Ar žinote, kur galima išmėginti ne paprastas roges, o greičiau už vėją lekiančias ledroges? O ar girdėjote apie aisštoką? Šios ir dar kelios išskirtinės žiemos pramogos – mūsų sudarytame sąraše.

Ledrogėmis – skrieti su vėju

Ledrogės yra labai paprasta ir nesudėtinga veikla net naujokui, tikina vėjaračių pasaulio čempionas, „Irklakojo“ įkūrėjas Matas Mizgiris, kviečiantis išbandyti šią aktyvią pramogą Kuršių nerijoje.

„Ledrogių valdymui užtenka dviejų rankų ir po 5 min. instruktažo jau galima buriuoti instruktoriaus nurodytoje distancijoje, – paaiškina jis. – Aišku, norint buriuoti prieš vėją ir pavėjui reikia šiek tiek daugiau praktikos, ypač jei kalbame apie sportinį buriavimą ir maksimalių greičių siekimą.“

M. Mizgiris sako, kad lietuviai šią pramogą dar tik atranda. Jis džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių išbando ir pažįsta buriavimo sportą, kurio natūrali tąsa žiemos sezonui ir yra ledrogės.

Pasivažinėjimas ledrogėmis

„Smagiausia skriejant ledrogėmis – tas laisvės ir skrydžio jausmas. Iš vienos pusės, buriuojant ledrogėmis tavęs neriboja nei aikštelės parametrai ar pliažo plotis, kas svarbu buriuojant vėjaračiais. Iš kitos – buriuojant ant ledo yra žymiai mažesnė trintis, taigi ir didesni greičiai pučiant analogiškam vėjui. Apskritai, esant lygiam ledui užtenka vos 2–3 m/s stiprumo vėjo, ir jau galima lėkti 20–30 km/val. greičiu“, – pasakoja M. Mizgiris.

Ledroges išsinuomoti galima iš anksto susiderinus, esant saugiam ir ne plonesniam nei 10–12 cm ledui. Detalesnę informaciją rasite ČIA.

Kaina – 55 Eur/val.
Žiemos žygio ledrogėmis „Ventė–Nida“ (apie 32 km, apie 4 val.) kaina –140 Eur/žmogui.

Pažinti Lietuvą dalyvaujant azartiškame žaidime

Jei esate užsibrėžę per dieną nueiti 10 tūkst. žingsnių ir pakvėpuoti grynu oru, geras pasirinkimas bus „Roadgames“ orientaciniai žaidimai. Žaisdami juos galėsite geriau pažinti savo gimtąjį ar kitus Lietuvos miestus. Tik pasirinkite – norėsite keliauti pėsčiomis, dviračiu ar automobiliu. Taigi tai dar viena idėja aktyviam laisvalaikiui žiemos metu.

Kad galėtumėte dalyvauti, tereikia parsisiųsti jų programėlę. Atsidarę ją pamatysite žemėlapį su užduotimis. Sekdami programėle turėsite nuvykti į žemėlapyje nurodytas vietas ir atlikti tam tikras užduotis. Pakeliui gali pasitaikyti ir kitų iššūkių, nors jie žemėlapyje nebus pažymėti.

Skirtingi maršrutai jus gali vesti per slapčiausias Vilniaus senamiesčio vietas, Klaipėdos kraštą, Kauno fortus, Kuršių neriją, Druskininkus ir kitus miestus – žaidimai žaidžiami beveik visoje Lietuvoje.

Orientaciniai žaidimai

Orientavimosi žaidimų atstovas Davis Kurenas sako, kad žaisdami galėsite pasitikrinti, kiek esate sumanūs, guvaus proto, veiklūs ir pastabūs. Kiekvienas žaidimas parengtas taip, kad dalyviai galėtų atrasti ir apžiūrėti svarbiausias pasirinkto miesto arba regiono vietas ir paslaptingiausius kampelius, kurie, kaip vilioja organizatoriai, nustebins ir patyrusius keliautojus.

Kainos priklauso nuo žaidimo rūšies ir komandos narių skaičiaus. Dalyvavimo pėsčiųjų ir dviračių orientavimosi žaidimuose kaina yra nuo 14 Eur – ji priklauso nuo komandos dalyvių skaičiaus. O automobilių žaidimo kaina yra 28 Eur vienai komandai.

Žygeivių žiema nestabdo

„Gali nuskambėti paradoksaliai, bet mes daugiausia žygeivių sulaukiame žiemos, rudens ir pavasario sezonais, – apie dar vieną idėją šaltajam sezonui pasakoja už žygius visoje Lietuvoje organizuojančio „TrenkTuro“ komunikaciją atsakinga Indrė Kaminskaitė. – Pavyzdžiui, jau kelintus metus pastebime, kad vasario mėnesį sulaukiame bene daugiausia žygeivių per metus. Pernai Kazlų Rūdoje žygiavo 5,5 tūkst., o užpernai Varėnoje – daugiau nei 6 tūkst. žygeivių. Populiariausia kryptis žiemą – apsnigti miškai bei laukinis pajūris. Nesvarbu, kur žygis bevyktų, žygeiviai žino, kad mes viskuo pasirūpiname, dėl to nebaisu žygiuoti net per didžiausius uraganus.“

Ji pasakoja, kad smagiausia tai, jog jau susibūrusi didžiulė žygeivių bendruomenė – nenupasakojama atmosfera žygio metu labiausiai žmones stebina ir masina grįžti atgal. „Dalyviai patenka į sveiką, didžiulį festivalį žiemą po atviru dangumi. O pakeliui turi galimybę sustoti, pailsėti, pavalgyti, sušilti ar atsigaivinti, – pasakoja I. Kaminskaitė ir priduria: – Žygius įveikia beveik visi, o kas neįveikia, mes tuo irgi pasirūpiname – parvežame į finišą.“

Žieminis žygis Anykščiuose

Paklausta, ką reiktų žinoti naujokams, ji pabrėžia, kad svarbiausia yra tinkama apranga ir batai. Taip pat su savimi reikia turėti gertuvę, savo indus, o viskuo kitu pasirūpina organizatoriai. Jei eisite į žygį pirmą kartą, pašnekovė rekomenduoja rinktis 15–20 km trasą, ne daugiau. O jei norisi pramogos su šeima, vaikais, tai rinkitės iki 10 km maršrutą.

„Pasirinkimų daugybė – nuo masinio žygio, kuris vyks sausio 20 d. Palangoje, iki Solo žygių su „Trenkturas“ programėle. Dažniausiai Solo maršrutus rekomenduojame kaip pasiruošimą masiniam žygiui arba tiems, kurie nemėgsta būti tarp gausos žmonių, – dalijasi I. Kaminskaitė. – Maršrutų yra tiek miestuose, tiek miškuose, tiek pajūryje. Šiuo metu populiariausi – Orijaus Gasanovo, Julijos Janus, Gabijos Siurbytės ir kitų žymių vilniečių kurti maršrutai.“

Šie Solo maršrutai yra nemokami. Minėto Palangos žygio kainos prasideda nuo 11 Eur.

Aisštokas – sunkiai ištariama, bet nepamirštama pramoga

Rokiškyje jau dvejus metus gyvuoja sunkiai garsiai ištariama pramoga – aisštokas (bavariškas akmenslydis). Nors ši sporto šaka Lietuvoje dar palyginti nauja, šiaurinės Europos valstybėse – Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje ji žaista jau XIV amžiuje. Anuomet žaidimas buvo žaidžiamas ant storu ledu pasidengusių didelių vandens telkinių, o šiais laikais žaidimas persikėlęs ir į uždaras ledo arenas.

Rokiškio aisštoko sporto klubo vadovas Vaidas Valotka tikina, kad toks užsiėmimas visiems tik į naudą, nes judėjimas labai gerai veikia savijautą ir sveikatą.

Aisštokas Rokiškyje

Žaisti aisštoką rokiškėnai ir miesto svečiai kviečiami į Rokiškio ledo areną. „Noriu parodyti, kad ant ledo galima žaisti ne tik ledo ritulį. Ir kad krepšinis nėra vienintelė sporto šaka pasaulyje“, – kviečia V. Valotka.

Aisštokas, arba bavariškas akmenslydis, – žiemos sportas, kurio tikslas – nustumti specialų diską kuo arčiau taikinio. Pats žaidimas nesunkus ir kupinas puikių emocijų sukeliančių situacijų. Žaidimo tikslas – nustumti štoką (svoris apie 4,5 kg) kuo arčiau taikinio ir surinkti daugiau taškų nei priešininkų komanda. Kiekvieną komandą gali sudaryti iki 4 įvairaus amžiaus žmonių, kurie pakaitomis bando nustumti štoką arčiau taikinio, išmušti priešininkų jau nustumtą štoką toliau nuo taikinio arba tiesiog ginti savo arčiau taikinio numuštą štoką. Taigi strategavimo tikrai netrūksta, pasakoja pašnekovas.

Aisštokas Rokiškyje

Norintys išmokti ir išbandyto šį žaidimą kviečiami registruotis ČIA. Žaidimui suburkite bent 6 žmonių komandą. Maždaug 1,5–2 val. truksiantis seansas atsieis apie 50 Eur.

Slidinėjimas Liepkalnyje

Liepkalnį vilniečiai ir miesto svečiai pamėgę ir vasarą, tačiau labiausiai šis kalnas atgyja žiemą. Savo slidinėjimo trasą čia ras ir naujokai, ir patyrę slidinėjimo entuziastai. Taip pat čia kviečia slidinėjimo mokykla, atsipūsti galima ant kalno veikiančioje kavinėje.

Paklausti, kaip sekasi šiemet, organizatoriai pasidžiaugė, kad anksti pavyko atsidaryti ir gana greitai pasileisti visas trasas.

Liepkalnis

Klientų srautas, pažymi jie, priklauso nuo oro sąlygų – jeigu oras palankesnis ir mieste balta, klientų būna daugiau, jei oras prastesnis ir mieste sniegas nutirpsta – mažiau, nes psichologiškai žmonėms atrodo, kad ir Liepkalnyje sniego nėra, nors tai netiesa.

Kaip ir praėjusiais metais nuspręsta klientų srautus ant kalno riboti, kai niekam netektų laukti eilėse prie keltuvų.

Liepkalnis

Taip pat organizatoriai patikina, kad kainos nuo praėjusių metų nesikeitė, ir atkreipia dėmesį, kad bilietus ir įrangos nuomą užsisakant internetu iš anksto konkrečiai datai ir laikui – atsieina pigiau nei perkant kasoje. Pavyzdžiui, valandos bilietas suaugusiam savaitgaliais perkant internetu kainuos 15 Eur, o perkant kasoje – 24 Eur. Visą informaciją apie bilietus rasite ČIA.

Adresas: Minsko pl. 2, Vilnius.

Po apsnigtą mišką – arklio tempiamomis rogėmis

Išskirtinė patirtis žiemą laukia Žemaitijoje. Plungės r. sodyboje „Virš ąžuolų“ įkurtas žirgynas kviečia pasivažinėti rogėmis-karieta.

Į maždaug 25 min. kelionę prisnigtais Platelių miškais rogėmis gali leistis 4 asmenys. Taip pat keliauninkai vaišinami karštu vynu ir arbata prie laužo.

Pasivažinėjimas rogėmis-karieta

„Žiemą tai labai populiari paslauga, suteikianti daug gerų emocijų. Kai kuriems tai sukelia prisiminimus iš kaimo, kai su rogėmis pravešdavo senelis. Smagu gryname ore ne tik pasivėžinti rogėmis, bet ir praleisti laiką prie laužo“, – pasakoja sodybos šeimininkas Simas.

Pašnekovas pažymi, kad pramoga organizuojama tik esant pakankamai sniego – tinkamoms oro sąlygomis. Būtina išankstinė registracija.

Pramogos kaina – 80 Eur. Jei pageidaujama, kad ši patirtis būtų įamžinta fotosesijoje – dar papildomai 20 Eur.

Adresas: Šilinės g. 1, Paplatelės k., Plungės r.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Keliauk Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją