Pandemijos metu retas užsienio turistas ieškojo poilsio Lietuvoje. Prasidėjęs karas Ukrainoje taip pat pasėjo nerimą, ar Lietuvoje užsieniečiai gali jaustis saugūs. Tačiau mūsų šaliai atlaikius šiuos iššūkius, turistai iš užsienio vėl plūste plūsta.

Pandemija pakeitė žmonių keliavimo įpročius

Dovilė Seliukė, „Keliauk Lietuvoje“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė sako, kad paskutiniai gauti duomenys rodo, kad ikipandeminio turizmo srityje Lietuva dar nepasiekė. Visgi mūsų šalis nėra išimtis – panašius duomenis turi ir kitos šalys.

„Visų šalių turizmas, kalbant apie Europą – mūsų kaimynus latvius, Lenkiją, Čekiją – dar yra visi atsigavime, – sako D. Seliukė. – Kelionių planavimo ir paties keliavimo įprotis yra pasikeitęs. Jei ikipendeminiu metu planuodavo prieš labai daug laiko, po kovido išpopuliarėjo spontaniškos kelionės. Dabar po truputėlį stabilizuojasi, mes vėl drąsiau planuojame į ateitį“.

Dovilė Seliukė

Lietuva itin patogi skaitmeniniams klajokliams

Pašnekovė sako, kad Lietuvą mielai renkasi keliautojai, kurie yra vadinamieji skaitmeniniai klajokliai, žmonės, kurie derina darbą su poilsiu ir keliauja darbostogų.

„Turime daugybę vietų, kur galima darbuotis, o vėliau puikiai praleisti laiką, nes turime puikų internetą, turime puikiai pritaikytas sąlygas. Turime kolegę, kuri dirba, na, tai tragedija, jei mums reikia susikalbėti. Lietuvoje tokios problemos neturime“, – sako moteris.

Pašnekovė sako, kad dabar sparčiai keliautojų pasirinkime populerėja ir ekoturiszmas, žalumas, į tuos poreikius Lietuva taip pat puikiai atliepia.

„Mes esame tokia žalia šalis ir su puikiai pritaikyta infrastruktūra – pažintiniai takai, neatrasti įvairiausi miško kampeliai, kempingai, keliavimas traukiniais, dviračių maršrutai – visus šiuos poreikius galime puikiai patenkinti“, – vardija D. Seliukė.

Kaip Lietuva atrodo turistų iš užsienio akimis, kaip ji pristatoma? Pašnekovė sako, kad atlikta daugybė tyrimų, kurie atskleidžia, kad skirtingų šalių žmonės Lietuvą mato skirtingai.

„Žinoma, yra tie bendri vardikliai, tai gamta, kultūra, maistas ir miestų pažinimas. Mūsų gastronominis paveldas tikrai labai vilioja: šaltibarščiai, cepelinai ir kita. Dar žmonės nebėra linkę „tuščiai“ keliauti – keliauti tik todėl, kad keliauji, iš tiesų jau nori patirčių, pamatyti, pačiupinėti, tai turime tokių puikių patiekalų, kaip šakotis. Ne tik jo paragavus širdis apsąla. Jei dar pamato kaip jis yra kepamas – tai dar viena nepamirštama patirtis, kuri tikrai juos nustebina“, – apie užsienio turistų atradimus pasakoja D. Seliukė.

Tyrimai atskleidžia turistų požiūrį

Užsienio keliautojų pasirinkimą aplankyti Lietuvą, anot tyrimų, nemažai lemia kainos, nes kaip žemų kainų šalį ir gana gerą paslaugų, maisto kokybę. Be to, keliautojai renkasi keliones ne tik lėktuvais. Pasak D. Sekiukės, keliautojai Lietuvą aplanko ir automobiliais, nors tokių turistų į mūsų šalį užsuka mažiau, nei lėktuvais.

„Kaimynai pas mus atvyksta automobiliu tai lenkai, latviai. Pietiečiai nėra stipriai linkę į Lietuvą vykti automobiliu. Tikriausiai, per didelis atstumas. Čia atvykstantys turistai šiek tiek keičiasi, Lietuva nėra pirmo pasirinkimo šalis, nes kai esi jaunas, esi išalkęs pamatyti to, ką matai visur, tad pačios populiariausios kryptys yra Roma, Paryžius. Ir kai jau užpildai savo čeklistą (kontrolinį sąrašą, - Delfi patikslinimas), esi jau šiek tiek vyresnis, tuomet renkasi Lietuvą. Nebėra, kad rinktųsi vien tik senjorai, amžius jaunėja, dabar tas amžius yra 35-45 metai. Iš tokių šalių kaip Vokietija, Lenkija, turime ir vyresnių keliautojų. Pandemija išmokė keliauti šiek tiek kitaip. Vyresnių žmonių grupes atveždavo autobusais, o dabar labai populiarėja savarankiškos kelionės, kai pats susiplanuoji, susidėlioji, pats išsirengi, ir nebenori su grupe kažkur keliauti. Šie įpročiai taip pat lemia, kad čia atvyksta jaunesni žmonės“, – pasakoja pašnekovė.

Moteris sako, kad Jungtinės Karalystės gyventojams Lietuva matoma, kaip labai tinkama šalis savaitgalio kelionėms, mat per trumpą laiką čia jie gali pamatyti labai daug skirtingų vaizdų, paragauti skanaus maisto ir puikiai praleisti laiką.

„Keliauk Lietuvoje“ siūlo aplankyti ne tik Lietuvą reprezentuojančius objektus, nors būtent jie yra privilioja turistus iš užsienio. Kryžių kalnas svečiams iš kitų šalių dvelkia mistika ir kelia daugybę klausimų apie neįprastą vietą.

„Pajūris, Neringa, paplūdimiai, kopos – tai, ką užsienio turistai nori pamatyti. Kadangi pas mus jie atvyksta 4-5 dienoms, tuomet neužtenka laiko aplankyti visus kampelius. Bet jei kalbame apie turistus iš Lenkijos, kurie jau buvo matę tuos objektus, tuomet jie nori įdomesnių užkabarių. Vis tik užsienio turistai yra linkę lankytis didžiuosiuose miestuose, kurortuose, nes SPA paslaugos vertinamos labai puikiai, labai gerai tų, kurie išbando“, – vardija pašnekovė.

Šaltinis
Specialusis projektas „Keliauk Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)