 1, veiklos – 1, maudynės – 0.

Juodšilių tvenkinys – tarp miškų ir greta namų, įsijaukintas ir nutūptas šašlyką sukančių vietinių. Vaizdas – 2, veiklos – 1, maudynės – 2.

Salininkų tvenkiniai – vidur miestelio, greta mokyklos, su gausiausiu paukščių būriu, kokį teko matyti. Taigi visus susivežtus užkandukus taip ir palikom ten. Vaizdas – 1, veiklos – 1, maudynės – 0.

Rokantiškių tvenkinys – įvairus tuo, kad vienoje pusėje apžėlusi pakrantė, kai kitoje – šniokščianti užtvanka. Daug floros, paukščių ir nemažai N. Vilnios vietinių. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

Verkių rūmų tvenkiniai – prie pat kelio, su įtekančiais upeliais ir žaliu kilimu ant vandens paviršiaus. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

Verkių rūmų

Elfos tvenkinys – sodininkų bendrijoje, sutvarkytais skardžiais, suoliukais. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Buivydiškių II, III, VI, VII tvenkiniai ir Buivydiškių dvaro tvenkiniai – tegu bus viename komplekse, nes visi vienas nuo kito nenutolę daugiau nei per greit numinamą atstumą. Visi ir skirtingi, ir panašūs, kai kas su tilteliu, lieptu, maudynių vietomis, paukščiais, o kai kas virsta uždaru tvenkiniu dėl apstatytų kiemų. Vaizdas – 1, veiklos – 1, maudynės – 1.

Riešės tvenkinys – nutolęs nuo miesto, su mažyte užtvanka, tilteliu. Vaizdas – 2, veiklos – 0, maudynės – 0.

Lietuvos žirgyno tvenkiniai – ar kaip juos pavadinti, kai aplink apstu žirgų ir jų jojimo trasų. Vidur pievų, su įvirtusiais senais medžiais. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Ozo parko tvenkiniai – kur vis dar lieka viltis, kad bus visi anksčiau ar vėliau apžiūrėti taip, kad būtų smagu pabūti prie kiekvieno. Vaizdas – 2, veiklos – 2, maudynės – 0.

Ozo gatvės tvenkinys – guli gyvenamųjų namų kieme, greta vaikų žaidimų aikštelių, su keletu gulbelių. Vaizdas – 1, veiklos – 2, maudynės – 0.

Dvarčionių sveikatingumo pušyno tvenkinys – toks sunkiai prieinamas ir turbūt ne itin vertas dėmesio. Vaizdas – 1, veiklos – 0, maudynės – 0.

Rūko tvenkinys – tikrąja to žodžio prasme, yra tarsi rūkas. Nes jo per žolynų kilimus nėr. Vaizdas – 0, veiklos – 0, maudynės – 0.

Antavilių dvaro tvenkinys – jei ne dvaras, ant kurio palipus galima pamatyti vandens ruoželį, jo net nesimatytų, nes aklinai, regis, užstatytas privačių namų. Vaizdas – 0, veiklos – 0, maudynės – 0.

Kuro tvenkiniai – tokiu vardu pavadintoje gatvėje, už tvoros, prie logistikos centro, du tvenkiniai ir tiek. Vaizdas – 0, veiklos – 0, maudynės – 0.